Trump vine cu noi declarații despre pacea în Ucraina

La o zi după ce a părut să critice lipsa de acțiuni ale Rusiei în ceea ce privește o încheiere a războiului din Ucraina, președintele american Donald Trump a revenit cu un mesaj vehement privind negocierile de pace, scrie hotnews.ro

„Cred că Ucraina-Rusia ar putea merge în direcția bună și veți afla destul de curând. Există un punct în care trebuie să faci sau să taci. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump, sâmbătă, reporterilor aflați la bordul Air Force, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.

În aceeași zi, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff a efectuat o călătorie neanunțată la Santk Petersburg pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. După încheierea discuţiilor, Kremlinului a transmis că cei doi au discutat aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina, fără să facă alte precizări.

Discuțiile de la Moscova au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor privind condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

SUA continuă eforturile pentru încheierea războiului din Ucraina

În finalul lunii martie, Casa Albă a anunțat că a intermediat un acord de încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, vizând Marea Neagră și infrastructura din sectorul energiei.

Cu toate acestea, de atunci au fost raportate numeroase încălcări ale înțelegerii, iar Kievul și Moscova încă nu au căzut de acord oficial asupra termenilor. Între timp, Putin a semnalat că este reticent în a accepta o încetare deplină a ostilităților.

Donald Trump a părut să își schimbe tonul în ultimele săptămâni, declarând pentru NBC News că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin după multiplele încercări americane de negociere a unui armistițiu.

Președintele SUA a amenințat, de asemenea, că va introduce tarife de 50% împotriva țărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu va fi de acord cu o încetare a focului. Rusia și Belarus nu sunt vizate de taxele anunțate în această lună de liderul de Casa Albă.

De partea cealaltă, Rusia a continuat să vorbească într-o notă optimistă despre schimbarea din relațiile cu SUA și despre discuțiile care se desfășoară. Vineri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus că Washingtonul încearcă să abordeze „cauzele primare” ale conflictului și a descris într-un registru pozitiv poziția lui Trump.

O femeie din raionul Anenii Noi acuză medicii de malpraxis, după ce fiica sa a decedat la scurt timp după ce a născut. Reacția PG și a Ministerului Sănătății

O femeie din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, își caută dreptatea în instanță, după ce fiica ei a decedat la câteva zile după ce a născut. Cazul, suspect de malpraxis, scoate la iveală lipsa unei legi clare în domeniu. Avocații spun că o lege a malpraxisului ar aduce ordine și protecție pentru toți. Procurorii cer și ei discuții serioase, iar Ministerul Sănătății afirmă că subiectul este pe agendă, însă, nu doar instituția trebuie să decidă, transmite Moldova1.

Din toamna anului 2022, Ana Nicolaev nu mai are liniște. Fiica ei cea mare, Valeria, a decedat la doar șase zile după ce a adus pe lume un băiețel, pe care l-au numit David.

Femeia a povestit pentru Moldova 1 că nimic nu prevestea nenorocirea, întrucât fiica ei s-a simțit bine pe tot parcursul sarcinii, mergea la controale regulate și avea grijă de sănătatea ei.

Ana acuză medicii de neglijență, care ar fi dus la moartea fiicei sale.

„Din cât mi s-a spus că ea avea sepsis. După cum am înțeles eu, sepsisul, de la naștere, nu i s-a făcut prelucrarea necesară a uterului. Am dat la investigație uterul și n-am înțeles nici în ziua de azi și ce a avut”, spune mama Ana Nicolaev.

Cel mai dureros pentru femeie este să privească în ochii nepoțelului său, care, nevinovat, nu va cunoaște niciodată iubirea mamei sale.

„El o cunoaște numai prin fotografie. O arătăm în fotografie, îi spunem cum o cheamă, mă întreabă unde e mama Lera, eu îi spun în cer acolo, te veghează, te iubește. Ne mai ducem la cimitir. El nu mai știe de cimitir, dar zice: hai mamă la mama Lera. Crescând va înțelege mai bine”.

Femeia susține că va merge până în pânzele albe pentru a afla ce s-a întâmplat cu fiica ei.

A depus o plângere la procuratură, iar inițial, procurorul de caz a clasat dosarul, considerând că nu existau elemente ale unei infracțiuni. Ana s-a adresat din nou instanței, iar magistrații au dispus rejudecarea cauzei. Cu toate acestea, aproape trei ani mai târziu, lucrurile nu s-au mișcat din loc:

„Copilul meu stă putred în pământ, nepotul crește fără mamă. Nu pot dormi și nu o să mă pot liniști până voi afla adevărul. Și mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere. Eu vreau să aflu adevărul”.

Avocatul Vadim Vieru susține că dosarele de malpraxis sunt greu de investigat, inclusiv din punct de vedere penal, din cauza lipsei unei legislații clare în domeniu. Expertizele medicale sunt complexe, iar ele constituie probe-cheie în astfel de cazuri. O altă problemă este legată de termenul de prescripție – dacă dosarul ajunge prea târziu în instanță, victima sau succesorii acesteia riscă să nu mai obțină dreptate, iar persoana vinovată să nu mai poată fi trasă la răspundere penală.

„Este important ca sub aspect de malpraxis, dacă vorbim despre malpraxis medical, să avem adoptată o lege specială. Această lege specială ar fi o garanție pentru pacienți, dar și pentru medici, pentru a evita situații, inclusiv, când medicii sunt acuzați abuziv de anumite situații de malpraxis medical care, de fapt, nu se datorează erorii medicale”, a menționat Vadim Vieru.

Procurorul general, Ion Munteanu, susține că subiectul malpraxisului ar trebui discutat și analizat serios:

„Într-adevăr, posibil ar trebui întrunită o platformă pentru a avea o claritate mai profundă în raport cu investigarea a astfel de situații. Deci, nu procurorul constată cauzele sau motivele decesului. Deci, procurorul se deduce în activitatea sa din concluziile rezultate de expertiza medico-legală”.

Moldova1 a discutat subiectul și cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care afirmă că necesitatea unei legi a malpraxisului trebuie analizată de mai mulți specialiști, nu doar de Ministerul Sănătății.

„Legea malpraxisului nu-i acoperă pe cei care sunt neglijenți în meseria lor sau duc lipsă de atitudine. Malpraxisul este doar eroarea medicală pe care un medic o face în anumite circumstanțe. Dacă nu are suficient echipament sub mână ca să ajute pacientul, dacă a fost supraobosit. Avem și grupuri de lucru. Este necesară pentru Republica Moldova la moment sau nu este necesară”, a declarat Ala Nemerenco.

În Republica Moldova nu există o lege a malpraxisului. Erorile medicale sunt reglementate de două articole din Codul Penal. Primul prevede că încălcarea din neglijență a regulilor de acordare a asistenței medicale, soldată cu vătămări grave sau deces, se pedepsește cu până la trei ani de închisoare. Al doilea vizează practicarea ilegală a medicinei, iar dacă aceasta provoacă decesul pacientului, pedeapsa poate ajunge până la cinci ani de detenție.

Codul Penal mai prevede sancțiuni pentru publicitatea privind obținerea ilegală de organe sau țesuturi umane, sancționată cu amenzi sau muncă neremunerată în folosul comunității.

Cum se simte copilul care a cazut de pe geamul unui bloc de locuințe

Un copil în vârstă de 4 ani a ajuns în secția reanimare, după ce a căzut de la etajul doi al unui bloc de locuințe din capitală.

Vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, a declarat pentru Teleradio-Moldova că la moment copilul se află în stare stabilă, fiind însă cu diverse traumatisme.

„Copilul de 4 ani și nouă luni a căzut de la etajul doi. Are traumatism asociat, traumatism cranio-cerebral, contuzia organelor interne, dar este în afara oricăror pericole la moment. E în secția reanimare, e monitorizat în continuare. Dacă o să fie bine, mâine, poimâine îl transferăm în secție obișnuită. Îl vom urmări următoarele 24 de ore”, a declarat vicedirectorul spitalului.Cazul a avut loc astăzi pe strada Testemițeanu.

Despre acest caz Poliția a fost anunțată la ora 12:50, ne-a precizat ofițera de presă a Poliției capitalei, Svetlana Scripnic

:„La fața locului au fost orientate serviciile specializate. Preliminar cunoaștem că minorul de 4 ani a căzut de la etajul 2.

Acesta a fost imediat preluat de ambulanță și transportat la spital”.Poliția urmează să stabilească

Ce avere avea Papa Francisc și cine o moștenește după decesul acestuia

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, în cea de-a doua zi de Paște. Anunțul potrivit căruia Suveranul Pontif s-a stins din viață a fost confirmat de Vatican. Iată ce avere avea Papa Francisc.

Ce avere avea Papa Francisc

Papa Francisc a ocupat tronul papal atunci când Papa Benedict al XVI-lea a renunțat din atribuțiile sale, invocând o deteriorare a stării de sănătate în 2013. Acest lucru i-a oferit Papei Francisc șansa de a face istorie ca fiind primul papă latino-american din istoria omenirii, având în vedere că s-a născut în Argentina.

Din acel moment înainte, el a condus biserica catolică într-o nouă eră de mai multă acceptare a chestiunilor filozofice care au fost descurajate înainte de sosirea lui pe tronul papal. În ciuda poziției sale, averea netă a Papei Francisc nu este atât de mare pe cât s-ar crede. De fapt, el nu se află nici pe departe de bogăția pe care papii anteriori au adunat-o în timpul petrecut în scaun.

Cu cât era plătit Papa Francisc de către biserica catolică?

Trebuie precizat că, odată ce a preluat funcția de lider al bisericii catolice, Papa Francisc a renunțat la orice tip de lux și salariu din partea bisericii. Papii sunt de obicei plătiți generos, salariul curent pe care îl primesc fiind de 32.000 de dolari lunar, dar el a refuzat să primească acești bani. În schimb, Papa Francisc a decis fie să doneze acești bani bisericii, fie să-i folosească pentru a dota o fundație, fie să-i transfere unui membru al familiei.

Papa Francisc nu a primit niciodată bani de la biserică, chiar înainte de a fi numit noul papă. În 2001, Vaticanul a fost cel care a confirmat că Papa Francisc a rămas mereu fidel filozofiei sale iezuite – un ordin de preoți romano-catolici care jură jurământ de sărăcie, castitate, supunere față de Hristos și ascultare față de Papă -. În ciuda acestui fapt, Papa are multe bunuri care pe care le primește atunci când este numit în funcție și care pot fi luate în considerare cu siguranță atunci când vorbim despre ce avere avea Papa Francisc.

Papa Francisc are o avere estimată la 25 de milioane de dolari, conform presei de peste Ocean, datorită tuturor bunurilor de care s-a bucurat din poziția sa de papă al bisericii catolice. Avea la dispoziție 5 mașini, care pot fi trecute ca parte a averii sale nete. În ciuda faptului că nu a folosit banii pe care îi primea lunar de la biserica catoliză, și aceștia contează cu siguranță ca parte a averii sale nete. Ca să nu mai vorbim că biserica catolică are o valoare netă imensă doar din bunurile pe care le posedă.

Fără palat, fără aur: Papa care a ales simplitatea

Papa Francisc a devenit renumit pentru că a evitat opulența. A purtat veșminte simple, a folosit un Ford Focus modest pentru transportul în Vatican și a susținut constant situația săracilor, a imigranților și a celor marginalizați. În Buenos Aires, cu mult înainte de a fi ales pontif, se știa că îi hrănește și îngrijește personal pe cei fără adăpost – un obicei la care nu l-a renunțat niciodată nici măcar în calitate de lider global a 1,3 miliarde de catolici.

Chiar înainte de a deveni Papă, Francisc – născut Jorge Mario Bergoglio – își acorda timp pentru a celebra Liturghia cu lucrătorii sexuali și persoanele fără adăpost în orașul său natal, Buenos Aires, iar când a fost numit cardinal, a optat în continuare să-și gătească singuri mesele.

De asemenea, Francisc i-a surprins pe mulți când s-a întors la hotelul său la câteva ore după ce a fost ales papă pentru a-și plăti factura și a-și ridica bagajele și a dus microbuzul înapoi la locuința lui împreună cu ceilalți cardinali, în loc să folosească mașina papală. „Am venit cu autobuzul, așa că mă voi duce acasă cu autobuzul”, a spus el atunci.

Pontiful poate alege unde să locuiască în Vatican. Majoritatea locuiesc în marele Palat Apostolic, cunoscut și sub numele de Palatul Papal, care este situat la nord de Bazilica Sf. Petru. Francisc, însă, a dorit să locuiască într-o cazare mai modestă, în conformitate cu principiile sale, așa că a optat pentru a se muta într-o suită mai mică, cu două camere, în cadrul pensiunii Domus Sanctae Marthae.

În loc să locuiască în apartamentul grandios penthouse palațial de la ultimul etaj – care are peste 12 camere, camere pentru personal, o terasă și vederi extinse asupra Romei – el a ales să stea în pensiunea obișnuită pentru a găzdui cardinalii veniți în vizită și a optat să-și ia masa în sala de mese comună.

De obicei, papii lasă totul moștenire Sfântului Scaun, guvernului central al Bisericii Romano-Catolice, dar când Benedict al XVI-lea a murit în 2022, situația lui a fost mai complexă, deoarece se pensionase din cauza unei stări de sănătate cu nouă ani în urmă.

„Un atac rusesc oribil şi laş”, „Pentru ruși, nimic nu pare sacru — nici bisericile, nici copiii ucraineni,” – reacțiile liderilor europeni după atacul din Sumî
Articolul anterior
Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk
Articolul următor
Close menu