Tudor Chirilă îndeamnă la cunoașterea istoriei Rusiei și ororile prin care a trecut poporul rus. Ce cărți recomandă artistul

Tudor Chirilă a trecut în revistă luni, pe pagina sa de Facebook, o listă cu câteva cărți prin intermediul cărora se poate face o idee despre ce a însemnat „Rusia lui Putin” de-a lungul timpului, dar și „pentru a înțelege cum funcționează filosofia acestui dictator care pozează în țar”.

Pentru început, artistul recomandă cartea „Rusia lui Putin”, scrisă de Anna Politkovskaia, care „a fost omorâtă în fața scării blocului ei de ziua lui Vladimir Putin”. Potrivit lui Chirilă, este o carte pe care ar trebui „s-o citească toți cei care vor să înțeleagă cum funcționează filosofia acestui dictator care pozează în țar”.

Apoi ar mai trebui citită, după cum recomandă Tudor Chirilă, cartea „Vremuri second hand”, scrisă de Svetlana Alekseevici. Este o carte documentar, premiată cu Nobel, care oferă o „radiografie dureroasă a destinelor individuale în raport cu destrămarea Uniunii Sovietice, epoca Elțîn sau lovitura de stat eșuată de la începutul anilor ’90 care ar fi trebuit să readucă comunismul la putere și, implicit, să refacă URSS, nostalgia războiului care a transformat Rusia în «salvatorul Europei»”, notează Tudor Chirilă.

Totodată, ”pentru cei care adoră să se lase pradă manipulării digitale practicate de ruși” artistul recomandă memoriile Anniei Bentoiu: “Timpul ce ni s-a dat”.

De asemenea, artistul mai recomandă cartea „Amintiri din viață”, scrisă de Anița Nandriș Cudla, o țărancă româncă din Bucovina ”deportată în Siberia lui Stalin împreună cu cei trei copii ai ei, deposedată de tot ce reușise să agonisească până atunci”.

Ar mai fi de citit, potrivit lui Tudor Chirilă, și „Imago” a Liudmilei Ulițkaia, „o carte imensă din care îți poți face idee ce au însemnat Stalin și Hrusciov și cum au fost distruse viețile sutelor de mii de oameni peste care s-a construit viitorul luminos al comunismului”.

Tudor Chirilă mai recomandă „Generation P” a lui Victor Pelevin, „o carte despre vremurile nebune (la propriu) post URSS, când a început să se formeze noua teorie economică care a născut și primii ei pui: oligarhii ruși.

,,Recomand și „Mitraliera de lut” de la același autor”.

Totodată, Tudor Chirilă mai susține că de la Evgheni Vodolazkin, citind „Soloviov și Larionov”, poți înțelege mai bine războiul civil și diferențele dintre armata roșie și cea albă.

Pe lângă asta, „Enciclopedia sufletului rus” și „Stalin cel bun” scrise de Victor Erofeev ”sapă adânc în ADN-ul unui popor pe care nu suntem în stare să-l înțelegem și tindem să-l demonizăm din superficialitate”, notează Chirilă.

„În fața acestui asalt și cu un posibil război în Ucraina care ar aduce România (mult) mai aproape de influența rusească, nu ne rămâne decât lectura. Iar dacă vreți să începeți cu doar câteva pagini, citiți «Mantaua» lui Gogol cu al ei Akaki Akakievici Bașmacikin și veți înțelege momentul în care ne tot aflăm”, a încheiat Tudor Chirilă, conform Libertatea.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Modelul Adriana Lima, în vârstă de 40 de ani, este însărcinată cu al treilea copil
Articolul anterior
Un medic din Fălești a intrat în salon și i-a spus unui bolnav că îl gâtuie. Bărbatul a depus o plângere la procuratură
Articolul următor