Tudor Chirilă îndeamnă la cunoașterea istoriei Rusiei și ororile prin care a trecut poporul rus. Ce cărți recomandă artistul

Tudor Chirilă a trecut în revistă luni, pe pagina sa de Facebook, o listă cu câteva cărți prin intermediul cărora se poate face o idee despre ce a însemnat „Rusia lui Putin” de-a lungul timpului, dar și „pentru a înțelege cum funcționează filosofia acestui dictator care pozează în țar”.

Pentru început, artistul recomandă cartea „Rusia lui Putin”, scrisă de Anna Politkovskaia, care „a fost omorâtă în fața scării blocului ei de ziua lui Vladimir Putin”. Potrivit lui Chirilă, este o carte pe care ar trebui „s-o citească toți cei care vor să înțeleagă cum funcționează filosofia acestui dictator care pozează în țar”.

Apoi ar mai trebui citită, după cum recomandă Tudor Chirilă, cartea „Vremuri second hand”, scrisă de Svetlana Alekseevici. Este o carte documentar, premiată cu Nobel, care oferă o „radiografie dureroasă a destinelor individuale în raport cu destrămarea Uniunii Sovietice, epoca Elțîn sau lovitura de stat eșuată de la începutul anilor ’90 care ar fi trebuit să readucă comunismul la putere și, implicit, să refacă URSS, nostalgia războiului care a transformat Rusia în «salvatorul Europei»”, notează Tudor Chirilă.

Totodată, ”pentru cei care adoră să se lase pradă manipulării digitale practicate de ruși” artistul recomandă memoriile Anniei Bentoiu: “Timpul ce ni s-a dat”.

De asemenea, artistul mai recomandă cartea „Amintiri din viață”, scrisă de Anița Nandriș Cudla, o țărancă româncă din Bucovina ”deportată în Siberia lui Stalin împreună cu cei trei copii ai ei, deposedată de tot ce reușise să agonisească până atunci”.

Ar mai fi de citit, potrivit lui Tudor Chirilă, și „Imago” a Liudmilei Ulițkaia, „o carte imensă din care îți poți face idee ce au însemnat Stalin și Hrusciov și cum au fost distruse viețile sutelor de mii de oameni peste care s-a construit viitorul luminos al comunismului”.

Tudor Chirilă mai recomandă „Generation P” a lui Victor Pelevin, „o carte despre vremurile nebune (la propriu) post URSS, când a început să se formeze noua teorie economică care a născut și primii ei pui: oligarhii ruși.

,,Recomand și „Mitraliera de lut” de la același autor”.

Totodată, Tudor Chirilă mai susține că de la Evgheni Vodolazkin, citind „Soloviov și Larionov”, poți înțelege mai bine războiul civil și diferențele dintre armata roșie și cea albă.

Pe lângă asta, „Enciclopedia sufletului rus” și „Stalin cel bun” scrise de Victor Erofeev ”sapă adânc în ADN-ul unui popor pe care nu suntem în stare să-l înțelegem și tindem să-l demonizăm din superficialitate”, notează Chirilă.

„În fața acestui asalt și cu un posibil război în Ucraina care ar aduce România (mult) mai aproape de influența rusească, nu ne rămâne decât lectura. Iar dacă vreți să începeți cu doar câteva pagini, citiți «Mantaua» lui Gogol cu al ei Akaki Akakievici Bașmacikin și veți înțelege momentul în care ne tot aflăm”, a încheiat Tudor Chirilă, conform Libertatea.

Cel puțin zece medalii, cucerite de sportivii moldoveni la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell din Polonia

Cel puțin zece medalii a cucerit Republica Moldova la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell (haltere mici), care s-a desfășurat în orașul Rszesow, Polonia.

Cel mai bun rezultat l-a înregistrat Nicolae Frangu care a devenit campion mondial la proba biatlon și ciclul lung, rezervat seniorilor, iar Mihail Muntean a cucerit titlul de vicecampion în proba de ciclul Lung (10 min) și ciclul lung (30 min).

La categoria juniori, cea mai bună performanță a realizat-o Gheorghe Julei, care a devenit campion în proba snach 30 min. Tot în această probă, Alexandru Zibrițchi a ocupat locul II. Alți doi reprezentanți ai țării noastre, Maxim Andrieș și Denis Cojocaru, s-au situat pe locul II, respectiv III, în proba de One Arm Jerk.

Sportivii noștri au înregistrat rezultate remarcabile și în concursul de para Kettlebel, unde Valeriu Buruian, Mihail Țurcan, Sergiu Borș și Andrei Valentir, au devenit campioni mondiali.

La categoria Masters, s-a remarcat Mihail Suprovici, care a ocupat locul I în proba de biatlon, iar Nicolai Bîrliba s-a situat pe locul II, în concursul de Snach 30 min.

Participarea lotului național, format din 13 sportivi, la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell, a fost posibilă cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Furt obraznic în amiaza mare! Mai multe persoane, filmate cum fură flori de pe viaduct

Furt ziua în amiaza mare! Mai multe persoane au fost surprinse furând flori din spațiul verde de pe viaduct, anunță Primăria Capitalei.

Acestea au fost reținute de oamenii legii. Primăria Chișinău condamnă acțiunile indivizilor care distrug bunurile publice și își bat joc de munca oamenilor, ce zilnic contribuie la dezvoltarea orașului Chișinău, se mai arată în mesajul municipalității.

Patru procurori anticorupție și-au anunțat demisia

Patru procurori anticorupție și-au anunțat demisia în semn de protest față de procedura de verificare a averii și integrității impusă de autorități. Anunțul a fost făcut de procurorul general Ion Munteanu, care a subliniat că procurorii mai au o zi la dispoziție pentru a decide dacă acceptă să treacă prin comisia de vetting, scrie NewTV.

„În ziua de ieri, am primit patru cereri de demisie legate de procedura de vetting. Altă opțiune nu am decât să le accept. Sper că acestea vor fi toate. Sper că procurorii au conștientizat necesitatea acestui exercițiu și își vor asuma responsabilitatea. Este important să se petreacă cât mai repede posibil,” a declarat Ion Munteanu.

Întrebat despre identitatea procurorilor care au demisionat, Munteanu a menționat că aceștia sunt de la nordul țării și de la oficiul principal, dar a considerat că numele lor nu sunt esențiale. El a adăugat că era la curent cu intenția acestora de a părăsi sistemul încă de la momentul notificării.

În prezent, în cadrul Procuraturii Anticorupție activează peste 60 de procurori. Cei care nu vor trece evaluarea comisiei de vetting nu vor mai putea ocupa funcții de procuror sau alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani. De asemenea, aceștia nu vor beneficia de pensii și indemnizații speciale.

Modelul Adriana Lima, în vârstă de 40 de ani, este însărcinată cu al treilea copil
Articolul anterior
Un medic din Fălești a intrat în salon și i-a spus unui bolnav că îl gâtuie. Bărbatul a depus o plângere la procuratură
Articolul următor