Printre fărâmele de speranţă, există însă o certitudine care ne dă fiori: bilanţul cutremurelor devastatoare creşte de la o oră la alta. Sunt aproape 22.000 de morţi şi 80.000 de răniţi în Turcia şi Siria. Însă nimeni nu renunţă. Zeci de mii de salvatori, veniţi din aproape 70 de ţări, au reuşit să scoată la lumină supravieţuitori chiar şi după aproape 100 de ore.
Tăcuţi, salvatorii români aşteaptă. Speră, ca în orice moment, cineva să spargă liniştea de mormânt. Pentru ei, cea mai recentă misiune a fost un succes. După nouă ore de săpături şi cu ajutorul senzorilor acustici, echipajul nostru a scos în viaţă o femeie de aproape 60 de ani.
La sute de kilometri distanţă, în Kahramanmaraş, una dintre cele mai lovite zone din Turcia, cel puţin 30.000 de oameni au fost evacuaţi pentru că nicio clădire nu mai este sigură.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Dumnezeule, cum arată locul ăsta, e intrarea in Kahramanmaraş. Totul, totul în jurul meu e dărâmat, nicio clădire rămasă în picioare.
Într-un alt cartier, lumea îşi plânge morţii. Doi oameni au fost găsiţi îngropaţi sub dărâmături. Salvatorii nu renunţă însă.
Reporter: Mai puteţi salva oameni în viaţă de aici?
Salvator: Aşa vrem să credem. Chiar acum 10 minute, am salvat o fetiţă, aşa că încă avem speranţă şi multă motivaţie să continuăm şi să facem tot ce putem.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Așa arată un bloc de 8 etaj pus la pământ, făcut practic sandwich, câteva găuri prin care salvatorii încearcă să recupereze eventualele persoane care ar putea să mai fie în această zonă.
Salvatorii, veniţi din aproape toate colţurile lumii, sunt şi ei epuizaţi. În orice moment puţinele clădiri rămase în picioare să pot prăbuşi peste ei.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Din păcate, după 20 de ore de muncă, și salvatorii sunt răniți. E cazul bărbatului de lângă mine, care s-a rănit la picior și i se acordă primul ajutor.
Dezastrul capătă proporții apocaliptice în Siria
Peste graniţă, în Siria, dezastrul capătă proporţii apocaliptice. Primele camioane încărcate cu donaţii ale Naţiunilor Unite au ajuns cu pături, medicamente şi materiale sanitare. Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se îndreaptă şi el către zonele afectate. Între timp, miracolele se întâmplă chiar şi după pragul critic de 72 de ore.
După mai bine de 70 de ore, un copil vede iar lumina zilei. Şi îşi priveşte în ochi salvatorii, cu o bucurie de care doar un copil poate fi capabil. Şi tot în Siria, o altă copilă abia aşteaptă să ajungă acasă. Fără să ştie dacă părinţii şi căminul ei o mai aşteaptă. Aşa că, atât cât vor putea, salvatorii vor rămâne acolo. Strigând şi sperând să îi audă cineva.