Turcii protestează: 25 de euro pentru o cafea, în cafenele și restaurante

Iubitorii de cafele și ceai care erau obișnuiți ai localurilor din Istanbul, au boicotat cafenelele, pe motiv că prețurile sunt exorbitante. Un turc povestește că, pentru el, factorul declanșator a fost bonul de 25 de euro pentru o cafea.

O chemare la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor, pe motiv că practică preţuri exorbitante, a mobilizat numeroşi turci în acest weekend, în prima acţiune de acest fel după mai mulţi ani de spirală inflaţionistă, transmite AFP.

„Este o mişcare populară. Oamenii s-au săturat şi reacţionează”, afirmă Iris Cibre, expertă în finanţe şi iniţiatoarea acestui apel la boicot, lansat numai pentru acest weekend, care a avut sute de mii de distribuiri pe reţelele sociale.

Potrivit AFP, sâmbătă şi duminică, cafenelele şi restaurantele din anumite cartiere din Istanbul şi Ankara au înregistrat un număr redus de clienţi, în timp ce altele au fost frecventate numai de turişti.

„Împreună cu prietenii mei am decis să mergem în parc şi nu într-o cafenea ca de obicei. Este mai bine pentru noi. De fiecare dată când ieşeam în oraş eram ruinaţi”, spune Ceren, o studentă din Ankara care a susţinut boicotul.

Pentru Iris Cibre, factorul declanşator a fost suma de 880 de lire (25 de euro) pe care a plătit-o la mijlocul lunii aprilie pentru un fel de mâncare şi o cafea într-un bistro de cartier pe care îl frecventa deseori la Istanbul.

„În urmă cu zece luni, am plătit 345 de lire (aproape 10 euro) pentru acelaşi fel de mâncare şi o cafea. Asta înseamnă o creştere de 155% calculată în lire. Chiar şi în dolari, creşterea este de 80%. Nu am cunoscut o astfel de inflaţie”, spune Iris Cibre.

Acesta a fost momentul în care Iris Cibre a decis să lanseze pe reţeaua socială X un apel la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor din Turcia în zilele de 20 şi 21 aprilie pentru a protesta împotriva „preţurilor exorbitante”. Apelul său a fost urmat de sute de mii de internauţi, care s-au plâns la rândul lor de „o supă care costă 200 de lire (aproape şase euro)” sau de un kebab care costă 300 de lire (8,6 euro), precum şi de comercianţii „oportunişti”care îi „jecmănesc” pe consumatori.

Creşterea de preţuri denunţată de Iris Cibre depăşeşte inflaţia oficială, care în luna martie a fost de 68,5% în ritm anual, dar şi cifrele avansate de economiştii independenţi, potrivit cărora în luna martie rata anuală a inflaţiei în Turcia a fost de 124,6%.

Salariul minim net în Turcia este de 17.000 de lire (489 de euro).

„Sunt conştientă de costurile ridicate, precum şi de politicile proaste ale Guvernului care sunt la originea acestei situaţii, dar nimic nu justifică preţurile care depăşesc inflaţia”, subliniază Iris Cibre.

Apelul său individual nu beneficiază de sprijinul niciunui partid politic sau ONG.

Au existat însă şi persoane care au criticat boicotul.

„Nu cred că acest gen de iniţiative va schimba lucrurile. Îi înţeleg şi pe comercianţi, ei trebuie să facă faţă creşterii chiriilor”, spune Sabit Gul, angajat la o companie farmaceutică din Ankara.

În faţa acestor critici, Iris Cibre a reamintit faptul că ea a criticat în mod public politicile monetare urmate în trecut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Spre deosebire de teoriile economice clasice, şeful statului turc a susţinut mult timp reducerea dobânzilor într-un context de inflaţie crescută, ceea ce, potrivit analiştilor, a alimentat inflaţia şi devalorizarea lirei.

„Politicile proaste ale Guvernului au pregătit terenul pentru oportunismul comercianţilor….Desigur că nu ne dorim să dea faliment. Pur şi simplu vrem preţuri rezonabile, care corespund cu inflaţia”, a adăugat Iris Cibre

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.

Moldova va deveni membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni a statelor părți la Convenția cu privire la Drepturile Copilului, candidatura Republicii Moldova, Mariana Ianachevici, a fost aleasă în calitate de membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului (CRC) pentru mandatul 2025-2029, care va începe de la 1 martie 2025.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Mariana Ianachevici a fost aleasă cu 113 voturi din partea celor 190 de țări care au participat la alegeri.

În cursa pentru nouă locuri vacante la CRC au concurat candidați din 17 state: Republica Moldova, Bhutan, Kenya, Georgia, Macedonia de Nord, Zambia, Malta, Mauritania, Belgia, Haiti, Chad, Ethiopia, Burkina Faso, Malawi, Nigeria, Benin și Burundi

„Alegerea Marianei Ianachevici la CRC reprezintă o dovadă a aprecierii și recunoașterii internaționale a experienței și expertizei candidatului din Republica Moldova în domeniul protecției drepturilor copilului, precum și a angajamentului ferm al țării noastre de a contribui la îmbunătățirea și eficientizarea metodelor de lucru, mecanismului de raportare și implementare a recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului”, se arată în mesajul MAE.

Ansamblul ,,Hecenii”, calificați în marea finală de la Românii au Talent

Ansamblul de dansuri populare „Hecenii”, din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, s-a calificat în marea finală a concursului „Românii au talent”.

Ansamblul Hecenii s-a calificat în marea finală de la Românii au TalentImagine simbol

În cadrul ediției emisiunii din 24 mai, Ansamblul „Hecenii” au reușit din nou să impresioneze juriul și publicul care au votat pentru ca acesta să ajungă în finala marelui concurs, transmite Protv.ro.

„Doamne, cât de frumos a fost! Mi s-a făcut piele de găină! Simt bucuria pe care voi ați transmis-o. Meritați să fiți în finală”, a spus Andra.

Astfel, Ansamblul de dansuri populare Hecenii vor concura vinerea viitoare, 31 mai, în finala „Românii au Talent”, pentru marele premiu de 120.000 de euro.

Alertă cu bombă. Comandantul unui avion de pe cursa Londra – Chișinău, cu 220 de oameni la bord, a cerut aterizarea de urgență la Iași
Articolul anterior
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni”
Articolul următor