Turiștii vaccinați sau care vor prezenta un test negativ, pot vizita Moldova

În pofida restricţiilor de călătorie impuse de pandemie, Republica Moldova aşteaptă turişti din străinătate.

Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor a distribuit recent o scrisoare deschisă în care explică celor pasionaţi de călătorii de ce ar trebui să cunoască Republica Moldova.

Potrivit directorului executiv al ANTRIM, Victoria Bucătaru, informaţiile au fost preluate de peste 200 de site-uri, bloguri şi platforme internaţionale cum ar fi BBC, CNN, National Geographic, Vogue sau Lonely Planet.

Victoria Bucătaru, director executiv ANTRIM: „În primul rând, Moldova este mândră prin vinurile şi vinăriile sale. La fel, este renumită datorită peisajelor sale deosebite. La fel, stilului de viaţa şi modului de viaţă activ, am promovat în mod special aventura uşoară pe care poţi să o accesezi în Republica Moldova.”

Printre atracţiile turistice se numără şi vestigiile sovietice din arhitectură sau monumentele din perioada URSS şi casele memoriale ale scriitorilor sau poeţilor.

Pentru a vizita Republica Moldova în perioada pandemiei, turiştii străini au nevoie de un paşaport valabil pentru cel puţin încă trei luni şi un test PCR negativ la noul coronavirus. Cei care nu îl au, vor semna o declaraţie pe proprie răspundere şi vor rămâne 14 zile în izolare.

Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră: „Se va autoriza intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii străini, doar dacă vor putea justifica scopul vizitei. Ca exemplu, venirea în RM în scop turistic, cetăţenii străini, trebuie să aibă cu sine, pe lângă paşaport şi alte documente confirmative, cum ar fi o rezervare la hotel, o foaie turistică, surse financiare pentru a se întreţine pe toată durata sejurului.”

Potrivit biroului naţional de Statistică, anul trecut, numărul turiştilor cazaţi oficial în hoteluri şi pensiuni s-a redus cu peste 75 la sută faţă de 2019. Cei mai numeroşi au fost turiştii veniţi din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Turcia şi Marea Britanie.

sursa: www.publika.md 

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

Mitropolia Moldovei va solicita autorităților să permită accesul creștinilor în cimitire de Paștele Blajinilor
Articolul anterior
Natalia Gordienko: ,,Toate experienţele dureroase ne călesc”. Pierderea mamei și divorțul de tatăl băiețelului ei
Articolul următor