Turkmenistan are un nou președinte. Fiul fostului șef al statului a câștigat alegerile cu un scor uriaș

Fiul fostului şef de stat din Turkmenistan a depus jurământul ca preşedinte sâmbătă, promiţând că va continua politica tatălui său, inclusiv cea de neutralitate internaţională în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmite AFP.

Serdar Berdimuhamedov, în vârstă de 40 de ani, fiul fostului preşedinte autoritar Gurbangulî Berdimuhamedov, care a decis să părăsească funcţia luna trecută, a câştigat cu 73% din voturi alegerile prezidenţiale din Turkmenistan organizate sâmbăta trecută, învingând opt candidaţi fără notorietate sau anvergură.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Serdar Berdimuhamedov a promis că va “continua pe calea dezvoltării create în mai bine de 30 de ani de independenţă a noastră sacră”.”În relaţiile noastre externe, vom păstra politica de neutralitate”, a adăugat el.

Gurbangulî Berdimuhamedov a anunţat în luna februarie că a luat decizia dificilă de a se retrage din cauza vârstei şi că doreşte să lase ţara “liderilor tineri”. Câteva zile mai târziu, fiul său a devenit succesorul său desemnat, potrivit Agerpres.

Înainte de a fi ales preşedinte, Serdar Berdimuhamedov era deja viceprim-ministru responsabil cu economia şi îşi înlocuise tatăl în funcţia simbolică de şef al asociaţiei naţionale a cailor Akhal-Teke, animalul naţional.

Începând din aprilie 2021, el are şi statutul de “crescător onorabil” de alabai, o rasă de câini venerată din Turkmenistan.

Cu toate acestea, Serdar pare mult mai rezervat decât tatăl său, căruia îi plac apariţiile publice, fie într-un spectacol televizat în care face pe DJ-ul alături de nepotul său, fie conducând maşini prin deşert sau sesiuni de exerciţii fizice publice uriaşe pentru funcţionari.

Specialiştii din Turkmenistan consideră că Gurbangulî Berdimuhamedov va păstra o influenţă considerabilă asupra destinului ţării. El şi-a păstrat postul de preşedinte al camerei superioare a parlamentului.

Economia Turkmenistanului este aproape total dependentă de vânzarea de gaze naturale, în special către China. Cu toate acestea, ţara a suferit foarte mult din cauza încetinirii activităţii la nivel global ca urmare a pandemiei de coronavirus. Deja izolată, s-a închis complet faţă de lumea exterioară odată cu pandemia, pretinzând în acelaşi timp, împotriva oricărei dovezi, că a fost cruţată de COVID-19.

sursa: www.stirileprotv.ro

Un sat din stânga Nistrului, terorizat de vulpi. Se ascund în case abandonate și au pui

Satul Cioburciu din stânga Nistrului este invadat de cel puțin 300 de vulpi, scrie presa din regiune, citată de TV8.md. Potrivit acesteia, vulpile se ascund în case abandonate și au și pui.

Animalele se strecoară în hambare și fură găini, pui, inclusiv atacă pisici. Pe 19 mai ar fi furat 100 de găini din curtea preotului satului.

Animalele prădătoare pot fi observate și pe acoperișurile clădirilor din sat. 

De ce s-ar fi prăbușit elicopterul în care a murit președintele iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în catastrofa aviatică petrecută într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării. În aeronavă se afla și ministrul său de Externe, scrie stirileprotv.ro.

Dacă inițial s-a vorbit despre o aterizare forțată, oficalii iranieni au confirmat ulterior că aparatul de zbor s-a prăbușit. Funeraliile președintelui vor avea loc marți (21 mai), iar în țară au fost decretate cinci zile de doliu național.

Slujitorul poporului iranian, președintele Republicii Islamice Iran Ayatollah Dr. Ebrahim Raisi a atins rangul înalt al martiriului pe calea slujirii poporului”.

Aparatul de zbor în care se afla președintele făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care duceau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Doar două dintre aeronave au aterizat la destinație, în oraşul Tabriz.

Ce susține presa din Iran

Zeci de echipaje de salvare au început de îndată căutările. Specialiști din Turcia, Rusia, Armenia și Azerbaijan au fost trimiși în Iran pentru a ajuta la localizarea elicopterului dispărut. Dar condițiile meteo – ceața, temperaturile aproape de pragul de îngheț și lapovița – au creat condiții extrem de dificile.

După o noapte întreagă de căutări, autoritățile iraniene au confirmat dimineață că toți cei aflați la bordul elicopterului au murit.

Farshid Abdi, reporter IRIB News: „După cum vedeți, sunt exact unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla domnul Raisi. După cum știți, ieri, după inaugurarea barajului Qiz Qalasi, pe drumul de întoarcere spre Tabriz, elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii, a ceții și a ploilor aici, în pădurea din Arasbaran”.

Presa de stat, citată de Reuters, a raportat că imaginile de la fața locului arată că elicopterul Bell 212, fabricat în SUA, s-a izbit de un vârf de munte, deși nu există nicio informație oficială cu privire la cauza prăbușirii. Printre cei decedați se numără și guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est și un imam de rang înalt din orașul Tabriz.

Liderul iranian participase împreună cu omologul său, Ilham Aliyev, la inaugurarea unei centrale electrice comune.

Alături de președintele Iranului în elicopter se afla și ministrul de Externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian. Totodată, la bord erau guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati, general-major Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui pilotul, copilotul și un tehnician.

Raisi, personaj controversat

Dr. Sanam Vakil – Chatham House: „Raisi nu era un lider carismatic sau o persoană puternică în stat, dar era extrem de important datorită loialității sale față de sistem. Era un apropiat al liderului suprem și al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. Iranul abia a avut alegeri parlamentare, iar prezența la vot a fost extrem de scăzută, mai scăzută ca niciodată în întreaga istorie de 45 ani a republicii islamice”.

Raisi, în vârstă de 63 de ani era cunoscut drept un protejat al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, și era văzut drept un potențial înlocuitor al ayatollahului, care are 85 de ani.

Totodată, era un personaj controversat, criticat și acasă, dar mai ales peste hotare, pentru linia dură, antioccidentală, pe care a susținut-o de-a lungul timpului.

Jon Gambrell, director de știri AP pentru Golf și Iran: „(Raisi) a susținut eforturile Iranului de a îmbogăți uraniu până la pragul de armă nucleară. Numele lui e legat și de represiunile forțelor de securitate după moartea Mahsei Amini, în 2022, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, apoi a dus la sute de morți și zeci de mii de arestări. Raisi este cunoscut și pentru execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak”.

Potrivit presei de la Teheran, există un protocol de succesiune clar în ceea ce-l privește pe Ebrahim Raisi. Documentul prevede că vicepreședintele Mohammad Mokhber va prelua atribuțiile sale și va organiza alegeri prezidențiale anticipate, în termen de cel mult 50 de zile.

Mașinile de epocă, cu care se deplasau foștii demnitari, expuse astăzi la Parlament

Mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului de astăzi, 21 mai și până la data de 23 mai.

Legislativul vă invită să vedeți mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării:

Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987, și „ZIL 41047”, anul fabricării 1989.

Vladimir Zelenski: Ucraina este plină de cadavre ale soldaților ruși
Articolul anterior
Boris Johnson: Putin este ,,complet panicat” de posibila revoluție la Moscova
Articolul următor