Turnul Eiffel, luminat cu porția, pentru a reduce consumul de energie

Primăria Parisului va propune zilele următoare ca simbolul capitalei franceze, Turnul Eiffel, să fie cufundat în întuneric cu o oră mai devreme decât de obicei, deoarece Europa se confruntă cu o criză energetică și prețuri care au urcat amețitor, în contextul războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

Turnul Eiffel, luminat cu porția, pentru a reduce consumul de energie

Turnul Eiffel este iluminat în prezent până la ora 1.00 noaptea, printr-un sistem de iluminat elaborat. În plus, monumentul sclipește timp de cinci minute pe oră de la căderea nopții, datorită celor 20.000 de becuri intermitente.

Primăria urmează să propună ca turnul să se întunece la ora 23.45, când pleacă ultimii vizitatori.

Turnul Eiffel și-a stins luminile deja joi seara, o decizie excepțională, pentru a marca moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Decizia de a limita programul de iluminare a Turnului Eiffel este văzută drept o soluție pentru a reduce consumul de energie și facturile plătite de oraș. „Este un gest simbolic, parte a dorinței de a crește gradul de înțelegere a necesității unei conștiințe energetice”, a spus Jean-François Martins, șeful departamentului care administrează turnul.

Iluminarea pe timp de noapte a monumentului reprezintă 4% din consumul anual de energie al orașului.

Turnul, care a fost finalizat în 1889, a revenit în acest an la numărul mediu de vizitatori avut înainte de pandemie, la peste 20.000 pe zi.

Măsuri similare sunt luate și în alte orașe. Monumentele din Marsilia, inclusiv Palatul Pharo, vor stinge luminile mai devreme, de la sfârșitul lunii septembrie, pentru a economisi energie. La Berlin, în această vară, iluminatul pe timp de noapte a fost redus la mai multe monumente, inclusiv Coloana Victoriei, Biserica Memorială Kaiser Wilhelm și Muzeul Evreiesc.

sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Grecia se aşteaptă la venituri record din turism în 2022
Articolul anterior
Interpreta Mihaela Tabură a născut un băiețel
Articolul următor