Forțele ruse din Bahmut au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri în unele zone, în urma unor contraofensive, susține comandantul militar al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, citat de The Guardian.
Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
El a făcut acest anunț pe Telegram, transmite Hotnews.
„În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut rezista asaltului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la doi kilometri.
Conducerea operațiunii defensive a fost cea care a epuizat forțele „Wagner” și le-a forțat să fie înlocuite în anumite direcții de unități mai puțin bine pregătite ale trupelor ruse, care au fost învinse și bandonate”, spune oficielul ucrainean.
Cum se contrazic Wagner și Armata rusă
Rusia a susținut miercuri că forţele sale au respins contraatacurile ucrainene pe flancuri la Bahmut, în estul Ucrainei, după ce Evgheni Prigojin declarase cu o zi în urmă că o unitate a forţelor armate ruse şi-a părăsit poziţiile luni, potrivit agenției EFE.
„Subdiviziunile trupelor aeropurtate resping acţiunile inamicului pe flancuri”, a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Konaşenkov a mai spus că detaşamentele de asalt, referindu-se la mercenarii Grupului Wagner, „au continuat operaţiunile ofensive pentru a captura cartierele de la periferia nord-vestică şi vestică a oraşului Artiomovsk” (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut).
Comentariile lui Konaşenkov vin după ce şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat Ministerul Apărării că „face tot posibilul pentru ca frontul să se prăbuşească”, afirmând că o unitate a armatei regulate ruse „a fugit şi şi-a abandonat poziţiile” pe unul dintre flancuri.
„Au fugit cu toții”. Prigojin și „adevărul” despre situația deplorabilă din Bahmut: soldații ruși și-au părăsit pozițiile și trupele Kievului rup flancurile
Cucerirea acelui flanc a costat viaţa a 500 de mercenari Wagner şi a lăsat neprotejată o zona de aproape doi kilometri lăţime şi 500 de kilometri adâncime.
Brigada a treia separată de asalt a forţelor armate ucrainene a confirmat marţi seara pe contul său de Telegram că una dintre brigăzile ruse care încerca să preia controlul total al oraşului Bahmut şi-a abandonat poziţiile, lăsând în urmă „500 de cadavre”.
Rusia şi-a lansat ofensiva asupra Bahmut în august 2022. În pofida faptului că ea controlează cea mai mare parte a oraşului – 95%, potrivit lui Prigojin – forţele ruse nu au reuşit încă să îi alunge complet pe ucraineni din acest municipiu de importanţă secundară, în a cărui cucerire au investit resurse tehnice şi umane substanţiale.
Ucraina a suferit şi ea pierderi grele la Bahmut. Kievul îşi justifică insistenţa în apărarea ultimelor sale poziţii din acest oraş prin uzura pe care o produce trupelor ruse, împiedicându-le astfel să iniţieze acţiuni ofensive în alte sectoare ale frontului, cum ar fi Kramatorsk şi Sloviansk.