Cu doar câteva zile înainte de conferința privind pacea în Ucraina, programată fără participarea Rusiei, Kievul a anunțat marți că examinează posibilitatea de a invita Moscova la un summit viitor, cu scopul de a prezenta un plan de pace aprobat de comunitatea internațională, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun„, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.
„Pentru al doilea summit, vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.
Moscova a refuzat să participe la summitul din acest weekend, găzduit de Elveția. Ucraina dorește să obțină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.
„Experiența proastă” a negocierilor anterioare cu Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, arată că este necesar un sprijin larg, bazat pe dreptul internațional, pentru a pune capăt războiului, a explicat Iermak. El a adăugat că un plan susținut de „100 sau mai multe țări” va fi „un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.
Sâmbătă și duminică, lideri din întreaga lume se vor întâlni în Elveția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit considerat un „prim pas” către pace în Ucraina, dar fără participarea Rusiei sau Chinei. Conferința va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, imediat după reuniunea G7 din sudul Italiei, la care va participa și Zelenski.
Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, ținta unei ofensive ruse din februarie 2022.
Ulterior, Zelenski se va alătura în Elveția reprezentanților a peste 90 de state și organizații, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, vicepreședinta americană Kamala Harris și cancelarul german Olaf Scholz. Aproximativ jumătate dintre liderii prezenți vor fi europeni.
Summitul, solicitat de Kiev, are ca obiectiv „inspirarea unui viitor proces de pace„, deși rezultatul întâlnirii rămâne incert.