Ucraina, la un an de război: Bilanţul invaziei

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut la 21 februarie 2022 independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, prin semnarea a două decrete, şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Ucraina, la un an de război: Bilanţul invaziei

Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei, transmite Agerpres.ro

Cele două regiuni Doneţk şi Lugansk au fost scena unui conflict armat din 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova. Rusia a recunoscut astfel în mod deschis prezenţa sa militară pe teritoriul ”ocupat temporar” din Donbas.

La 22 februarie, Consiliul Federaţiei i-a permis în unanimitate lui Putin să utilizeze armata rusă în străinătate. Anterior, încă din decembrie 2021, Rusia acumulase un număr mare de forţe la graniţa ucraineană.

La 23 februarie 2022, Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, care se aflau deja sub o administraţie politico-militară.

Anul 2014 a reprezentat pentru Ucraina începutul agresiunii Rusiei, întrucât Crimeea şi părţi din regiunile Doneţk şi Luhansk au fost ocupate de forţele ruse. Violenţele din estul Ucrainei din perioada aprilie 2014- decembrie 2021 au provocat peste 14.000 de victime, potrivit Centrului pentru Crize Internaţionale (International Crisis Group), incluzând civili şi personal militar, dintre care numărul deceselor în rândul civililor depăşeşte 3.400, conform estimărilor OHCHR.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că a solicitat la 23 februarie, fără succes, o conversaţie telefonică cu omologul rus Vladimir Putin, pe fondul temerilor privind o invazie iminentă din partea Rusiei. Rusia a adunat „aproape 200.000 de militari, mii de vehicule de luptă” la graniţa cu Ucraina, un mare război în Europa ar putea fi iniţiat de Rusia în curând, avertiza Zelenski vorbind în rusă şi nu în ucraineană, aşa cum obişnuia.

În aceeaşi zi, secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a adresat direct preşedintelui Vladimir Putin de la pupitrul Consiliului de Securitate pentru a-l îndemna să „oprească trupele (sale) să atace Ucraina”, dacă se confirmă „că se pregăteşte o operaţiune în acest sens”.

Preşedintele rus Vladimir Putin foloseşte criza pe care a creat-o prin mobilizarea militară masivă în jurul Ucrainei pentru a atinge două obiective majore: primul, avansarea şi posibil îndeplinirea eforturilor de a recâştiga controlul efectiv asupra Ucrainei şi al doilea, fragmentarea şi neutralizarea alianţei NATO, a evidenţiat la 27 ianuarie 2022 www.criticalthreats.org, pagina ce colectează actualizările Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Declanşarea invaziei la scară largă în Ucraina

La 24 februarie 2022, într-o declaraţie la televizor, cu puţin timp înaintea orei 3:00 GMT, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Astfel, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ”abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat în dimineaţa zilei de 24 februarie o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi, inclusiv dinspre Belarus, de unde conform relatărilor Kievului de la sfârşitul zilei, au fost trase şi patru rachete balistice.

La scurt timp după anunţul preşedintelui rus, s-au auzit focuri de armă în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, în oraşul-port Mariupol, în estul Ucrainei, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, în Odessa, port la Marea Neagră, în sudul ţării. Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, au fost atacate cu rachete. Şi mai aproape de frontul conflictului din est, unde din 2014 se luptau separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care servea de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, s-au auzit explozii puternice. Un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea.

Ucraina a dispus închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă, iar preşedintele Ucrainei a anunţat introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării. Autorităţile de la Kiev au recomandat cetăţenilor ucraineni să plece de pe teritoriul Donbasului în faţa atacului masiv rusesc şi a operaţiunii militare declanşate de miliţiile separatiste, în condiţiile în care sub jurisdicţia Kievului se aflau două treimi din Donbas.

Preşedintele Ucrainei a decretat mobilizarea generală a trupelor ucrainene şi a transmis Uniunii Europene că dacă nu ajută Ucraina, ”războiul va fi la porţile voastre”.

La finalul zilei, mesajul Rusiei a fost că şi-a atins cu ”succes” toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene.

Trupele ruse au reuşit să cucerească un aerodrom de lângă capitala Kiev, centrala de la Cernobîl şi zone din sudul Ucrainei, inclusiv o parte a regiunii Herson, oraşul Ghenicesk, port la Marea Azov, unde trupele ruse au preluat controlul şi asupra unor obiective strategice, precum o hidrocentrală şi Canalul Crimeei de Nord, care furnizează apă regiunii Herson. La finalul zilei, Forţele armate ucrainene transmiteau că soldaţii ruşi pătrunseseră în Nicolaev, din sudul ţării, şi se purtau lupte în vecinătatea oraşului Cernihiv, din nord.

După prima zi de agresiune rusă, Ucraina a raportat 57 de victime, conform https://war.ukraine.ua/. Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni şi circa 50 de soldaţi ruşi sau combatanţi din estul separatist al Ucrainei fuseseră ucişi în luptele care, conform Kievului, s-au desfăşurat pe aproape toată graniţa cu Rusia.

Datele provizorii, ”doar vârful aisbergului”

La un an de la declanşarea invaziei, numărul civililor care şi-au pierdut viaţa în Ucraina a depăşit pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), la 21 februarie 2023. ”Datele noastre reprezintă doar vârful aisbergului într-un război al cărui cost în rândul civililor este insuportabil”, a menţionat într-un comunicat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk. Raportul anual al OHCHR mai arată că 13.287 de civili au fost răniţi într-un an de conflict, iar 487 dintre civilii ucişi şi 954 dintre răniţi erau copii.

Potrivit rapoartelor anterioare publicate de OHCHR, cele mai multe victime în rândul civililor provin din regiunile Doneţk şi Luhansk – peste 4.000 de decese. Majoritatea victimelor în rândul civililor au fost provocate de utilizarea armelor explozive cu rază distructivă mare, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, proiectile şi lovituri aeriene.

OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, întrucât primirea informaţiilor din anumite puncte unde au avut loc ostilităţi intense a întârziat şi multe raportări sunt încă în aşteptarea coroborării. În această situaţie se află regiunile Mariupol (regiunea Doneţk), Izium (regiunea Harkov), Lisiciansk, Popasna şi Severodoneţk (regiunea Luhansk), pentru care există acuzaţii privind numeroase victime în rândul civililor, potrivit https://www.ohchr.org/.

Pe lângă acest bilanţ parţial, estimările arată că peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape 8 milioane au fugit din ţară şi peste 6,5 milioane sunt strămutate în interiorul ţării. Mai mult de 140.000 de clădiri au fost distruse într-un an de război în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters.

Conform datelor UNICEF publicate la 24 ianuarie 2023, războiul a provocat întreruperea educaţiei pentru aproximativ 5 milioane de copii şi tineri.

Până la 19 februarie 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat 780 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din ţară, de la începutul războiului.

De la 24 februarie 2022, Asociated Press (AP) şi reţeaua de documentare Frontline au verificat 636 incidente care au implicat potenţiale crime de război, potrivit www.pbs.org.

Autorităţile ucrainene au înregistrat peste 70.000 de crime de război, în care sunt incluse omorârea civililor, atacuri asupra infrastructurii civile, violuri, deportări forţate şi altele, conform https://war.ukraine.ua.

Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, iar pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, estima la 10 noiembrie 2022, şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, citat de AFP.

”Sancţiunile primite de Rusia nu au oprit războiul”, notează Politico, care a publicat la 21 februarie 2023 un raport al autorităţilor ucrainene ce indică pierderi de peste 48 de miliarde de euro în daune asupra mediului în Ucraina. 

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina
Articolul anterior
Dan Dungaciu: Rusia nu are cum să ajungă cu trupe în Republica Moldova câtă vreme Ucraina rezistă
Articolul următor