Ucraina: Şase baloane suspecte au apărut deasupra capitalei Kiev. Majoritatea au fost doborâte

Şase baloane ruseşti au apărut deasupra capitalei ucrainene Kiev şi majoritatea au fost doborâte de antiaeriana ucraineană, a anunţat miercuri administraţia militară a oraşului, transmit Reuters și Agerpres.

Baloanele ar fi purtat cu ele reflectoare unghiulare – ţinte false care să deruteze antiaeriana – sau echipamente de recunoaştere, mai afirmă administraţia militară a Kievului, fără a preciza când au fost semnalate respectivele baloane, dar chiar în aceeaşi zi au fost declanşate la Kiev sirenele de raid aerian.

„Conform informaţiilor în curs de clarificare, acestea au fost baloane care s-au deplasat în aer propulsate de vânt”, iar „scopul lansării baloanelor ar putea fi detectarea şi epuizarea apărării noastre antiaeriene”, menţionează aceeaşi administraţie într-un mesaj pe Telegram.

Cu puţin timp înaintea acestui anunţ, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Rusia ar putea folosi baloane ca o soluţie pentru a-şi proteja stocul de drone de recunoaştere în războiul cu Ucraina.

„Drone de recunoaştere precum Orlan-10 sunt acum folosite (de Rusia) cu mai multă cumpătare şi ei se gândesc: „De ce să nu folosim aceste baloane ?” Aşadar, iată că le folosesc”, a spus acest purtător de cuvânt la televiziunea ucraineană. El a confirmat mai târziu că sirenele de raid aerian au fost activate miercuri la Kiev din cauza respectivelor baloane.

Apariţia unor baloane misterioase a devenit recent subiect de tensiuni diplomatice între SUA şi China. Statele Unite au doborât mai multe obiecte de acest fel şi acuză China că foloseşte baloanele în scop de spionaj, acuzaţii negate de guvernul chinez.

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Compania rusă Aeroflot suspendă activitatea reprezentanței din Moldova. În alte țări își vinde activele
Articolul anterior
Oamenii de știință au dezvoltat pilula contraceptivă pentru bărbați ce poate fi luată înainte de sex
Articolul următor