Ucrainenii se tem de un adevărat masacru în urmatoarele 48 de ore. Rușii atacă furibund, înainte de Ziua Victoriei

Razboiul din Ucraina se apropie tot mai mult de granitele tarilor vecine. S-au intensificat bombardamentele in Odessa, unde chiar in aceasta dupa-amiaza mai multe proiectile au cazut peste orasul port. In Marea Neagra lupte se dau in apropiere de Insula Serpilor, la cativa kilometri de apele noastre teritoriale. Iar, la Moscova, Vladimir Putin pare ca se pregateste pentru apocalipsa nucleara, scrie observatornews.ro.

Bombardament devastator al rusilor in Odessa. Mai multe coloane de fum gros s-au ridicat deasupra orasului port, dupa ce patru rachete de croaziera, lansate din Marea Neagra, au cazut in zonele locuite. Este doar ultimul dintr-o serie de atacuri, prin care rusii incearca sa distruga infrastructura si sa starneasca panica in randul populatie. Strategia s-a dovedit fara succes pana acum. Dupa 73 de zile de razboi nu au avansat deloc pe acest front.

Mariupol a fost aproape ras de pe fata pamantului, dar Batalionul Azov nu se preda

In schimb, mai la est, un alt oras port a fost aproape ras de pe fata pamantului. Mariupol mai este doar o amintire a ceea ce era in urma cu doar cateva luni. In continuare, simbolul rezistentei ucrainene ramane otelaria Azovstal, in ciuda asediului continuu. Sub o ploaie de gloante, un convoi umanitar care transporta 50 de femei, copii si batrani a reusit sa iasa vineri din uzina siderurgica.

Pe tot frontul de est rusii ataca furibund, iar oficialii ucraineni se tem ca urmeaza un adevarat masacru in urmatoarele 48 de ore, dupa ce serviciile secrete occidentale au avertizat ca Vladimir Putin le-ar fi transmis soldatilor sai ca vrea sa aiba motive de bucurie la parada de pe 9 mai.

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei: Le cer cetatenilor nostri, in special zilele acestea, sa nu ignore sirenele aeriene. Va rog! E in joc de viata voastra, viata copiilor vostri.

Bombardamente in Odessa, punct strategic la Marea Neagra

Loviturile asupra Odessei sunt un raspuns la bombardamentele ucrainene de ieri care au vizat mai multe tinte rusesti de pe Insula Serpilor si din apropierea ei. O drona Bayraktar a distrus o nava de debarcare, iar mai multe rachete de croaziera ar fi lovit fregata Amiral Makarov, cea mai valoroasa tinta navala dupa Moskva.

Si mai aproape de granitele noastre, in Republica Moldova, situatia devine din ce in ce mai tensionata in regiunea separatista Transnistria. Noi atacuri cu drone de origine necunoscuta ar fi avut loc noaptea trecuta la 5 kilometri de granita cu Ucraina, sustin liderii separatistilor. Dispozitive explozive ar fi lovit pista nefunctionala a unui aerodrom din satul Varancau. Nu exista victime si nici distrugeri importante. Sunt insa provocari de care rusii se pot folosi pentru a declansa o operatiune militara si in aceasta regiune prorusa.

Până să înceapă un nou război în afara ţării, Vladimir Putin încearcă să sperie lumea de la Moscova

La ultima repetiţie pentru parada de pe 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, a scos în Piaţa Roşie arsenalul nuclear. Este vorba de sistemul balistic intercontinental Topol MR și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune.

Nu a lipsit nici Avionul Apocalipsei, aeronava în care Vladimir Putin plănuieşte să se ascundă în caz de atac nuclear.

Grătieşti: O groapă de gunoi neautorizată a pus autorităţile la treabă. Au fost evacuate câteva tone de deșeuri

O groapă de gunoi neautorizată din comuna Grătieşti, municipiul Chişinău, a pus autorităţile locale pe treabă. După aproape trei săptămâni de la difuzarea unui material în presă, primăria a evacuat câteva tone de deşeuri din fâşia forestieră de la marginea localităţii şi a salubrizat zona, transmite TVR Moldova.

Au fost evacuate cinci maşini, cinci camioane de gunoi. Acum e totul curat. Măi oameni buni, şi voi cei mai puţini buni. Vă daţi seama că fâşiile acestea forestiere, plantaţiile acestea nu-s gunoişti publice. Nu pângăriţi vă rog natura. Imaginile cu terenul salubrizat ne-au fost expediate astăzi de primarul comunei Grătieşti, Olga Caraman, care ne-a informat că s-au cheltuit aproape 5 mii de lei din bugetul local. 

La sfârşitul lunii aprilie, o echipă TVR Moldova a descoperit, într-o fâşie forestieră de la marginea comunei, mormane de deşeuri. Pe o suprafaţă de zeci de metri pătraţi, erau împrăştiate peturi din plastic, cutii de vopsea, încălțaminte, pneuri, saci și pachete din polietilenă. 

Atunci, alesul local a declarat că aflat de la TVR Moldova despre această bombă ecologică şi a promis că va salubriza terenul.

Reabilitarea drumului Soroca-Arioneşti-Otaci: BERD a alocat 44.000.000 de euro

Două companii de constricții, din Republica Moldova și Turcia, vor reabilita tronsonul de drum Soroca-Arioneşti-Otaci care, conform unor estimări, este cel mai deteriorat din republică.

Pentru aceste lucrări Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 44.000.000 de euro. în prezent, lucrările la acest oboect important de infrastructură sunt în toi, transmite observatorul.md.

Vă reamintim că ceremonia de începere a lucrărilor a avut loc la 7 septembrie anul trecut, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Antreprenorii promit că lucrările vor fi finalizate în trei ani, iar responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor susţin că monitorizează mersul lucrărilor şi dau asigurări că, deocamdată, nu există abateri de la termenii contractuali.

Paștele Blajinilor! Tradiții și obiceiuri în aceste zile

Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de rohmani. Paştele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credinţa ortodoxă se pune accent şi pe cultul morţilor.

Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomene, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Legătura dintre pământeni şi Blajini se face, conform tradiţiei, la Paştele Rohmanilor, prin cojile de ouă pe care oamenii, recunoscători pentru rugăciunile şi faptele bune ale Blajinilor, le aruncă în ape curgătoare în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Paştilor. Plutind pe ape, ele vor ajunge pe Apa Sâmbetei, în lumea unde locuiesc aceste făpturi minunate, vestindu-i astfel că a sosit timpul să serbeze Paştele.

Până în Tarâmul Celălalt cojile de ouă ajung într-o săptămână, după care, printr-un miracol, ele redevin ouă întregi, cu care se hrănesc Blajinii, despre care se spune că mănâncă foarte puţin, un ou ajungând pentru 12 dintre ei. Datina cere ca aceste coji de ouă roşii să fie aruncate în ape curgătoare numai de fete neajunse la pubertate sau de femei bătrâne.

Se spune că Blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoşilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creştinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioşi, blânzi şi înţelepţi. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic.

De asemenea, există credinţe populare conform cărora blajinii sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele sau că sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezaţi. Ei trăiesc în lumea de dincolo, dar păstrează legătura cu lumea noastră, iar în Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite.
Ei sunt miloşi şi devotaţi lui Dumnezeu, dar nu ştiu să socotească. De aceea, la sat, femeile aruncă pe ape curgătoare coji de ouă înroşite, pentru ca să afle şi morţii că este Paşti, dar ei primesc vestea mai târziu, abia în Duminica Tomii.facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweet

Semnătura electronică calificată eliberată în Uniunea Europeană va fi recunoscută și în Republica Moldova
Articolul anterior
De 9 mai, Lugansk va fi redenumit în Voroșilovgrad. Decretul, semnat de liderul separatist Leonid Pasecinic
Articolul următor