Ucrainenii văd semne că Rusia începe să se destrame: ,,Occidentul nu vrea să creadă, dar noi știm. Se va rupe în bucăți”

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov, a declarat la Radio Svoboda, că destrămarea Federației Ruse a început deja, chiar dacă Occidentul încă nu vrea să fie de acord cu acest lucru.

Fost premier rus: Putin, cel pe care l-am cunoscut, era complet diferit -  Paranteze

„Prognozele și analizele noastre ajung la concluzia că fragmentarea Rusiei este un proces care a început deja. Occidentul nu vrea să fie de acord cu acest lucru”, a spus Danilov.

Dar o astfel de poziție este greșită. El consideră că este necesar ca Occidentul să se pregătească pentru acest lucru și nu exclude faptul că armele nucleare de care dispune Federația Rusă ar putea ajunge în orice moment în mâinile unor formațiuni militare private ruse.

„Atâta timp cât Rusia nu este fragmentată, până nu vom fi fericiți cu acest vecin nebun, niciun război nu se poate opri”, a conchis Danilov.

Miercuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a mers chiar mai departe, afirmând că Rusia va „dispărea” dacă va pierde războiul din Ucraina, pe care l-a pus pe seama SUA.

„Dacă Rusia oprește operațiunea militară specială fără a obține victoria, Rusia va dispărea, va fi făcută bucăți”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram, folosind eufemismul pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a sfidat pe liderul de la Kremlin și a demisionat în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina, spune că invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie a pus Rusia pe un traseu care ar putea în cele din urmă să ducă la schimbarea președintelui de la Kremlin, declanșa un război civil sau chiar destrămarea țării.

„Rusia se va dezintegra”, a prezis recent și fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg, un aristocrat proeminent și un vechi confident al lui Václav Havel. „Mari părți din ea vor căuta independența imediat ce vor putea”.

În timp ce majoritatea experților spun că predicția lui Schwarzenberg rămâne puțin probabilă, riscul ca Rusia să explodeze sub presiunea asaltului său eșuat asupra Ucrainei a declanșat totuși semnale de alarmă de la Berlin la Washington, în timp ce strategii militari și diplomatici contemplă un scenariu postbelic în care țara se fracturează într-un mozaic de fiefuri controlate de războinici, asemănător celor care au dominat Afganistanul în anii 1990 sau Libia de astăzi, scrie politico.eu.

„Când în istorie s-au confruntat rușii cu o înfrângere cu adevărat majoră și politica lor a rămas intactă?”, s-a întrebat Peter Rough, un fost oficial din administrația președintelui american George W. Bush, care acum conduce Centrul pentru Europa și Eurasia din cadrul Hudson Institute, un think tank cu sediul la Washington. „Nu văd cum o înfrângere militară majoră i-ar putea permite lui Putin să rămână la putere, iar Federația Rusă să-și păstreze granițele de astăzi.”

Scenariile variază de la revolte în rândul celor peste 20 de teritorii etnice ale Rusiei și până la o prăbușire pe scară largă în genul de conflict și anarhie care au cuprins Libia de la căderea dictatorului său Muammar Gaddafi. Oricare dintre acestea ar reprezenta amenințări grave la adresa stabilității regionale, cu potențiale consecințe profunde pentru Europa, inclusiv perturbarea în continuare a lanțurilor de aprovizionare, ciocniri între facțiuni înarmate nuclear și noi valuri de refugiați care fug dintr-o Rusie destabilizată.

Subiectul este atât de sensibil, încât oficialii refuză să vorbească public despre deliberările lor sau chiar să recunoască planurile lor de contingență, de teamă de a nu-i oferi președintelui rus Vladimir Putin un subiect de discuție binevenit și de a alimenta sprijinul rusesc pentru război. (De exemplu, un eveniment recent și un raport al Institutului Hudson pe această temă au provocat un răspuns furios din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov).

„S-ar putea întâmpla? Cu siguranță”, a declarat Ivan Krastev, un politolog și președinte al Centrului pentru Strategii Liberale din Bulgaria, care a consiliat o serie de lideri europeni. Krastev a subliniat că dezintegrarea „nu este probabilă, dar nici imposibilă”.

„Dar concentrarea pe această opțiune este total contraproductivă”, a adăugat el. „Dacă spui: «suntem aici pentru a dezmembra Rusia», aduci un argument puternic pentru narațiunea lui Putin că Occidentul este agresorul”. Continuare în www.timpul.md.

Table interactive și computere pentru 70 de școli din țară, dotate de UNICEF

În Moldova, multe instituții de învățământ se confruntă încă cu un deficit de resurse tehnologice, ceea ce limitează accesul elevilor la instrumente moderne de învățare. În acest sens, UNICEF va dota 70 de școli cu echipamente moderne, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Setul de echipamente donat include 350 de table interactive și 350 de computere All-in-One și reprezintă o continuare a eforturilor de modernizare a sistemului educațional. 

„Transformarea digitală este un pilon esențial al unui sistem educațional modern, capabil să pregătească elevii pentru provocările și oportunitățile lumii contemporane. Accesul la echipamente TIC contribuie direct la dezvoltarea competențelor digitale esențiale pentru viitorul copiilor noștri. Inițiativa este aliniată la Strategia de dezvoltare Educația 2030, la Strategia națională de transformare digitală 2023-2030 și la alte politici relevante”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Programul Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova este o inițiativă transformatoare care își propune să modeleze viitorul educației în Republica Moldova. 

“Utilizarea echipamentelor digitale în educație reprezintă cheia deschiderii unor noi oportunități și asigurării incluziunii tuturor copiilor, indiferent de mediul lor social. Resursele distribuite prin acest program constituie un pas concret în direcția modernizării sistemului educațional din Republica Moldova. Digitalizarea instituțiilor de învățământ rămâne o prioritate, asigurând acces egal la tehnologie pentru fiecare elev, indiferent de mediul din care provine”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF în Republica Moldova.

Echipamentele vor fi integrate în câte 5 săli de clasă din fiecare dintre cele 70 de instituții selectate, contribuind la crearea unui mediu educațional modern și interactiv. Dintre acestea, 35 de instituții fac parte din rețeaua școlilor model, un grup dedicat promovării celor mai bune practici educaționale și aliniat obiectivului de a reduce inegalitățile în accesul la resurse tehnologice. 

„Utilizarea tehnologiei în școli este esențială pentru promovarea incluziunii, stimularea inovației și dotarea copiilor cu competențele digitale necesare pentru piața muncii și creșterea economică a Republicii Moldova. Această investiție a fost posibilă datorită parteneriatelor strategice cu guvernul și partenerii implicați în modernizarea și consolidarea sistemului educațional din Moldova”, a declarat Mohamed Yassine, Specialist în Educație la Parteneriatul Global pentru Educație.

Această acțiune sprijină educația digitală în școlile din întreaga țară, contribuind la o transformare sustenabilă a sistemului educațional din Republica Moldova. Echipele locale și naționale colaborează pentru a asigura implementarea cu succes a acestor dotări, urmând ca fiecare școală să beneficieze de tehnologia necesară pentru a îmbunătăți procesul educativ și a sprijini dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Inițiativa este parte a Programului Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova, implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul financiar al Parteneriatului Global pentru Educație.

Vezi lista instituțiilor dotate aici.

Începând de azi, alegătorii români din străinătate se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

Începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara României, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, scrie tvrmoldova.md.

Portalul cuprinde două secțiuni

– Alegător în străinătate la o secție de votare

– Alegător în străinătate prin corespondență.


Până la ora 13:30, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite 10 cereri de votare la o secție din afara României și 24 de cereri de vot prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23.59.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

De azi intră în vigoare tarifele diferențiate la energia electrică pentru consumatorii care au contoare inteligente

De astăzi, consumatorii care au instalate contoare inteligente vor beneficia de tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a precizat anterior că pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat necesar de a instala contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți: energia consumată în orele 7:00 – 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 – 7:00 (energia ieftină).

Potrivit datelor statistice, majoritatea întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Acest lucru va permite ca, odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali să-și programeze activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cetățenii trebuie să ceară vânzătorului să confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau să studieze cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Care este procedura de instalare

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da, atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

O femeie din Rusia a murit sufocată în timpul unui concurs tradițional de mâncat clătite, într-un sanatoriu din Omsk
Articolul anterior
Bunicuţe devenite vedete pe internet. Au reconstituit un moment din recitalul Rihannei de la Super Bowl
Articolul următor
Close menu