Uniunea Europeană pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a anunțat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
„Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia unde o doare și pentru a afecta și mai mult capacitatea sa de a purta război împotriva Ucrainei și pot anunța astăzi că lucrăm la viteză maximă la al 9-lea pachet de sancțiuni”, a anunțat von der Leyen la o conferință de presă pe care a susținut-o în Finlanda, unde se află într-o vizită oficială.
„Iar eu sunt încrezătoare că vom aproba foarte curând un plafon global asupra petrolului rusesc cu [grupul] G7 și ceilalți parteneri importanți. Nu vom avea liniște până când Ucraina nu va triumfa asupra lui Putin și a războiului său ilegal și barbar”, a adăugat președintele Comisiei Europene.
Anunțul lui von der Leyen vine după ce la începutul lunii octombrie UE a impus un alt set de sancțiuni împotriva Rusiei, printre acestea numărându-se inclusiv plafonarea prețului la petrol, dar cu excepții.
Unele țări care susțin o abordare mai dură față de Rusia, printre care și Polonia, și-au exprimat la momentul respectiv dezamăgirea că măsurile nu au mers suficient de departe în ceea ce privește penalizarea economiei rusești.
„Pachetul ar fi putut fi mult mai puternic”, a spus ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados. „Dar având în vedere că avem nevoie de unanimitate… este important să avem acest răspuns puternic la ultimele măsuri agresive ale Rusiei”, a adăugat diplomatul.
Ucraina vrea sancțiuni împotriva industriei de armament a Rusiei
Anunțul de joi al lui von der Leyen a venit după ce Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a cerut marți ca un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete.
„Fac apel la toţi colegii mei din Uniunea Europeană şi din Comisia Europeană şi din rândul statelor membre ale UE să lase deoparte orice îndoieli sau la – aşa cum este la modă să spunem – oboseală, şi să înceapă să finalizeze rapid cel de-al nouălea pachet de sancţiuni”, a îndemnat ministrul de Externe de la Kiev în timpul unui briefing online.
Acesta a mai spus noile sancţiuni ar trebui să fie consolidate atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă. Sectoarele care au o importanţă deosebită pentru economia rusă – energia, finanţele, comerţul, tehnologia – ar trebui să fie supuse sancţiunilor pentru a obţine rezultatele necesare.
Kuleba a subliniat că noile sancţiuni ar trebui să vizeze industria rusă a rachetelor. Potrivit ministrului ucrainean, capacitatea Rusiei de a fabrica noi rachete trebuie pur şi simplu anihilată, astfel încât să nu aibă resurse suplimentare pentru distrugerea oraşelor ucrainene, a sistemului energetic ucrainean şi pentru uciderea cetăţenilor ucraineni.
A doua zi după apelul său Rusia a lansat un nou atac masiv împotriva infrastructurii din întreaga Ucraină, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă potabilă.
La câteva ore după acest nou val de atacuri Statele Unite au anunțat că vor acorda Ucrainei un nou pachet de asistență militară pentru „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale forțelor armate rusești.