ULTIMA ORĂ! 300.000 de moldovenii cu cetățenie română riscă să rămână fără buletine românești

Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație. 

Ion Guștiuc, directorul companiei juridice „JustConsult”, denunță aceste acțiuni drept abuzive și afirmă că moldovenii cu cetățenie română sunt determinați prin aceste circumstanțe să ascundă buletinele românești din frica anulării acestora. El susține că aceste acțiuni de anulare au loc chiar și în cazul celor care respectă noile modificări legale, stabilindu-se la o adresă cu cel mult 10 persoane înregistrate sau procurând o locuință în România.  

„Modificarea legislației menționate prevede că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane. Cu toate acestea, verificările poliției la domiciliu se fac indiferent de numărul de persoane stabilite acolo. Dacă o persoană nu este identificată la adresa respectivă, actul de identitate este reținut spre anulare de către lucrătorii cu atribuții pe linia de evidență a persoanei”, a precizat Ion Guștiuc. 

De la 10 iunie 2023 au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.  

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești. 

Ion Guștiuc susține că articolul 62 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 prevede că actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează de către lucrătorii cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor, cu efectuarea menţiunii aferente în R.N.E.P. din legislație este abuziv și oferă poliției puteri care încalcă flagrant drepturile cetățenilor români.  

Just Consult intenționează să depună o petiție publică către autoritățile române pentru anularea acestui articol. Acest demers este justificat prin încălcarea flagrantă a Articolului 25 din Constituția României, care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul, reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară.  

Locuitorii Capitalei, îndemnați să respecte curățenia în oraș

Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” continuă să depună eforturi uriașe pentru păstrarea curățeniei și ordinii în oraș, în ciuda provocărilor impuse de condițiile meteorologice actuale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul vremii caniculare, precum și apropierea toamnei, Chișinăul se confruntă cu o serie de probleme specifice sezonului: crengi, iarbă și flori uscate, frunze căzute și alte resturi vegetale care se acumulează în spațiile publice.

În acest context, angajații Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” lucrează neîncetat pentru a asigura un mediu curat și plăcut pentru toți locuitorii și vizitatorii Capitalei.

Primăria Chișinău mulțumește cetățenilor pentru sprijinul și înțelegerea acordate acestor echipe dedicate, care contribuie activ la menținerea unui oraș curat și verde.

Totodată, chișinăuienii sunt îndemnați să fie responsabili și să respecte regulile de curățenie în spațiile publice.

Se caută gondolieri în Veneţia

Se caută gondolieri în Veneția, care încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care defineşte oraşul, scrie potrivit stiripesurse.

Primăria Veneţiei a anunţat că este în căutare de noi gondolieri. Cerinţele postului includ vârsta de 18 ani sau peste, studii liceale, cunoaştere a înotului şi deţinerea unui certificat medical care dovedeşte „o constituţie sănătoasă şi robustă”.

Dar procesul de aplicare nu este o chestiune simplăm scrie The Guardian.

În primul rând, gondolierii în devenire trebuie să se înscrie la un curs de formare – Arte del Gondoliere sau Arta Gondolierului. Ei vor fi eligibili pentru aceasta doar dacă dovedesc că pot vâsli sau cel puţin dau semne că au ceea ce este necesar pentru a-şi dezvolta abilităţile.

Procesul de formare este la fel de riguros. Stagiarii trebuie să urmeze 30 de ore de lecţii teoretice, timp în care vor învăţa echivalentul pe căi navigabile al codului rutier. Acestora le vor fi predate, de asemenea, engleză şi franceză şi vor învăţa despre istoria, arta şi cultura Veneţiei, cu un accent deosebit pe modul în care a fost construit oraşul şi rutele sale de apă. Apoi ei se vor avea 10 ore de pregătire practică, care implică vâslirea într-o gondolă cu o singură vâslă, sub îndrumarea unui maestru gondolier.

Profesia de gondolier a fost un pilon al Veneţiei din 1094. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principala formă de transport în oraş, transportând eşaloanele inferioare ale societăţii, înainte de a deveni o opţiune şi pentru aristocraţi când modul lor preferat. de transport – cel cu cai – a fost interzis pe străzile înguste în secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea, în Veneţia erau aproximativ 10.000 de gondole.

Astăzi, există doar 433 de gondolieri. Profesia era odinioară exclusiv masculină, dar acum profesia este deschisă oricui este cetăţean al UE. Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier în 2009, iar astăzi sunt 14 femei.

Cu aproximativ 30 de milioane de vizitatori pe an, gondolierii sunt foarte căutaţi în Veneţia. Dar găsirea de noi recruţi înseamnă mai puţin despre a servi unui număr imens de turişti şi mai mult despre menţinerea profesiei, potrivit lui Balbi.

ATENȚIE, călători! Trafic intens în două puncte de trecere a frontierei, la ieșirea din țară. Se lucrează la capacitate maximă

Poliția de Frontieră a venit cu două anunțuri la distanță mică. Călătorii sunt informați despre traficul intens prin două puncte de trecere a frontierei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La ora actuală, în PTF Leușeni- Albița se atestă trafic intensiv pe direcția ieșire din R.Moldova, intrare în România.

La ora actuală, în PTF Leușeni- Albița se atestă trafic intensiv pe direcția ieșire din R.Moldova, intrare în România.

În aceste circumstanțe sunt puse în aplicare un șir de măsuri pe linie de fluidizare a fluxului:

Mărit numărul arterelor de control;
Suplinit numărul de angajați în prima linie și de echipamente speciale;
Aplicat REVERSUL – fluxul este orientat pe o pistă de pe direcția opusă de deplasare.
Sincronizare în acțiuni între cele patru autorități de frontieră și vamale moldo-române!

Se lucrează la capacitate maximă!

La scurt timp, instituția a mai venit cu un anunț.

PTF Sculeni înregistrează flux majorat pe direcția ieșire din R.Moldova, intrare în România.

Se lucrează la capacitate maximă pentru degajarea circulației și fluidizarea traficului transfrontalier!

Recomandăm călătorilor să opteze și pentru alte puncte de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Leova-Bumbăta (s-a deschis la ora 08:00), PTF Costești sau PTF Cahul.

În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 74 707 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 30 057 traversări persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 44 650, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 30 114.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 36 534 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 19 540 treceri și alte 18 633 traversări – frontiera aeriană. 

Incendiu în Râșcani! Pompierii au evacuat o butelie de gaz din interiorul unei case
Articolul anterior
Maia Sandu convoacă primarii aleși la un forum. Despre ce vrea să discute
Articolul următor