ULTIMA ORĂ! Autorităţile dau undă verde vaccinării copiilor

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale dă undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul anti-COVID-19 Pfizer.

Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech. Adițional, pentru vaccinul Pfizer Comirnaty a fost modificat termenul de valabilitate al produsului și anume al flaconului congelat, scrie replicamedia.md.

„Cu votul majoritar, pe 25 octombrie, Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat variații la certificatele de înregistrare a vaccinurilor care includ și modificări în RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului) și în Prospect: Informații pentru consumator/pacient privind vaccinurile anti Covid-19. În acest context, s-a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech”, anunță AMDM.

Membrii Comisiei Medicamentului au aprobat extinderea indicației pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech, pentru a include utilizarea vaccinului la copiii cu vârste peste 12 ani.

„Modificările propuse sunt evaluate și înaintate spre aprobare în conformitate cu informația oficială al Organizației Mondiale a Sănătății, referitoare la vaccinurile COVID-19.

Cu referire la vaccinurile Pfizer Comirnaty și Janssen – s-a actualizat profilul de siguranță precum și lista producătorilor de produs finit și substanță activă.

Adițional, pentru vaccinul Pfizer Comirnaty a fost modificat termenul de valabilitate al produsului și anume al flaconului congelat. În varianta actuală acesta este de 6 luni, se propune pentru aprobare varianta de 9 luni – o modificare efectuată de Organizația Mondială a Sănătății”a menționat șefa secției farmacovigilență și studii clinice, Ecaterina Guzinschi, în cadrul ședinței.

De la inițierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (2 martie 2021), au fost administrate 1.486.884 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %. Potrivit datelor, 90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu doza completă de vaccinare, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă este înregistrată în mun. Chișinău – 36%, r. Soroca – 27%, r. Dubăsari – 25%, r. Orhei -25%. În același timp, cea mai redusă acoperire vaccinală din țară se atestă în raioanele Leova, Sîngerei și UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ).

O rată mică de acoperire vaccinală se atestă și în rândul tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.911.890 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este regulator național în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, aflată în subordinea directă a Guvernului. Printre misiunile de bază ale Agenției se numără și cele din domeniul autorizării medicamentelor. Mai exact, AMDM organizează şi monitorizează expertiza, omologarea şi înregistrarea medicamentelor; perfectează, aprobă şi eliberează solicitanţilor certificate de înregistrare a medicamentelor; decide asupra suspendării sau retragerii certificatului de înregistrare a medicamentelor, conform procedurii stabilite de Legea nr. 235-XVI din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător.

sursa: www.replicamedia.ro

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, vine cu un răspuns la acuzațiile lui Vasile Costiuc, privind camioanele cu porci vii surprinși la vama Leușeni

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, vine cu un răspuns la acuzațiile lui Vasile Costiuc, lidrerul Partidului „Democraţia Acasă”, privind camioanele încărcate cu porci vii, surprinse la vama Leușeni zilele trecute. De la începutul focarelor de pestă porcine, Costiuc a dat de înțeles că aceasta este o criză fabricată artificial, pentru a distruge sectorul zootehnic și a favoriza importul cărnii de porc din afara țării, scrie agrotv.md

În acest context, ministra Agriculturii a venit cu precizări, declarând că „importul animalelor vii este permis de legislația în vigoare”, iar situația nu este una ieșită din comun.

„De fapt, legislația permite importul animalelor vii. Nu este restricționat. Importul animalelor a fost mereu. El nu a fost cumva restricționat și se zice că nu a fost și astăzi a apărut”, a explicat ministra în cadrul emisiunii Rezoomat.

Potrivit ei, transporturile vizează ferme care își suplinesc stocurile, iar porcii pot fi importați fie pentru îngrășare și reproducere, fie pentru abatorizare, în funcție de necesități.

„Noi putem vorbi și despre porci pentru creștere și îngrășare, dar și pentru reproducere. Nu în ultimul rând, probabil că urmează contractele care trebuiau onorate. Fermele își suplinesc stocurile. Sunt animale de diverse vârste. Probabil, suplinesc și abatorizează”, a adăugat ea. Oficiala a subliniat că importul nu este o practică nouă, iar unele loturi de animale pot fi aduse în baza contractelor comerciale în derulare, semnate anterior.

Autoritățile au declarat că deocamdată nu există deficit pe piață de carne de porc. chiar dacă au fost afectate două cele mai mari ferme de porcine din țară: cea de la Roșcani și de la Cimișeni.

Franța va confisca vila fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc

Autoritățile franceze au primit aprobarea de a confisca o vilă deținută de Vladimir Plahotniuc, fost lider PD implicat într-un scandal bancar de 1 miliard de dolari, notează veridica.md

Decizia a fost emisă de cea mai înaltă instanță din Franța pe 19 martie, autorizând confiscarea proprietății de pe malul lacului Geneva, în localitatea Sciez, se spune într-un articol publicat de OCCRP – una dintre cele mai mari organizații de jurnalism de investigație din lume. Vila în cauză a fost cumpărată de Plahotniuc în 2018 pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari și transferată ulterior către o companie fantomă cipriotă, Sigmateli Limited, într-o aparentă tentativă de a ascunde proprietatea, se arată în articol. Totuși, autoritățile franceze au determinat că Plahotniuc rămâne adevăratul proprietar și utilizator al imobilului, respingând susținerile Sigmateli că firma nu mai este legată de fostul politician. Decizia face parte dintr-un efort internațional mai larg de investigare a activelor lui Plahotniuc. Autoritățile elvețiene au înghețat și o proprietate de 32 de milioane de dolari în țară, despre care se spune că a fost achiziționată cu fonduri deturnate. În paralel, procurorii moldoveni continuă urmărirea penală a lui Plahotniuc pentru fraudă și spălare de bani, în timp ce fostul politician rămâne un fugar.

Investigațiile suplimentare au dezvăluit că Plahotniuc deține multiple pașapoarte, inclusiv un document mexican fals, descoperit de jurnaliști. Un oficial din Ministerul Afacerilor Externe al Mexicului a confirmat că documentul este fictiv.

Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în 2019, este acuzat de implicare în așa-numitul „Furtul Secolului”, prin care 1 miliard de dolari a fost furat din trei bănci naționale între 2012 și 2014, ducând țara într-o criză economică. Procurorii moldoveni susțin că Plahotniuc a primit zeci de milioane de dolari din fondurile furate, ceea ce a determinat eforturi internaționale pentru urmărirea activelor sale.  Locația actuală a lui Plahotniuc rămâne necunoscută, însă Interpol a emis un Aviz Roșu pentru arestarea acestuia.

Veste bună pentru agricultori: vor beneficia de rambursarea sumei impozitului funciar pentru anul 2024, din contul TVA-ului acumulat

Parlamentul a aprobat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de lege care prevede că suma impozitului funciar pentru anul 2024 declarată de producătorii agricoli va fi rambursată acestora din contul TVA-ului acumulat. Proiectul a fost susținut, în lectura a doua, de 58 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Autorul susține că proiectul de lege va ameliora situația din sectorul agricol manifestată prin decapitalizarea agricultorilor în urma multiplelor crize care au afectat sectorul în ultimii ani, precum criza logistică, criza fertilizanților, seceta din vara anului trecut.

Proiectul mai prevede modificarea termenului de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Astfel, rambursarea se va efectua până în luna iunie 2026 inclusiv.

Proiectul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Tânărul spulberat de tren la Dondușeni urma să devină tată
Articolul anterior
Rusia este interesată să continue dialogul cu Chișinăul privind un nou contract de furnizare a gazelor naturale
Articolul următor
Close menu