Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11:24, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile, anunță prima sursă guvernamentală.
Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că la ora 14:47, spațiul aerian a fost redeschis.
Spațiul aerian al R. Moldova ar fi fost închis după ce autoritățile de la București au informat autoritățile de la Chișinău că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al țării noastre, scrie presa.
Grupare care facilita trecerea ilegală a ucrainenilor fugari de război, deconspirată de Poliția noastră de Frontieră
Angajații Poliției de Frontieră, în comun cu reprezentanții Procuraturii Hîncești, au destructurat un grup infracțional specializat în migrație ilegală.
Gruparea facilita trecerea ilegală a cetățenilor ucraineni, suspectați că ar putea fi recrutați în conflictul armat din Ucraina. Rețeaua era formată din conaționali, preponderent din regiunea transnistreană, dar și cetățeni ucraineni.
Ca urmare a investigațiilor operative, polițiștii de frontieră au identificat și reținut un membru al acestei rețele. Acesta s-a dovedit a fi un cetățean de 39 de ani, care avea rolul de transportator. Persoana în cauză, a fost depistată la volanul unui automobil pe care îl conducea, pe un drum național.
În timpul perchezițiilor, asupra suspectului și în autoturismul său au fost depistați bani în diferite valute, un telefon mobil și un binoclu. Obiectele au fost ridicate și expediate spre expertiză.
Persoana a fost reținută pentru 72 de ore, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat și sigilat până la finalizarea anchetei. Suspectul este cercetat penal conform articolului 362¹, infracțiune ce prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 12 ani, amendă cuprinsă între 6 000 și 8 000 de unități convenționale, precum și interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o activitate pe o perioadă de 3-5 ani.
Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, persoana beneficiază de prezumția nevinovăției.
Speluncă de droguri într-un apartament din sectorul Botanica al Capitalei
O speluncă de droguri a fost deconspirată de polițiști într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei. Activitatea infracțională a proprietarului de 44 de ani a fost demascată de ofițerii de investigație din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica,informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
La domiciliul suspectului, polițiștii au depistat proprietarul, dar și șase persoane cu un comportament suspect, fiind ridicate mai multe aparate confecționate artizanal destinate consumului de droguri de tip PVP (sare) și pachețele de tip zip-lock în interiorul cărora se afla o substanță de culoare albă cu miros specific.
Aceștia au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica pentru documentare și stabilirea circumstanțelor, fiind supuși expertizei narcologice.
Toate bunurile au fost ridicate şi expediate Centrului tehnico-criminalistic şi expertize-judiciare al IGP, pentru a fi efectuate expertizele specializate.
Proprietarul apartamentului, condamnat anterior pentru infracțiuni similare, este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare, acesta riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Realizarea activităţilor de urmărire penală au fost coordonate de către procurorii Procuraturii Chișinău- oficiul Botanica.
Liceenii alolingivi vor primi certificat privind cunoașterea limbii române
Elevii alolilngvi vor primi certificate care să confirme că știu limba română. Liceenii care au nivelul B2 ar putea solicita nota 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat, scrie realitatea.md.
Reglementările urmează să fie stipulate în Codul Educației. Un proiect de modificare a documentului a fost deja aprobat în prima lectură de către deputați.
Conform noilor reglementări, vor exista standarde naționale privind evaluarea competențelor de cunoaștere și comunicare în limba de stat. Autoritățile își propun să îmbunătățească astfel educația și și să ofere mai multe oportunități minorităților, pentru a le facilita accesul pe piața muncii.
Pentru implementarea inițiative sunt necesari peste 191.000 de lei. Cheltuielile vor fi acoperite de Ministerul Educației pentru elaborarea materialelor de examinare, evaluarea lucrărilor scrise și a celor orale.
Anual, aproximativ 400 de cetățeni vor participa la sesiunile de evaluare a competențelor de comunicare în limba română, precizează serviciul de presă al Legislativului.