Ultima zi de summit NATO la Madrid. Jens Stoltenberg: ”Protocolul de aderare la alianță a Suediei și Finlandei va fi semnat marți”

NATO își încheie summit-ul confruntându-se cu amenințarea lui Putin, cu provocarea strategică reprezentată de China, dar și cu sarcina de a transforma sprijinul retoric pentru Ucraina în acțiune.

Jens Stoltenberg: Rusia continuă să caute câștig politic și militar

Secretarul general al NATO spune că au fost luate decizii „de anvergură” în timpul întâlnirii liderilor NATO, acordul de a invita Finlanda și Suedia să se alăture alianței fiind una dintre ele.

Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să semneze oficial marți protocolul de aderare la NATO, spune Stoltenberg. Președinții ambelor țări nordice vor lua parte la proces „dar realitatea” este că decizia a fost deja luată de liderii NATO miercuri la summit, spune el.

Stoltenberg a mai declarat că liderii NATO au decis să sprijine Ucraina „pentru a se asigura că Ucraina prevalează ca stat suveran independent în Europa”. El a descris războiul „brutal” al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei ca fiind „absolut inacceptabil”, cu ramificații asupra întregii lumi.

”Președintele Putin este cel care ar trebui să-și retragă forțele și să pună capăt imediat acestui război, oprind atacarea unei națiuni democratice suverane și provocând atât de multă suferință în Ucraina”, a spus Secretarul general NATO.

Impactul crizei alimentare induse de război în întreaga lume este „sever”, a mai spus el, multe țări depind de Ucraina pentru importurile de grâu.

Rusia continuă să caute câștiguri politice, militare și economice, a adăugat Stoltenberg.

NATO a continuat să sublinieze unitatea națiunilor sale membre împotriva Rusiei. Dar, pe măsură ce alianța își încheie joi reuniunea anuală la nivel înalt, în aceeași săptămână în care liderii din Grupul celor 7 națiuni industrializate au avut propria lor întâlnire în Germania, există o întrebare persistentă cu privire la modul în care ambele grupuri își pot menține publicul angajat în lupta pentru Ucraina.

Ultima zi de summit NATO la Madrid. Rusia, principalul adversar

Au existat promisiuni de sprijin făcute în cadrul ambelor seturi de întâlniri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmând că alianța va sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse „atât timp cât este nevoie”, chiar dacă președintele Vladimir Putin a amenințat să ia contramăsuri împotriva primirii celor două țări nordice care se învecinează cu Rusia (Finlanda și Suedia) în alianță.

„Dacă acolo sunt desfășurate contingente militare și infrastructură”, a spus Putin în timpul unei vizite în Turkmenistan, potrivit The New York Times, „va trebui să răspundem în aceeași măsură și să creăm aceleași amenințări împotriva teritoriilor din care sunt create amenințări împotriva noastră. Este evident. Ce nu înțeleg ei?”

Volodimir Zelenski s-a adresat summit-urilor Grupului celor 7 și ale NATO, repetându-și apelurile pentru aprovizionare cu arme mai multe și mai rapide pentru a încerca să respingă avansul rusesc în estul Ucrainei.

În timp ce invazia rusă a făcut NATO mai puternică și i-a determinat pe membrii săi să-și sporească drastic propria apărare împotriva oricărui posibil atac rusesc, Ucraina trebuie să reziste în sezonul de vară și să spere că forțele ruse sunt prea epuizate pentru a face mai multe progrese deocamdată.

Acest lucru ar permite Occidentului să-și consolideze proviziile de arme pentru a pregăti mai bine Ucraina pentru lunile viitoare de război.

Rămâne chestiunea oboselii occidentale cu privire la război

Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, a muncit din greu și cu succes la Madrid pentru a determina Turcia să renunțe la blocarea cererilor de aderare ale de aderare ale șării sale și ale Finlandei. Dar ea era îngrijorată de epuizarea populară din cauza războiului din Ucraina și a costului acestuia în ceea ce privește inflația internă, în special a prețurilor la energie și la alimente.

„Puteți vedea deja în mass-media că interesul scade și asta afectează și publicul, iar publicul îi afectează pe politicieni”, a spus ea. „Deci, este responsabilitatea noastră să menținem Ucraina și ceea ce face Rusia în fruntea agendei noastre. Am văzut asta de atâtea ori – ai o catastrofă, ai un război și pur și simplu continuă, dar interesul se pierde.”

Într-un discurs adresat liderilor NATO, Zelenski a declarat: „Acesta nu este un război al Rusiei doar împotriva Ucrainei, este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa. Pentru cum va fi viitoarea ordine mondială.

De aceea, este absolut necesar să sprijiniți Ucraina chiar acum cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a plăti pentru război.”

China acuză NATO că „provoacă o confruntare”, după ce alianța a declarat Beijingul o provocare strategică

China a acuzat NATO că „atacă și calomniază țara în mod rău intenționat” și „provoacă o confruntare” după ce liderii alianței au anunțat o nouă viziune asertivă care, pentru prima dată, a declarat China drept o „provocare” strategică alături de principalul adversar al NATO, Rusia.

Într-o declarație publicată miercuri pe site-ul web al misiunii Chinei în Uniunea Europeană, un purtător de cuvânt anonim a mustrat „gândirea în stilul Războiului Rece și părtinirea ideologică” a alianței și a promis că va lua măsuri „ferme și puternice” ca răspuns la noua catalogare.

Născut în timpul Războiului Rece, NATO s-a concentrat în mod tradițional pe protejarea Americii de Nord și a Europei. Dar, în ultimii ani, alianța militară a semnalat îngrijorări tot mai mari și cu privire la China, invocând ambițiile sale militare în creștere și dezvoltarea rapidă a capacităților cibernetice ofensive.

Aceste opinii s-au întărit în acest an după ce liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat la începutul lunii februarie că prietenia țării sale cu Rusia „nu are limite”, chiar dacă guvernele de la Washington și cele europene avertizează că Moscova părea să se pregătească să atace Ucraina.

De atunci, liderii chinezi au refuzat să condamne Rusia pentru invazie, în schimb dând vina pe Washington și NATO pentru că au instigat Moscova cu extinderea alianței militare în Europa Centrală și de Est.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă și încercările lor de a submina ordinea internațională bazată pe reguli sunt contrare valorilor și intereselor noastre”, au declarat liderii NATO într-o nouă declarație emisă în timpul summit-ului lor din Madrid.

Cu câteva zile înainte de declarația NATO, țările din Grupul celor 7 au declarat că intenționează să strângă 600 de miliarde de dolari pentru a extinde investițiile globale în infrastructură în țările în curs de dezvoltare, un plan menit să contracareze Inițiativa Belt and Road de 1 trilion de dolari lansată de Beijing în 2013.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Politicienii trăiesc cu 7 ani mai mult decât restul populației, arată un nou studiu
Articolul anterior
Cele mai îndrăznețe imagini cu Olena Zelenska. 44 de ani, dar nici nu se observă
Articolul următor