Umilită și bătută sistematic de soț, o femeie din Călărași a decis să-și pună capăt zilelor. Bărbatul, eliberat din sala de judecată

Un bărbat din raionul Călărași a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de probă de 2 ani, după ce acum un an și-a determinat soția la sinucidere. Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, în perioada august 2022 – aprilie 2023, condamnatul de nenumărate ori își ofensa și agresa soția. Astfel, la data de 2 aprilie 2023, cuplul a plecat în orașul Călărași în vizită la părinții femeii, unde între cei doi, la fel, s-a iscat o ceartă. Într-un final, femeia a ieșit din casă și a urcat în automobil, după care a încercat să se stranguleze cu centura de siguranță.

Din fericire, rudele acesteia au observat și au intervenit rapid. Astfel, femeia a fost salvată.

Fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina. Mai exact, acesta a declarat că nu cunoaște din ce motive soția a procedat în acest fel, dar admite că acțiunile violente comise de el au determinat-o să facă acest pas.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în decurs de 15 zile.

Zonă modernă de agrement și recreere la Crocmaz!

Cei peste 2.660 de locuitori din Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, dintre care aproximativ 350 sunt copii, se bucură acum de o Zonă de agrement și recreere, informează unica.md cu referire la un comunicat al Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Complexul a fost amenajat în cadrul Programului Național ”Satul European”, ediția 1, și include un havuz, o scenă de vară, bănci, un mini teren de joacă pentru copii, sistem de iluminat public și două blocuri sanitare. De asemenea, în acest spațiu a fost amenajat un gazon cu flori, au fost plantați copaci decorativi, construite căi de acces și locuri de parcare.

Totodată, pentru siguranța copiilor, scuarul a fost împrejmuit cu gard. Zona de agrement cu o suprafață de 50 de ari se află în centrul localității, în apropierea Casei de Cultură, a gimnaziului și a grădiniței de copii. Administrația locală a aplicat la Programul Național ”Satul European” la sfârșitul anului 2022. Proiectul, care viza crearea unei zone de odihnă și agrement la Crocmaz, a fost acceptat la Concurs și ulterior a primit finanțare. Lucrările de construcție au început în octombrie 2023 și au durat mai bine de 6 luni.

Primarul localității, Ion Veleșco, spune că realizarea acestui proiect a fost așteptată cu nerăbdare de către locuitorii din Crocmaz. Acum această zonă este un punct de atracție nu doar pentru localnici. Aci vin să-și petreacă timpul liber și mulți locuitori din satele învecinate.

„Până nu demult, oamenii din sat nu aveau un loc de odihnă și socializare adecvat și, adesea, mergeau fie în lunca Nistrului, la o locație care acum nu mai există, fie în alte localități pentru a se relaxa. Lipsa unui astfel de loc era și mai acut simțită în timpul sărbătorilor tradiționale ale satului, mai ales vara. Acum avem în centrul satului un spațiu frumos și bine amenajat, cu o infrastructură dezvoltată asemenea celei din oraș, unde putem să ne odihnim și să promovăm un stil de viață sănătos.

Ne bucurăm să vedem cum oameni de diferite vârste, inclusiv tineri și copii, se relaxează în această zonă în fiecare seară. În weekend-uri și de sărbători organizăm aici diverse evenimente importante pentru satul nostru. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar acordat și specialiștilor de la ONDRL pentru ajutorul constant în implementarea proiectului. Programul ”Satul European” contribuie la prosperitatea localităților țării și merită să fie continuat”, a mai spus primarul.

Localitatea a beneficiat și de un proiect în programul expres. În cadrul acestui proiect, pentru cei peste 140 de copii care frecventează grădinița ”Guguță”, inclusiv 10 copii cu necesități speciale, a fost construit un teren de joacă modern, dotat cu întregul echipament necesar. De asemenea, în incinta grădiniței a fost amenajată o sală de sport echipată cu aparate sportive pentru cei 35 de angajați, facilitând astfel promovarea unui mod de viață sănătos.

Valoarea totală a celor două proiecte implementate la Crocmaz se ridică la aproximativ 3 milioane 330 de mii de lei, dintre care 30 de mii de lei a constituit contribuția administrației publice locale.

Sprijin financiar important pentru cercetătorii moldoveni. Au șansa să-și dezvolte cariera

Oportunitate pentru cercetătorii din Republica Moldova. Care pot să acceseze o bursă postdoctorală, pentru a dezvolta un un proiect academic într-o țară europeană, scrie evz.ro.

Comisia Europeană a dat startul înscrierilor pentru bursele postdoctorale Marie Sklodowska-Curie. Acest proiect foarte important se adresează cercetătorilor care dețin un doctorat și vor să dobândească abilități și experiență. De asemenea, cu ajutorul acestor burse, tinerii au posibilitatea să-și dezvolte propriul proiect de cercetare în afara granițelor țării.

Burse pentru cercetătorii din Republica Moldova, care vor să-și dezvolte cariera academică

Cercetătorii care sunt interesați de acest proiect pot să aplice pentru două tipuri de burse.

# Burse postdoctorale europene. Aici se încadrează cercetătorii de orice naționalitate care vor să-și continue cariera de cercetare pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară asociată inițiativei „Orizont Europa”.

Republica Moldova face parte din această inițiativă. Ca timp, bursa se întinde pe unul și doi ani.

 Burse postdoctorale globale. Această categorie asigură finanțare pentru mobilitatea cercetătorilor în afara Europei. Doar cetățenii sau rezidenții pe termen lung ai statelor membre ale UE sau ai țărilor asociate inițiativei „Orizont Europa” pot să aplice aici. Durata bursei variază între doi și trei ani.

Ambele tipuri de burse pot să cuprindă, totodată, deplasări pe termen scurt în orice colț al lumii. Pentru a face cât mai ușoară colaborarea dintre sectorul academic și cel non-academic, cercetătorii pot primi sprijin în plus pentru a realiza un stagiu de până la șase luni într-o organizație non-academică. Care are sediul într-un stat membru al UE sau într-o țară asociată cu inițiativa „Orizont Europa”.

Care sunt condițiile de participare la proiect

Cercetătorii din Republica Moldova, interesați  de proiect, depun mai întâi o cerere împreună cu o organizație gazdă. Aceasta poate să fie o universitate, instituție de cercetare, afaceri, întreprinderi mici și mijlocii sau altă organizație cu sediul într-un stat membru al UE sau într-o țară asociată cu inițiativa „Orizont Europa”. Toate disciplinele se încadrează pentru burse postdoctorale.

Candidații ar trebui:

# să dețină o diplomă de doctorat în momentul depunerii cererii; # să aibă maximum opt ani de experiență în cercetare, de la data acordării diplomei de doctor; # să respecte regulile de mobilitate – nu au locuit, nu au lucrat sau nu au studiat în țara în care urmează să-și desfășoare proiectul de cercetare pentru mai mult de 12 luni în ultimii trei ani.

De asemenea, solicitanții care și-au susținut cu succes teza de doctorat, dar care se află în situația în care nu au primit încă în mod oficial titlul de doctor sunt, de asemenea, considerați eligibili pentru a aplica.

Ce părți financiare sunt asigurate de bursă

o alocație de trai; # o indemnizație de mobilitate; # dacă este cazul, concediu de familie, concediu de lungă durată și alocații pentru nevoi speciale; # activități de cercetare, formare și rețea; # management și costuri indirecte.

Bursele se prăbușesc în toată lumea. Piețele globale au fost zguduite: scăderi importante inclusiv în România

Bursele din întreaga lume au deschis luni în scădere, inclusiv în România, – 3,6%. Bursele europene deschid în scădere: Paris -2,64%, Londra -2,10%, în timp ce bursa din Tokyo scade cu peste 12%, scrie adevarul.ro.

La ora publicării acestei știri scăderi importante se înregistrau și la BVB:

 Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 47,81 milioane de lei (9,6 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 3,97%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 4,10%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,12%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 4,55%.Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o depreciere de 3,67%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un recul cu 3,45%.

Gelozia i-a întunecat mințile: Un individ a dat foc apartamentului în care le-a blocat pe concubina și fiica sa. A bătut ușa în cuie
Articolul anterior
Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceeștia îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Articolul următor