Un activist LGBT dezvăluie locul unde se întâlneau homosexualii din Moldova în perioada sovietică

Fondatorul Centrului „GENDERDOC-M”, Alexei Marcicov, a indicat locul unde se întâlneau public homosexualii din Moldova în perioada sovietică, în pofida faptului că relaţiile între persoanele de acelaşi sex erau sancţionate penal.

„Linia de finiș a Marșului Pride este anume aici şi mi-am amintit că, în vremea sovietică, aici era așa-numita „pleshka” – un loc public de întâlnire pentru homosexuali. Aici a fost mereu aglomerat. Și tocmai pentru că aici aproape toată lumea se cunoștea, așa că toţi puteau vorbi despre orice, fără să se uite în jur. Pentru homosexuali era un loc lipsit de discriminare.

Cred că oamenii legii știau cine vine aici, dar au închis ochii la asta, în ciuda articolului din Codul penal care incrimina dragostea homosexuală. Și acesta era un aspect al relațiilor tacite dintre Poliție și homosexuali în acea perioadă”, a spus activistul LGBT Alexei Marcicov, într-un mesaj video pe care l-a înregistrat la sfârşitul Marşului Pride, la care au participat sute de persoane, transmite publika.md.

Este vorba despre scuarul cu suprafaţa de 1,2 hectare, situat în perimetrul străzilor Alexei Mateevici și Mihail Kogălniceanu. În prezent, acest scuar se numeşte Scuarul Consiliului Europei.

Marcicov a indicat şi o piatră pe care, în opinia sa, ar trebui să fie instalată o inscripţie despre faptul că anume în acest scuar se întâlneau public homosexualii în perioada sovietică.

Unul dintre liderii separatiști de la Tiraspol a decedat

Fostul Şef al Departamentului de relaţii externe de la Tirspol, Vladimir Iastrebciak, s-a stins astăzi, 11 mai, din viață, la doar 44 de ani. Potrivit presei din regiune, diplomatul suferea de o boală incurabilă.

Vladimir Iastrebciak s-a născut la data de 9 octombrie 1979, în orașul Tiraspol din RSS Moldovenească, în familia unor funcționari de naționalitate ucraineană. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Jurisprudență a Universității de Stat „T.G. Șevcenko” din Tiraspol.

În perioada studiilor universitare, a lucrat ca șef de personal la Centrul de stat de testare și certificare a calității produselor alimentare (mai 1999 – octombrie 2000) și apoi ca specialist șef la Ministerul Justiției al republicii separatiste transnistrene (octombrie 2000 – martie 2001).

În mai 2001 a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, fiind numit în anul 2003 ca șef al Direcției juridice. La data de 14 februarie 2007, este promovat în funcția de prim-viceministru al afacerilor externe. La 3 mai 2007 i s-a acordat gradul diplomatic de consilier clasa I.

În octombrie 2007, prim-viceministrul Vladimir Iastrebciak a declarat în presa rusă că reluarea negocierilor dintre autoritățile de la Tiraspol și Chișinău nu este posibilă atâta timp cât Republica Moldova exercită presiuni economice asupra Transnistriei, întreprinderile transnistrene nemaiputând să-și exporte mărfurile decât cu acordul Chișinăului, după semnarea unui acord interguvernamental cu Ucraina și introducerea unui nou regim vamal în martie 2006.

Prin Decretul președintelul Igor Smirnov din 27 iunie 2008, Vladimir Iastrebciak a fost numit în funcția de ministru interimar al afacerilor externe, în locul lui Valeri Lițkai aflat în concediu medical. În această calitate, el a fost prezentat în fața angajaților Ministerului Afacerilor Externe transnistrean. La data de 1 iulie 2008, Lițkai a fost demis, iar tânărul Iastrebciak a devenit ministru titular al afacerilor externe.

Vladimir Iastrebciak a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și cu Medaliile „Pentru muncă susținută” și „A 15-a aniversare a RMN”. El este căsătorit.

De asemenea, potrivit informațiilor, de mulți ani, diplomatul suferea de o boală pancreatică cronică, iar în 2017, la o clinică din Sankt-Petersburg, Vladimir Iastrebciak a fost supus unei intervenţii dificile la pancreas.

Poliția vine cu un apel către cetățeni de Blajini: „Nu anunțați pe rețele că plecați de acasă și nu consumați alcool, dacă urcați la volan”

Poliția Națională anunță că va fi la datorie de Paștele Blajinilor, pe întreg teritoriul țării, pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier și garantarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

Stimați cetățeni, în aceste zile libere
– monitorizați în permanență copiii;
– evitați deplasarea pe carosabil, în calitate de pietoni, mai ales pe timp de noapte;
– nu vă anunțați plecarea de acasă pe rețelele de socializare;
– aveți grijă de bunurile personale când vă aflați în locuri aglomerate;
– nu lăsați obiecte de valoare în mașină și asigurați-vă că mijlocul de transport este încuiat la plecare, iar geamurile închise;
– respectați ordinea publică, evitați situațiile de conflict și altercațiile.

În atenția șoferilor:
– nu consumați alcool dacă urmează să conduceți și nu permiteți și apropiaților să o facă;
– respectați regulile circulației rutiere;
– nu staționați în locuri interzise, pentru a nu crea obstacole în trafic;
– evitați parcarea automobilelor în adiacentul cimitirelor și fiți prudenți la pietoni.

Paștele Blajinilor: cetățenii sunt rugați să vină la cimitire cu flori vii

Agenția de Mediu recomandă persoanelor care vor decide să viziteze mormintele celor dragi să nu aducă flori vii, în loc de coroane din plastic. Potrivit specialiștilor, acestea sunt făcute dintr-un material greu degradabil, iar după ce nu mai sunt folosite devin o sursă de poluare a aerului.

Pentru că nu sunt reciclate și ajung direct la groapa comună, iar de cele mai multe ori sunt arse, florile și coroanele din plastic poluează grav mediul, precizează Agenția de Mediu.

Persoane sunt îndemnate să înlocuiască coroanele din plastic cu flori vii, contribuind astfel la protejarea ecosistemelor fragile și a biodiversității locale în beneficiul mediului înconjurător.

Vezi când va fi sistat parțial traficul rutier pe bd. Dacia din Capitală
Articolul anterior
Un fermier din Harkov ară câmpurile minate cu un tractor teleghidat
Articolul următor