Un adolescent din Moldova, singurul elev din școală cu media 10 la examene. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”

Lukas Ambrono, absolvent al Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu” din Iași, este singurul elev din instituție care a obținiut media 10 la Evaluarea Națională. Lukas s-a născut și a studiat în Republica Moldova până în clasa a 6-a.

Lukas Ambrono, singurul elev din școală cu media 10 la Evaluarea Națională. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”

Lukas Ambrono, în vârstă de 14 ani, s-a pregătit din timp pentru Evaluarea Națională, dorindu-și săprimească nota maximă. Până în clasa a VI-a a studiat în Republica Moldova, abia în ultimii doi ani de gimnaziu învățând la Iași.

„Mereu am învățat, în Republica Moldova era și mai dificil, oricum, eu am vrut nota 10 la Evaluare. Am știut că pot, atunci de ce nu? Acum, îmi doresc să fiu admis la Colegiul «Costache Negruzzi», profil mate-info.

Acest lucru m-a motivat, acolo îți trebuie medie foarte mare. Am făcut și meditații aproximativ un an, dar, în ultimele două luni, procesul acesta de pregătire a devenit relaxant, nu m-am stresat prea mult, făceam câteva teste pe zi, apoi ieșeam afară”, a declarat Lukas Ambrono, pentru bzi.ro.

Tatăl acestuia spune despre Lukas că întotdeauna a iubit școala și că este foarte mândru de el și de reușitele sale.

„Soția mea s-a uitat pe site și a văzut că are media 10, vă dați seama că ne-am bucurat enorm, suntem mândri. Este singurul decarist din școala lui. Și-a dorit asta. După ce a ieșit de la examen mi-a spus: ‘Tata, eu iau 9,80 – 9,90… Cam așa’. Iată că a luat 10. Am fost plecați o perioadă în Republica Moldova, când am revenit la Iași s-a adaptat imediat. Eu am terminat Colegiul Emil Racoviță, băiatul vrea la Negruzzi, îl susținem în orice. Nu știu ce va face mai departe, important e că îi place să fie un om inteligent, informat”, a declarat Răzvan Ambrono, pentru sursa citată.

Adolescentul se temea că va avea parte de un corector care să nu aprecieze modalitatea sa de rezolvare a exercițiilor și că nu va primi nota 10.

„Mă temeam să nu am parte de vreun corector care să nu aprecieze 100% modalitatea mea de rezolvare a exercițiilor, scrisul, viziunea… Astfel, pot spune că am avut parte și de un pic de noroc. Există câteva aspecte care pot face diferența între note ca 9,80 – 9,90 și 10… Aici e vorba de modalitatea de abordare a subiectelor, care trebuie să fie cât mai complexă, mai explicită.

Un răspuns corect poate fi oferit în zeci de moduri, important e să-l alegi pe cel mai complex. Apoi, cred că are relevanță și acuratețea, redactarea… Eu recunosc, iubesc mai mult matematica, lucram cu mai mult drag la matematică, dar am reușit și la limba română. Am făcut și sport, îmi place să joc baschet… Am avut timp de toate. Sper ca și la Bacalaureat să am media 10”, a mai spus Lukas Ambrono.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Președintele Franței ia în calcul blocarea rețelelor sociale în timpul revoltelor
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentantele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova
Articolul următor