Un bărbat din Căușeni a ars într-un incendiu provocat de o plapumă electrică

O persoană a decedat iar alta a suferit intoxicații cu monoxid de carbon în urma încălcării regulilor antiincendiare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe fatale pentru viața și sănătatea oamenilor. Astfel, în ultimele 24 de ore un bărbat a decedat, iar o femeie a suferit intoxicații cu monoxid de carbon.

Primul caz a fost înregistrat pe 11 decembrie 2024, către ora 21:30 întru-un bloc de locuit de pe strada Ana și Alexandru 22 din orașul Căușeni. Aici, un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost găsit parțial carbonizat în propria locuință în urma izbucnirii unui incendiu. La fața locului, a ajuns o echipă de pompieri și salvatori, care au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi. În timpul intervenției, pompierii au evacuat din scara blocului 12 persoane, inclusiv 5 minori, evitând intoxicarea acestora cu produsele de ardere. Angajații IGSU au reușit lichidarea incendiului la ora 23:09.

Potrivit cercetărilor preliminare efectuate la fața locului, s-a stabilit că incendiul în locuință ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de exploatare a unei plăpumi electrice. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Un alt caz, unde încălcarea regulilor antiincendiare a provocat intoxicarea unei persoane cu monoxid de carbon, a fost raportat în dimineața zilei de 11 decembrie într-o gospodărie din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia. Aici, o femeie în vârstă de 70 de ani a suferit intoxicații cu produsele de ardere, emanate de la soba de încălzit. Ulterior, femeia a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru investigații și îngrijiri medicale de rigoare. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a sobelor. Oamenii sunt avertizați că utilizarea reșourilor electrice, plăpumilor și aerotermelor cu defecte este foarte periculoasă și poate duce la cazuri fatale de deces. Mai mult, personale sunt îndemnate să evite amplasarea aparatelor electrice în apropiere de materiale combustibile.

De asemenea, cetățenii sunt rugați să aerisească încăperile unde funcționează aparatele de încălzit, dar și sobele. Totodată, este foarte important ca canalele de evacuare să nu fie obturate, pentru evitarea unor intoxicații cu monoxid de carbon. Mai mult, sobele nu trebuie să fie suprasolicitate, iar pentru aprinderea și menținerea focului să fie folosite doar materiale pentru care este predestinată soba.

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în etate, celor cu cerințe speciale de sănătatea sau celor singuratice. Cetățenii sunt rugați să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în aprinderea focului în sobă, dar și în procesul montării și exploatării aparatelor electrice de încălzit.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1538 de incendii, în urma cărora 92 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 24 situații de risc.

O fostă deputată, acuzată de îmbogățire ilicită și fals în declarații

O fostă deputată este acuzată de procurarea bunurilor în valoare de aproximativ 1 milion de lei, prin intermediul rudelor. Procurorii susțin că aceasta nu ar fi inclus bunurile achiziționate în declarația de avere și interese personale, pentru anii 2017-2024, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în 2016-2017, banuita ar fi achiziționat prin intermediul unor rude apropiate, la fel acuzate de complicitate, bunuri ale căror costuri depășeau veniturile sale oficiale. Printre acestea se numără un autoturism estimat la aproximativ 256 000 de lei și un apartament situat în Chișinău, cu o valoare circa aproximativ 713 000 de lei.

Inculpații nu și-au recunoscut vina, iar dosarul penal a fost trimis la Judecătoria Chișinău.

Pentru îmbogățire ilicită, legea prevede amendă între 400 000 și 500 000 de lei sau închisoare între 7 și 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice. Falsul în declarații se pedepsește cu amendă de la 20 000 la 30 000 de lei sau cu până la 1 an de închisoare.

ATENȚIE! Mesaje false expediate pe adresele electronice ale cetățenilor

Inspectoratul General al Poliției anunță cetățenii că, pe adresele electronice sunt distribuite mesaje cu conținut fals, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Pentru a spori credibilitatea escrocheriei, infractorii cibernetici folosesc logourile instituțiilor publice și numele conducătorilor acestora.

Aceștia expediază pe e-mail o citație falsă în care destinatarul este acuzat de comiterea unei infracțiuni sexuale.

Pentru a nu fi arestat, infractorii solicită de la destinatar informații suplimentare, iar ulterior mijloace financiare.

Scopul acestui gen de mesaj fals răspândit în mediul online este de a estorca bani de la victime.

În acest context, Poliția Națională îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale.

Dacă ați recepționat un astfel de mesaj, sesizați imediat Poliția la 112.

Un grup criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, destructurat

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni economice a INI, în comun cu polițiștii și procurorii din  Ialoveni, anunță reținerea a doi bărbați, care au prejudiciat două femei cu peste 4.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul investigațiilor s-a stabilit că faptele ar fi avut loc în octombrie-decembrie curent.  Bănuiții de 20 și 27 de ani din  Bălți și Chișinău  (unul dintre ei fiind din Turcia, actualmente stabilit în Republica Moldova) le-ar fi convins pe cele două victime să investească în așa-zise platforme legale de tranzacționare valutară.  Astfel,  bănuiții care s-au prezentat telefonic (și în scris) ca „experți în investiții” le-ar fi promis femeilor că în scurt timp vor avea un venit fabulos. În acest scop, victimele au recurs la soluții extreme, inclusiv creditarea de la companii și bănci, și împrumuturi de la rude și cunoscuți, iar una dintre ele chiar și-a vândut apartamentul ca să facă rost de mai mulți bani pentru investiții.

Totuși, la un anumit moment, victimelor le-au apărut îndoieli privind realitatea promisiunilor celor doi și au anunțat autoritățile de drept. Astfel,  suspecții au fost reținuți  de oamenii legii  chiar în momentul în care primeau o altă sumă de bani (după ce anterior solicitaseră transferarea sumelor pe conturi din străinătate). În cadrul perchezițiilor, la domiciliile acestora au fost depistate sume impunătoare de bani și dispozitive electronice de păstrare a criptovalutei. Ulterior, la solicitarea Procuraturii Ialoveni, cei doi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, prin încheierea Judecătoriei Hîncești (sediul Ialoveni).

Pe parcursul investigațiilor, autoritățile de drept au constatat faptul că victime ale schemei celor doi ar fi mult mai multe – de ordinul sutelor. Așadar, investigațiile penale continuă, pentru identificarea întregului spectru al acțiunilor infracționale ale grupului criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, cu un venit zilnic preliminar estimat la 50.000 de dolari. 

Recomandările autorităților pentru doritorii de investiții pe platforme de tranzacționare:

– Nu te lăsa ispitit de promisiunile de câștiguri uriașe și rapide! – Acestea sunt improbabile. Dimpotrivă, astfel de promisiuni de cele mai multe ori sunt semne ale unei escrocherii.

– Cine este persoana/compania care promite veniturile fabuloase? Asigură-te că platforma și persoanele cu care interacționezi sunt legitime.

– Cere sfatul unui specialist! Înainte de a lua o hotărâre financiară importantă, consultă un expert în investiții.

– Contactează imediat autoritățile de drept când bănuiești că ai fost victima unei fraude.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

O fostă deputată, acuzată de îmbogățire ilicită și fals în declarații
Articolul anterior