Un bărbat stabilit în străinătate, a transformat locuința bunicilor într-o casă de vacanță

Mâhnit de pustiirea satului bunicilor, un bărbat plecat la muncă în străinătate a decis să salveze o căsuță bătrânească din satul copilăriei sale. Acesta a cumpărat în centrul satului o casă veche, ţărănească, o construcţie tradiţională, din cărămizi din lut. Fără să investească în ea o avere, tânărul are acum o casă de vacanță desprinsă parcă din poveștile copilăriei.

separator

Bărbatul se întoarce cu drag, împreună cu familia sa, în satul Hăşmaş din comuna Șimișina, România. „Locuind în Germania din anul 2001, m-a luat şi pe mine dorul de ţară, îndeosebi de satul copilăriei. M-a întristat să găsesc un Hăşmaş pustiit, cu atât mai mult cu cât mă leagă de el atâtea amintiri frumoase. Am descoperit, cu părere de rău, că în țară, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauză că nu au fost întreţinute corespunzător, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamăgitor, deoarece în acest fel ne ştergem propriile amintiri şi distrugem o bună parte din cultura noastră”, spune bărbatul.

Acesta a reabilitat casa cu ajutorul unor meșteri din localitate botezand-o „Casa Naturală din Hăşmaş”. Meșterii i-au păstrat stilul şi toate elementele tradiţionale. Pentru tencuitul interior şi exterior au fost folosite aceleaşi materiale precum cele originale: lut, paie, balegă de cal, păr de capră sau cânepă. Recunoaşte că nu a fost o misiune uşoară, întrucât constructorii nu mai folosesc în prezent astfel de materiale. A păstrat în exterior ferestrele vechi, cu tâmplăria de lemn, iar în interior a montat termopane cu sticlă dublă.

La interior a pastrat tonul iar camerele le-a dotat cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie, în prezent fiind singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele. În total, a investit aproape 16.000 de euro în reabilitarea și modernizarea casei-muzeu.

Bărbatul revine în satul natal la fiecare două-trei luni, împreună cu soţia, de naţionalitate germană, şi cu cei doi băieţi ai lor, de 13, și de 15 ani.

sursa

Concert la București, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Mai mulți artiști basarabeni vor urca în scenă!
Articolul anterior
Cu drag de mamă: Ileana Puică, PR Manager – proiectul „Moldova Investment Climate Reform Project”
Articolul următor
Alte articole interesante