Un bărbat stabilit în străinătate, a transformat locuința bunicilor într-o casă de vacanță

Mâhnit de pustiirea satului bunicilor, un bărbat plecat la muncă în străinătate a decis să salveze o căsuță bătrânească din satul copilăriei sale. Acesta a cumpărat în centrul satului o casă veche, ţărănească, o construcţie tradiţională, din cărămizi din lut. Fără să investească în ea o avere, tânărul are acum o casă de vacanță desprinsă parcă din poveștile copilăriei.

separator

Bărbatul se întoarce cu drag, împreună cu familia sa, în satul Hăşmaş din comuna Șimișina, România. „Locuind în Germania din anul 2001, m-a luat şi pe mine dorul de ţară, îndeosebi de satul copilăriei. M-a întristat să găsesc un Hăşmaş pustiit, cu atât mai mult cu cât mă leagă de el atâtea amintiri frumoase. Am descoperit, cu părere de rău, că în țară, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauză că nu au fost întreţinute corespunzător, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamăgitor, deoarece în acest fel ne ştergem propriile amintiri şi distrugem o bună parte din cultura noastră”, spune bărbatul.

Acesta a reabilitat casa cu ajutorul unor meșteri din localitate botezand-o „Casa Naturală din Hăşmaş”. Meșterii i-au păstrat stilul şi toate elementele tradiţionale. Pentru tencuitul interior şi exterior au fost folosite aceleaşi materiale precum cele originale: lut, paie, balegă de cal, păr de capră sau cânepă. Recunoaşte că nu a fost o misiune uşoară, întrucât constructorii nu mai folosesc în prezent astfel de materiale. A păstrat în exterior ferestrele vechi, cu tâmplăria de lemn, iar în interior a montat termopane cu sticlă dublă.

La interior a pastrat tonul iar camerele le-a dotat cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie, în prezent fiind singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele. În total, a investit aproape 16.000 de euro în reabilitarea și modernizarea casei-muzeu.

Bărbatul revine în satul natal la fiecare două-trei luni, împreună cu soţia, de naţionalitate germană, şi cu cei doi băieţi ai lor, de 13, și de 15 ani.

sursa

ULTIMA ORĂ! Din cauza atacurilor masive din Ucraina sunt posibile deconectări de la energia electrică

În legătură cu atacurile masive din Ucraina, Moldelectrica anunță despre perturbații în sistemul electroenergetic.

Sunt posibile deconectări de la energia electrică, anunță canalul guvernamental Prima Sursă.

Descoperire macabră! Cadavrele a doi bărbați, găsite în clădirea hotelului ”Național”

Descoperire macabră în interiorul hotelului „Național” din Capitală. În urma unui incendiu care s-a produs sâmbătă, 3 noiembrie, oamenii legii au găsit cadavrele a două persoane.

„În urma localizării și lichidării incendiului de către colegii de la IGSU, au fost depistate cadavrele a doi bărbați fără loc permanent de trai”, spune poliția citată de realitatea.md.

Totodată, la fața locului a fost solicitat și medicul legist, care la examinarea cadavrelor, urme de moarte violentă nu a depistat.

Ulterior, cadavrele au fost îndreptate la Centrul de Medicină Legală pentru a fi stabilită cauza decesului.

Pe caz a fost inițiata o anchetă, iar angajatii poliției întreprind toate măsurile pentru a stabili identitatea bărbaților.

Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici ar putea să scadă la 4 lei

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că prețul pentru energia electrică ar putea scădea cu 25 la sută. Comisia Situații Excepționale urmează să vină cu o decizie în acest sens. Asta după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, scrie realitatea.md.

„CSE se va întâlni azi la ora 5 și va lua decizia ca ANRE să revadă tariful. Asta ar însemna că astăzi seara dacă reușesc sau mâine cel târziu ANRE trebuie să revadă acest tarif. Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi de o reducere de minim 25 la sută ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de patru lei”, a declarat Spînu.

Totodată, ministrul Infrastructurii a anunțat că, Chișinăul și Tiraspolul au convenit ca energia electrică să fie livrată de Cuciurgan în următoarele patru luni.

„Pentru prima dată din ultima perioadă ne-am angajat ca să avem această înțelegere pentru 4 luni, în acest sens putem considera că în această iarnă vom avea energie electrică pentru toată iarna”, a mai punctat ministrul Infrastructurii.

Amintim că în această sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Drept urmare, cetățenii ar putea plăti mai puțin pentru electricitate.  Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan în decembrie constituie circa 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari.

Monitorul Oficial a publicat vineri, 2 decembrie, decizia ANRE cu privire la majorarea prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

La depunerea solicitării, Premier Energy a solicitat un tarif de 6,39 lei kw/h, cu 34% mai mult față de tariful actual, iar FEE Nord a solicitat un tarif de 5,68 lei kw/h, cu 18% mai mult comparativ cu tariful actual.

Ultima scumpire a energiei electrice a avut loc la începutul lunii noiembrie, iar penultima majorare de tarif a fost în luna octombrie.

Concert la București, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Mai mulți artiști basarabeni vor urca în scenă!
Articolul anterior
Cu drag de mamă: Ileana Puică, PR Manager – proiectul „Moldova Investment Climate Reform Project”
Articolul următor