Un campion ucrainean și întreaga lui familie, uciși după ce rușii le-au bombardat blocul, în Sumî

Rușii continuă să omoare ucraineni nevinovați. Artem Pryimenko, un băiat de 16 ani, părinții, bunica și cei doi frați mai mici au sfârșit în orașul Sumî, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat un bloc de locuințe. Atacul aerian s-a soldat cu moartea a nouă persoane.

Lovitura armatei ruse asupra clădirii cu apartamente din orașul Sumî, aflat în nord-estul Ucrainei, a avut loc în noaptea de luni spre marți și a ucis nouă persoane, șase dintre ele fiind membrii aceleiași familii, relatează publicaația Telegraf.

Este vorba despre Artem Pryimenko, un adolescent de 16 ani, campionul Ucrainei la lupte sambo. Împreună cu el în casă mai erau cei doi frați mai mici, mama, tatăl și bunica. 

Anunțul tragic a fost făcut pe Facebook de Evgeny Leonenko, antrenorul lui Artem:

„Atacurile aeriene ale trupelor rusești în zonele rezidențiale ale civililor au ucis un campion la lupte sambo. Elevul nostru… Sportivul nostru … împreună cu el au murit tata, mama, bunica și ceii doi frați mai mici Egor și Kiril. Este jale mare pentru familia campionului nostru, rude și pentru noi toți…”.

Artem Priymenko a fost campionul Ucrainei la lupte sambo, un stil de arte marțiale originar din Rusia, asemănător cu Judo. 

Bombardamente grele ale rușilor la Sumî

Cel puţin noă persoane au fost ucise luni seara într-un atac aerian la Sumî, la aproximativ 350 km est de Kiev, anunţă marţi serviciile ucrainene de urgenţă. Sumî se învecinează cu Rusia, motiv pentru care pe teritoriul său au loc bătălii aprige încă din prima zi a războiului, scrie observatornews.ro.

Moldova va fi inclusă în zona Roaming at Home a Uniunii Europene

Republica Moldova transpune în legislaţia naţională 12 acte normative ale UE în domeniul comunicaţiilor electronice. Parlamentul a adoptat legea respectivă în a doua lectură.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, noile prevederi „vor revoluţiona comunicaţiile electronice, deoarece cadrul normativ existent este depăşit”, transmite infotag.md.

Modificările creează premisele necesare pentru includerea Moldovei în zona „Roaming at Home” a Uniunii Europene. Ca urmare, moldovenii care călătoresc în UE vor plăti pentru roaming „ca la ei acasă”, iar străinii care călătoresc în Moldova vor beneficia de avantaje similare.

De asemenea, acum, serviciul 112 va putea utiliza geolocalizarea. Acest lucru va face posibilă localizarea rapidă a persoanelor care au nevoie de intervenţia serviciilor de urgenţă.

Documentul conţine prevederi menite să stimuleze investiţiile în reţelele de mare capacitate, precum şi să asigure o concurenţă durabilă în interesul consumatorilor.

În consecinţă, furnizorii vor putea obţine licenţe pentru spectrul radio pentru banda largă fără fir timp de cel puţin 20 de ani, în special în domeniul comunicaţiilor 5G. În plus, aceştia vor putea să pună în comun investiţiile pentru a dezvolta infrastructura de comunicaţii pentru reţele de foarte înaltă calitate.

În prezent, în Moldova există 343 de organizaţii autorizate să furnizeze servicii de comunicaţii electronice.

Potrivit datelor statistice, veniturile totale ale sectorului în 2023 s-au ridicat la 326 milioane de euro, ceea ce corespunde la aproximativ 2,1% din PIB.

Majoritatea veniturilor au fost generate de operatorii de telefonie mobilă. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepţia capitolului privind drepturile utilizatorului final. Acesta va intra în vigoare la 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Reacţia furioasă a unui politician democrat, după anunţul lui Trump privind pauza în aplicarea tarifelor: „What the f*ck?”

Steven Horsford, ales democrat al statului Nevada în Camera Reprezentanţilor, a avut o reacție furioasă la auzirea veștii lui Trump privind suspendarea aplicării tarifelor reciproce, sugerând că a fost vorba de „manipularea pieţei”, scrie adevărul.ro

Cum să nu fie asta manipulare a pieţei?!”, l-a întrebat Horsford pe Jamieson Greer, reprezentantul Statelor Unite pentru comerţ, scrie News.ro.

De asemenea, Horsford a remarcat absența republicanilor, care părăsiseră audierea după anunțul lui Trump, „pentru că nici măcar nu vor să fie nevoiţi să apere decizia”.

Cât de lungă este pauza? Câte zile? Câte săptămâni?” l-a întrebat Horsford pe Greer.

Am înţeles că este vorba de 90 de zile, nu am vorbit cu preşedintele”, a răspuns Greer, întrerupt apoi de Horsford.

Deci, reprezentantul comercial nu a vorbit cu preşedintele Statelor Unite despre o reordonare globală a comerţului şi totuşi a anunţat-o pe un tweet? WTF, cine este la conducere?” s-a indignat Horsford.

„Se pare că şeful tău tocmai ţi-a tras preşul de sub picioare”, i-a transmis acesta lui Greer, adăugând că „nu există nicio strategie”, ci tocmai aflase „acum trei secunde”.

De asemenea, alesul din Nevada l-a întrebat de ce nu a dezvăluit mai devreme planurile de a întrerupe tarifele, la care Greer i-a răspuns că nu îşi dezvăluie „discuţiile cu preşedintele”.

Acestea sunt consecinţe reale pentru poporul american şi pentru întreprinderile mici. Am avut un grup de întreprinderi mici în biroul meu mai devreme astăzi, vorbind despre impactul acestor tarife pe aluminiu şi oţel.

Aceasta este vremea amatorilor şi trebuie să înceteze. Ce înseamnă acest lucru pentru strategia dumneavoastră de negociere? Cum vă ocupaţi de negocieri dacă preşedintele scrie pe Twitter despre asta de oriunde s-ar afla?”, i-a spus Horsford.

Greer a răspuns: „Preşedintele a fost ales şi el conduce politica comercială, iar eu îl consiliez şi îi execut politica comercială”.

Schimbul de replici tensionat al democratului a continuat apoi cu preşedintele republican al comisiei, Jason Smith.

Timpul dumneavoastră a expirat” i-a spus Smith, după ce Horsford solicitase dezbaterea pe această temă. „Şi am spus nu”, i-a răspuns Smith.

Pentru că nu vrei să aperi politica sau strategia”, a replicat Horsford înainte ca Smith să-i dea cuvântul unui alt membru al comisiei.

Horsford a putut fi auzit spunând: „Daţi-mă afară, ce aveţi de gând să faceţi?”

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 9 aprilie, o pauză de 90 de zile cu privire la aplicarea „taxelor reciproce” cu care a zguduit piețele lumii. Excepție de la această „îngăduință” face China, căreia îi mărește taxele la 125%.

Trump a declarat că a „autorizat o PAUZĂ de 90 de zile și un tarif reciproc substanțial redus în această perioadă, de 10%, de asemenea cu efect imediat”.  

Orașele din R. Moldova vor concura pentru titlul de „Capitala Sportului”

Orașele din Republica Moldova vor concura pentru titlul de „Capitala Sportului”. Ministerul Educației, în colaborare cu Comitetul Olimpic și cel Paralimpic, au lansat astăzi un nou proiect, care îşi propune promovarea sportului pentru toți, scrie tvrmoldova.md.

MARCEL MARIN, reprezentant, Direcția Tineret și Sport, Ministerul Educației: „Pentru prima dată vom oferi acest titlu onorific unei localități, în care, pe parcursul anului 2025, urmează să fie desfășurate activități sportive de masă, festivaluri sportive, activități pentru sportul de performanță, forumuri și orice tip de activitate care reunește la aceeași masă reprezentanții structurilor sportive”.

Oraşul câştigător va găzdui cinci activități importante, printre care un campionat republican la o probă olimpică sau recunoscută la nivel mondial și un festival sportiv. Una dintre cerințele este prezența unui minim de infrastructură necesară organizării acestor evenimente. „Capitala Sportului” va fi anunțată la sfârșitul lunii mai, iar acel oraș va primi până la un milion de lei pentru realizarea proiectelor și inițiativelor sportive în 2025.

A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl. Răcirea combustibilului uzat ar fi în pericol şi există risc de creştere a radiaţiilor
Articolul anterior
Premierul Gavrilița: „Vom urmări integrarea în UE, dar nu și apartenența la NATO”
Articolul următor
Close menu