Un celebru chirurg din Orhei s-a stins de viață

O veste dureroasă şi o pierdere imensă pentru medicii de la Spitalul Raional Orhei și locuitorii municipiului. Fostul șef al secției Chirurgie Felix Lihtgoliț s-a stins din viață.

separator

Celebrul chirurg și-a dedicat toată viața medicinii, a salvat mii de vieți, a crescut profesional o mulțime de studenți, care și până în prezent își continuă activitatea în Orhei.

Medicul Pavel Leahu și-a început cariera la 24 de ani în secția Chirurgie de la Spitalul Raional Orhei. Cel care l-a primit cu brațele deschise în lumea medicinii a fost Felix Lihtgoliţ, care l-a învățat cum să mânuiască bisturiul cu iscusință și să salveze vieți, transmite Orheitv.md.

„A fost un talentat conducător. Un om cumsecade, un om care datorită lui am învățat multe și ne-a ajutat foarte mult”, a declarat Pavel Leahu, șef interimar al secției Chirurgie, Spitalul Raional Orhei.

În semn de recunoștință față de distinsul chirurg, în incinta instituției a fost pusă poza medicului, iar foștii săi colegi i-au adus un ultim omagiu.

„Un mare, mare nemaipomenit specialist ca și chirurg. A dat o școală foarte frumoasă la foarte mulți medici, care eu cred că și astăzi îi sunt recunoscători”, spune Dumitru Duca, medic obstetrician-ginecolog, Spitalul Raional Orhei.

„Îmi pare foarte rău. A fost un om deosebit. Eu am lucrat în chirurgie în anii 1984-1983-1982 cu dumnealui împreună. Foarte multe am învățat”, a spus Rodica Zagorodniuc, asistentă medicală, Spitalul Raional Orhei.

Amintirea doctorului va rămâne în sufletele tuturor, mai spun medicii.

„L-am cunoscut ca un specialist, ca un profesionist de înaltă valoare. Dumnealui a învățat o pleiadă de doctori chirurgi”, o spune Sergiu Graur, medic ftiziopneumolog, Spitalul Raional Orhei.

Felix Lihtgoliţ s-a dedicat muncii în spitalul din Orhei mai bine de 35 de ani. A efectuat nenumărate operații și a salvat mii de vieți, spun discipolii și prietenii săi. La începutul anilor 90, împreună cu familia, s-a stabilit în Germania. Nu a uitat însă niciodată de unde a pornit. Cu regularitate, expedia donații consistente, instrumentar chirurgical, pansamente și utilaje medicale performante pentru acele timpuri. Iar anual revenea la baștină.

„A ajutat. Am mers cu el prin sate, pe la primării. El a salvat mulți oameni. Sunt oameni vii care la ziua de azi trăiesc datorită lui”, a spus Vartan Ctoianț, prieten.

„Practic secția de chirurgie, serviciul chirurgical de la Spitalul Raional Orhei în acele timpuri grele, după anii 90, a supraviețuit datorită donațiilor și echipamentului care a fost transmis de către domnul Lihtgoliţ”, a declarat Elena Palanciuc, vicedirector al Spitalului Raional Orhei.

Decesul lui Felix Lihtgoliţ este o pierdere mare și pentru președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, care îi este unchi. Într-o postare, deputatul i-a mulțumit pentru dedicație și munca depusă de-a lungul vieții, fiindu-i recunoscător pentru toate.

„Pentru mine, plecarea lui Felix Efimovici Lihtgoliţ este o imensă tragedie personală. El este unchiul meu drag. Și îi sunt extrem de recunoscător pentru lecțiile și atitudinea față de afaceri și față de oameni. A fost un adevărat patriot al Orheiului”, a spus Ilan Șor, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat.

Chirurgul s-a născut în Dubăsari. În 1955, a absolvit Institutul de Stat de Medicină şi Farmacie. La doar doi ani după asta și-a început activitatea la Spitalul Raional Orhei în funcţie de medic obstetrician ginecolog în cadrul Maternității. Apoi a evoluat în carieră, devenind şef al secţiei Chirurgie. A părăsit Moldova în anul 1992 și s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

Scandalul în jurul concursului „Pedagogul anului”, aplanat. Decizia Ministerului Educației

 Ministerul Educației nu va retrage titlul „Educatorul anului” obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată după ce o comisie a examinat sesizările privind o pretinsă încălcare a Regulamentului concursului, scrie evz.ro. 

În data de 12 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”, obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate premiantei de către autoritățile publice locale.

Ministerul Educației explica atunci că, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului”, sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) nu ar fi inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare.

După examinarea circumstanțelor cazului, Comisia a decis că Moscalu își poate păstra titlul.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, susține instituția.

Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat. Astfel, conform MEC, va fi introdusă obligația candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere. Aceasta va viza lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape. Anul acesta a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC. Cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.

Valentina Moscalu a luat premiul I, la categoria „Educatorul anului”.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară. Sunt plăcut surprinsă, dar cred că cel mai mare merit aparține copiilor. M-au susținut în toate activitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari”, a declarat Moscalu, într-un interviu pentru M1.

Caz tragic: Un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren

Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost călcat de tren în zona localităţii Vatra din municipiul Chişinău, scrie newtv.md.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 8:30, iar conform informațiilor preliminare, tânărul stătea așezat pe linia de cale ferată.

În urma impactului, victima a decedat pe loc, iar oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Un avion cargo s-a prăbușit peste o casă, lângă aeroportul din Vilnius

Un avion cargo DHL s-a prăbuşit luni în apropierea aeroportului din Vilnius, în jurul orei 03:30 GMT, au declarat purtătorii de cuvânt ai aeroportului din capitala Lituaniei şi poliţia pentru Reuters. O persoană a fost declarată decedată, scrie digi24.ro

Potrivit aerotime.aero, site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware arată că aeronava cargo a decolat de pe Aeroportul Leipzig/Halle (LEJ) la ora 03:08 CET, potrivit News.ro. 

Postul local de ştiri Delfi Plus informează că aeronava s-a prăbuşit pe strada Žirnių, într-o zonă rezidenţială, pe o clădire rezidenţială cu două etaje, şi a provocat un incendiu. Se pare că în aeronavă se aflau patru persoane: doi piloţi şi doi angajaţi DHL. Salvatorii au reuşit să elibereze un pilot din carlingă, iar acesta şi-a recăpătat cunoştinţa. Alte două persoane au fost preluate pentru îngrijiri medicale de urgenţă. O persoană a murit. Toate persoanele din casa pe care s-a prăbuşit avionul au supravieţuit.

Cercetători americani: Covid-19 se înmulțește intens în cavitatea bucală, cauzând simptome precum pierderea gustului și uscăciune în gură
Articolul anterior
Zdob și Zdub, mesaj pentru maestrul Nicolae Botgros!
Articolul următor