Un chirurg britanic de 45 de ani, vaccinat, a murit răpus de Covid-19

Un bărbat cu inima frântă a vorbit despre trauma prin care a trecut atunci când a aflat că fratele lui, un chirurg care-şi dedicase viaţa în salvarea oamenilor, a pierit răpus de Covid. Avea doar 45 de ani şi două doze de vaccin împotriva virusului. Printre lacrimi, acesta îi îndeamnă pe britanici să se vaccineze şi să respecte restricţiile pentru a se putea încheia acest „calvar” al pandemiei.

El avertizează că numărul de infectări „creşte de la zi la zi” şi „în cele din urmă ai putea pierde chiar o persoană pe care o iubeşti”. Dr. Irfan Halim, în vârstă de 45 de ani, a murit la Spitalul Royal Brompton din vestul Londrei pe 14 noiembrie, în urma unei lupte de nouă săptămâni cu virusul. Vestea tragică a lovit familia la doar două luni după ce tatăl acestuia, Kamal, în vârstă de 75 de ani, de asemenea, medic, a murit într-un alt spital din Londra de Covid, în septembrie.

Fratele său mai mic, doctorul Amir Halim, i-a adus un omagiu vorbind despre toată perioada în care a sperat că finalul va fi unul fericit, că va învinge boala şi se va întoarce acasă. Din nefericire însă a pierit din cauza aceluiaşi virus pe care a încercat să-l trateze la pacienţii din secţiile Covid mai bine de un an, până când el însuşi s-a îmbolnăvit. Colegii l-au descris ca fiind „un bărbat cu puterea a zece”, un „chirurg extraordinar”, care a tratat peste 250.000 de pacienţi de-a lungul carierei sale.

„Ne-am luptat, să spun că au fost cele mai proaste două luni din viața mea este un eufemism. Cazurile cresc în fiecare zi. Acestui virus nu-i pasă dacă ești talentat, bogat sau sărac. Va continua să afecteze vieți dacă nu luăm măsurile necesare, care includ vaccinarea şi respectarea restricţiilor. În cele din urmă ai puta pierde pe cineva pe care chiar iubeşti. El va fi întotdeauna fratele mai mare pentru mine, a fost un fiu loial și iubitor. Un tată, un fiu și un unchi. Volumul mare de lucruri pe care le-a realizat, îngrijirea soţiei sale şi a celor patru copii, timpul petrecut învăţând şi studiile realizate. A avut grijă de atâtea vieţi, era talentat şi avea abilităţile de a ajuta mulţi oameni în multe feluri şi nu a cerut niciodată nimic. Mă voi asigura că cei doi fii şi cele două fice ale sale vor creşte cunoscând ce persoană minunată a fost tatăl lor​”, a spus Amir.

Irfana ar fi fost deja infectat cu virusul atunci când a leşinat în timpul unei ture de serviciu pe 10 septembrie. A fost tratat inițial la spitalul din Swindon, apoi a fost transferat la Royal Brompton din Londra pe 26 septembrie. A murit acolo în urmă cu o săptămână. Familia, mai ales soţia şi cei patru copii, se luptă acum să poată face faţă decesului atât de brusc şi de nedrept.

„Acest virus este un lucru oribil. Tata a luat Covid cu aproximativ o săptămână înainte de Irfan. Irfan era încă bine când tata a fost internat, dar s-a prăbușit la serviciu aproximativ o săptămână mai târziu. Tata nu a știut niciodată că Irfan s-a îmbolnăvit – dar chiar și în spital, când Irfan era la terapie intensivă, concentrarea lui principală era pe tata”.

Irfan, care nu avea afecțiuni cunoscute, s-a vaccinat cu a doua doză în februarie, dar a fost doborât de boală pe 10 septembrie, cu șase zile înainte ca programul de înăsprire a restricţiilor din Marea Britanie să primească undă verde, relatează Daily Mail

„Era mereu foarte fericit, foarte energic, până în ziua în care l-am pierdut. Aşa era el, aşa îşi aduc aminte de el toţi prietenii, toate rudele, toţi cei dragi. Speram să-şi revină, având în vedere vârsta lui. Era un tânăr în formă și sănătos, avea doar 45 de ani. De aceea suntem atât de șocați și devastați, poate mai devastaţi de pierderea lui decât de cea a tatălui nostru. A fost intervat o săptămână la ATI, starea lui de sănătate s-a deteriorat atât de rău încât a avut nevoie de ventilator. Decizia a fost luată în mod conștient și reciproc cu el. A doua zi a fost transferat de la Great Western la Royal Brompton pentru tratament ECMO. A fost pus pe ventilator cu câteva zile înainte ca tata să moară. Până în ziua în care am aflat vestea despre pierderea lui am sperat că va reuşi. S-a deteriorat însă brusc acum o săptămâna şi eu însumi, ca medic, am ştiut că nu se mai poate face nimic în acel stadiu”, a continuat fratele său.

Medicul se afla în prima linie în lupta împotriva Covid. Se izolase de familie timp de patru luni, în apogeul pandemiei din primăvara anului trecut, pentru a putea trata în continuare pacienţi fără teama că ar putea aduce virusul acasă.

Chiar dacă vaccinul oferă o protecţie ridicată împotriva bolii, rata de protecţie începe să scadă la aproximativ şase luni. Vorbind în exclusivitate pentru MailOnline, soția sa, Saila Halim, a mărturisit:

„Soțul meu a lucrat departe de Londra și nu sunt sigură ce vaccin a făcut, dar a fost vaccinat cu doză dublă şi purta întotdeauna combinezon şi avea grijă când era pe secţie. Nu a spus niciodată nimic despre booster, deci nu cred că apucase să îşi facă doza a treia. Am inima zdrobită. Este o dublă tragedie pentru familie și ne doare prea mult ca să ne gândim la altceva”

Moartea doctorului Halim a survenit la doar două luni după ce a început să lucreze în secțiile de terapie intensivă Covid de la Great Western Hospital, Swindon, unde s-a prăbușit în timpul turei.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Povestea băiețelului care anul trecut i-a cerut lui Moș Crăciun un leac pentru Covid-19. Ce i-a scris anul acesta
Articolul anterior
Medicii au identificat cel mai frecvent simptom al infecției cu Omicron
Articolul următor