Un clip video arată teroarea recrutărilor forţate ale bărbaților ucraineni din regiunea Donbas: „Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru”

Separatiştii pro-ruşi şi-au intensificat recrutarea forțată a bărbaților ucraineni, în zonele ocupate din regiunea Donbas, pe fondul pierderilor tot mai mari suferite pe front de armata Kremlinului.

Recrutarea forțată, o caracteristică a guvernării separatiștilor susținuți de ruși încă dinainte de invazia din 24 februarie, s-a reluat în iunie, transmite spotmedia.ro.

Separatiştii au înfiinţat puncte de control și au organizat patrule, unele dintre ele implicând luptători ceceni, în căutarea bărbaților buni de recrutat pentru a lupta de partea Kremlinului.

Un videoclip filmat la sfârșitul lunii iunie arată o femeie din regiunea Donbas, care şi-a documentat astfel eforturile de a-i împiedica pe oficialii comisariatului de război să-i bage soțul într-o dubă pentru a-l duce la biroul de recrutare.

Femeia se confruntă la început cu doi oficiali, dintre care unul are pașaportul soțului ei.

  • Daţi-i înapoi pașaportul, vă rog. Nu e lege marțială, îl iei pe [soțul meu].
  • Este o mobilizare generală.
  • De ce ești aici?
  • Sunt de la biroul de recrutare.
  • Du-te să lupți oriunde vrei. Nu-l iei pe [soțul meu].

Un al treilea bărbat, care stă lângă ușa unui magazin, intervine, spunând: „Știu unde au fost duși vecinii mei”.

  • „Ar trebui să fie ceva voluntar!” strigă femeia. „Nu vrea să meargă să lupte!”
  • „Este capabil să lupte”, răspunde bărbatul.
  • „Dar are pașaport ucrainean. Nu este obligat să lupte pentru voi.”

La un moment dat se aude vocea unui bărbat, aparent a soțului, întrebând: „De ce încerci să mă tragi în mașină?”

Unul dintre bărbați explică: „Pentru că trebuie să vă aduc la biroul de recrutare pentru a vă verifica documentele.”

„Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru”

Pe măsură ce discuția continuă, femeia descrie modul în care alte rude au plecat să lupte și au murit.

„Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru. Aţi luat toți bărbații! Toți tinerii.

Am îngropat deja jumătate dintre ei. Cumnat. Frate. Toată lumea. Mai avem doar unul. Avem un copil cu handicap”, spune femeia.

Filmuleţul a fost prezentat de Oleksandra Matviiciuk, o militantă pentru drepturile omului de la Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina.

Ea spune că altercația s-a încheiat fără recrutarea forţată atunci, dar omului i s-a spus să se prezinte la biroul de recrutare în termen de două ore, iar apoi nu ştie ce s-a mai întâmplat.

„Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă”

Un alt bărbat i-a scris activistei că trăieşte un coşmar: „Din februarie nu am mai putut ieși pe stradă pentru că în orașul meu sunt mașini de patrulare care caută bărbați. Ne vânează ca pe pisicile fără stăpân”.

„Recrutarea forțată în armata așa-numitelor DPR și LNR [autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk] – deși prefer să spun de către Rusia – a început înainte de războiul de acum. Dar din 24 februarie am văzut oameni opriți pe stradă, cărora li s-au luat pașapoartele și au fost trimiși cu forța în armată.

După februarie, am început să primim mesaje prin care se cere ajutor”, relatează Oleksandra Matviiciuk .

„Se pare că au început să caute din nou bărbați în jurul datei de 23 iunie, creând puncte de control la ieșirile în orașe pe autostrăzi, iar comisariatul de război emite avize pentru persoanele scutite, pentru că au diverse ocupații, cum ar fi lucrează în fabrici”, a explicat ea.

500.000 de bărbați ar putea să fie înrolați cu forţa

Activista mai spune că ar exista până la 500.000 de bărbați care pot să fie înrolați cu forţa ca să lupte de partea rusă.

Aceste noi dovezi ale recrutărilor forţate vin pe fondul pierderilor tot mai mari ale Rusiei în război.

Kremlinul a început să facă batalioane de voluntari în toată Rusia, care oferă bonusuri de înscriere și a ajuns cu recrutarea chiar şi în închisori.

În timp ce Kievul estimează că numărul rușilor uciși de la începutul războiului este de 38.000, analiștii occidentali sugerează o cifră cu aproximativ o treime mai mică.

Oficialii apărării din Marea Britanie au calculat recent că sunt vreo 50.000 de morți și răniți din februarie în rândurile ruşilor.

Video:

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
Diana Guja – editorialistă AGORA
Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora: 

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Pensia minimă va crește pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani

Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va crește până la 3 300 de lei, de la 1 mai 2025, pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani la momentul stabilirii pensiei. Prevederi în acest sens se conțin în proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, transmite IPN.

Conform proiectului, va mai fi majorat, de la 20 000 de lei până la 21 350 de lei, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, în corelare cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la naștere.

Totodată, documentul include perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, în vechimea în muncă specială, pentru militarii prin contract.

Se mai preconizează să fie majorat cu 250 de lei cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.

În proiect este prevăzută și suma de 1445,2 milioane de lei pentru acordarea compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, conform unui nou mecanism de acordare a compensațiilor pentru consum de energie.

Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii
Articolul anterior
Elveția ia în calcul să întrerupă alimentarea cu energie electrică câteva ore pe timpul iernii
Articolul următor