Un copil de 14 ani a fost bătut și jefuit pe o stradă din Capitală

Clipe de groază pentru un băiat de 14 ani din Capitală. Acesta a fost bătut și jefuit în plină stradă de un necunoscut.

separator

Incidentul a avut loc sâmbăta trecută, în jurul orei 10:00, pe strada George Coșbuc din sectorul Centru. Imagini cum acesta îl urmărește pe băiat au fost surprinse de mai multe camere de supraveghere din zonă, transmite publika.md.

Adolescentul spune că, în acea dimineaţă, mergea să se întâlnească cu prietenii. Când a ajuns pe strada Pușkin, băiatul a observat că după el se ţine un tânăr, care mai apoi, de câteva ori i-a cerut telefonul mobil, ca să sune pe cineva. Pentru că a fost refuzat, suspectul l-a lovit în burtă și a fugit cu tot cu telefonul care a costat 16 mii de lei.

”M-a rugat să intru pe rețelele de socializare și să-i scriu unei prietene de-a lui. Eu i-am zis că nu i-l dau. Mi-a luat telefonul și am mers până la strada Coșbuc, unde a început să fugă. M-am luat după el, dar mi-a zis că, dacă îl urmăresc, mă va ucide”.

Adolescentul spune că de la început nu a bănuit ce îl aşteaptă.

”Arăta normal. Puțin mai scund ca mine, însă mai plinuț. Avea vreo 17-18 ani. Am avut un adevărat șoc. Chiar și acum, când se apropie cineva de mine, îmi este frică.

Tatăl tânărului speră ca hoţul să fie pedepsit conform legii.

”Frica și stresul pe care le-a trăit fiul meu costă mai mult decât telefonul. Omul trebuie să răspundă, pentru ca să nu se mai repete. Să meargă prin oraș și să se simtă nepedepsit, iar alți copii să treacă prin așa ceva”.

Ofițerul de presă al Inspectoratului Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, susține că oamenii legii întreprind toate măsurile pentru identificarea hoţului. Cei care îl recunosc pe tânărul din imagine sunt îndemnați să sune la poliție. Pentru fapta comisă, acesta riscă peste 42 de mii de lei amendă, până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la cinci ani de închisoare.

Automobilele cu volanul pe dreapta vor circula în Moldova și noaptea

Vești bune pentru moldovenii din Marea Britanie și Irlanda. Parlamentul a adoptat astăzi, 29 februarie, un amendament prin care se va permite automobilelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă să circule pe drumurile publice ale țării și noaptea. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Radu Marian.

„Amendamentul a fost adoptat în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne”, susține Radu Marian, transmite Știri.md.

Așadar, Republica Moldova preia practica altor țări europene precum Germania, Cehia, Croația sau Spania, care permit circulația unor astfel de autovehicule cu condiția că proprietarul va executa acele modificări tehnice pentru garantarea siguranței celorlalți participanți la traficul rutier (adaptarea asimetrică a farurilor sau folosirea unor abțibilduri speciale care se vor aplica direct pe farurile automobilului).

Prin stabilirea cadrului normativ național în corespundere cu cadrul de reglementare european, autoritățile vor asigura dreptul cetățenilor de a circula liber și de a veni mai des acasă.

De menționat că Ministerul Afacerilor Interne are la dispoziție o lună pentru a adopta regulamentul și cerințele tehnice.

IMPORTANT! Limita pentru plățile în numerar, adoptată. Ce prevede noua lege

Deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.

Potrivit Legislativului, documentul va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții rapide de efectuare a plăților, transmite Știri.md.

Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice.

Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.

În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100.000 cumulativ lunar sau anual.

În aceeași ordine de idei, limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100.000 de lei pentru o plată. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, circa 1,37 milioane de lei, iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie, circa 685.000 de lei.

Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.

Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă. Documentul urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Finanțelor și a fost elaborată ca urmare a recomandărilor formulate în Planul de deoligarhizare, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană.

Avocat șantajat cu 9.000 de euro de deținutul căruia i-a facilitat eliberarea din închisoare

Ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea unui fost deținut pentru șantajarea avocatului care în 2021 a obținut reducerea detenției lui în închisoare cu aproape 1000 de zile, pentru condițiile din penitenciar.

Deținutul cu vârsta de 40 de ani își ispășise pedepsele penale 13 ani, inclusiv pentru escrocherie, șantaj (similar acestui caz), dar și atentarea la viața unui polițist, în penitenciarele din Chișinău, Bălți și Taraclia. După eliberarea din detenție, acesta a plecat din țară, iar la revenire în 2023, a pretins de la avocat suma de 9.000 EUR.

Ca motiv invocat, acesta a pretins că avocatul ar fi primit această sumă de la rudele sale – nu doar suma de 3.000 lei indicată de către avocat în bon – pentru reducerea termenului de pedeapsă. În acest sens, învinuitul îl amenința și cu depunerea unei plângeri la Centrul Național Anticorupție (CNA). În contextul acestui șantaj, avocatul a depus plângere la autorități.

Pentru stabilirea adevărului, oamenii legii au verificat această acuzație a învinuitului, care însă nu s-a adeverit. Ulterior, avocatul a consimțit ca să-i transmită prima parte a banilor pretinși de către învinuitul îi pretindea, sub controlul autorităților, astfel încât fapta penală să fie confirmată printr-un plus de probe. Cei doi și-au dat întâlnire pe o stradă din Chișinău, unde în timpul transmiterii banilor de către avocat, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” fostul deținut a fost reținut pentru șantaj.

Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor. În acest timp, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Încă 18 persoane, răpuse de Covid-19. Cine sunt victimele?
Articolul anterior
Târgul de Crăciun din Sibiu, anulat oficial din cauza coronavirusului
Articolul următor