Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei

Bilanţul cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a trecut de 10.000 de morţi şi 50.000 de răniţi. Este un bilanţ încă provizoriu, din păcate. OMS vine cu estimări înfiorătoare. În total ar putea fi vorba de 20.000 de morţi. Între timp, imagini sfâşietoare continuă să curgă din Turcia şi Siria. 

Povești și imagini incredibile continuă să apară în zonele devastate de cutremurele de luni din nordul Siriei și sudul Turciei. În Hatay un băiețel de opt ani a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite după 52 de ore. Yigit Cakmak a fost dus de salvatori de sub moloz direct în braţele mamei sale care îl aștepta disperată. Chipul copilului atunci când îşi îmbrăţişează mama i-a impresionat pe turci, unde astfel de poveşti au devenit un simbol al speranţei. 

Salvatorii continuă să lupte pentru a ajunge la cei prinși sub moloz. Tot azi a fost salvat un copil sirian de 2 ani care a stat sub beton timp de aproape 44 de ore în Hatay. Muhammed a primit apă dintr-un capac de sticlă înainte de a fi scos dintre ruine. „Bravo, Muhammed”, a scris primarul Istanbulului Ekrem İmamoglu pe rețelele de socializare, conform Ovservator.

Mărturia unui sinistrat: N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri îngheţaţi de frig

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaraş, epicentrul cutremurului. În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite. Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

Turcia a trimis aproximativ 60.000 de salvatori în zona afectată de seism, însă, din cauza proporţiilor dezastrului, multe victime aşteaptă în continuare ajutor. Unii turci şi-au exprimat chiar furia că răspunsul autorităţilor este lent. 

Mulţi sinistraţi din Turcia sunt nevoiţi să doarmă în maşini, în afara şi în interiorul unor adăposturi guvernamentale.”N-avem cort, n-avem sobă, n-avem nimic. Copii noştri nu sunt bine. Ne udă ploaia pe toţi, iar copiii noştri stau afară în frig”, a povestit pentru AP Aysan Kurt, în vârstă de 27 de ani. „N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri îngheţaţi de frig”, este mărturia cruntă a bărbatului. 

Zeci de copii, scoşi dintre ruine în Turcia

Marţi, la două zile de la cele două cutremure cu magnitudinea 7,8 şi 7,6,  salvatorii au scos de sub dărâmături un băiat în vârstă de trei ani, Arif Kaan, în Kahramanmaraş, aproape de epicentru. Partea de jos a corpului băiatului era prinsă între dale de beton şi  fier contorsionat. Salvatorii i-au acoperit partea superioară a corpului cu o pătură pentru a-l proteja de frig, şi au tăiat cu grijă molozul şi fierul pentru a nu provoca o nouă surpare.

Tatăl băiatului plângea în timp ce fiul său era scos dintre dărâmături şi transportat către o ambulanţă. „Acum numele speranţei în Kahramanmaraş este Arif Kaan”, a concluzionat un jurnalist turc care a transmis în direct operaţiunea de salvare.

Tot marţi, a fost salvată în Adıyaman, Betul Edis, o fată în vârstă de zece ani. Salvatorii şi martorii au izbucnit în aplauze iar bunicul ei a sărutat-o în timp ce era condusă către o ambulanţă. Luni seară, locuitorii unei localităţi din nord-vestul Siriei au găsit un nou-născut legat prin cordonul ombilical de mama sa moartă. Copilul este singurul supravieţuitor al familiei, care a murit în urma prăbuşirii unei clădiri la Jinderis, potrivit AP. 

Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei

Amenzi după ce au purtat panglica interzisă! Câte persoane riscă sancțiuni

Se poate lăsa cu amenzi, în Republica Moldova, pentru 189 de persoane care au încălcat legea, joi. Mai exact, cei ce ar putea fi sancționați contravențional au purtat panglica Sfântului Gheorghe. Care este interzisă prin lege în Basarabia.

Așadar, această informație a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Din ceea ce arată datele preliminare, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.

Sancțiuni după parada de 9 mai, din Republica Moldova

„189 de persoane au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art. 365-5, Codul Contravențional al Republicii Moldova (purtarea panglicii bicolore). În cazul a 73 de persoane dintre acestea, a fost deja stabilită identitatea. În următoarele zile, vor fi identificate și restul”, a declarat Diana Fetco pentru TRM.

Ofițera de presă a IGP a precizat că oamenii legii au pornit, pe 9 mai, 16 proceduri contravenționale. Patru – au fost intentate la Chișinău, iar alte 12 – în restul țării.

Pe de altă parte, numărul polițiștilor care au monitorizat ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova a fost majorat cu 30 la sută, pe 9 mai.

Încă din 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. În ajunul zilei de 9 mai, ministrul de Interne, Adrian Efros, declara ca persoanele care vor purta panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei, vor fi documentate și amendate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează legea riscă amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere, amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amenzile sunt de până la 30 de mii de lei, după cum notează moldova1.md.

Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC citat de stirileprotv.ro.

Manifestaţia are loc în timp ce oraşul găzduieşte joi seară cea de-a doua semifinală a concursului, în care va cânta Eden Golan, participanta Israelului.

Miercuri, Golan a fost huiduită în timpul unei repetiţii a cântecului său „Hurricane”.

De asemenea, a avut loc o demonstraţie mai mică de susţinere a Israelului.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian.

Ea a declarat pentru BBC că există o „obligaţie morală de a acţiona” şi de a se exprima împotriva operaţiunii militare israeliene din Gaza.

„Dacă suntem zeci de mii de oameni care inundăm străzile din Malmo atunci când are loc Eurovisionul, spunând că nu vom accepta ca acest lucru să continue, atunci este un semnal foarte puternic – şi face diferenţa”, a spus Thunberg.

O altă protestatară, Matilda Varatta, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că şi-ar dori ca Israelul să fie descalificat, aşa cum a fost cazul Rusiei în 2022, în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina.

„Nu este adevărat că Eurovisionul nu este politic, a fost întotdeauna politic şi va fi întotdeauna”, a spus ea.

Anterior, Golan a declarat că este „mândră să îşi reprezinte ţara” şi că „nimic nu o va descuraja”.

„Sunt concentrată pe muzică, pe energia bună şi sunt atât de mulţi oameni care mă susţin şi simt că am o mare onoare să îmi reprezint ţara, mai ales în aceste vremuri”.

La demonstraţia pro-Israel, oamenii au putut fi auziţi cântând „Hurricane” în sprijinul artistei, în mijlocul unei prezenţe semnificative a poliţiei.

„Nu sunt atât de interesată de Eurovision”, a declarat o demonstrantă, Yael Sages Wahlström, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet. „Dar, din moment ce a fost o furtună de ură atât de mare împotriva Israelului, am vrut să susţin”.

Societatea israeliană de radiodifuziune, care organizează participarea ţării la concurs, a declarat că a cerut Uniunii Europene de Radio şi Televiziune să împiedice repetarea incidentului de miercuri.

Autorităţile suedeze spun că au instituit măsuri de securitate sporite şi că sunt pregătite pentru posibile tulburări.

În prezent, Israelul este implicat într-o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 252 au fost luate ostatice. De atunci, peste 34.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

A doua semifinală Eurovision 2024, mai interesantă. Ce țări s-au calificat în marea finală

În această săptămână a început lupta pentru premiul concursului muzical Eurovision, iar aseară a avut loc a doua semifinală. Se pare că aceasta a fost mai interesantă, spun internauții.

Letonia, Austria, Olanda, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia s-au calificat, joi, în finala Eurovision.

Concursul este găzduit de orașul suedez Malmo, iar Marea Finală va avea loc sâmbătă.

După prima semifinață, s-au calificat Cipru, Croația, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Slovenia și Ucraina. În schimb, Azerbaidjan, Australia, Islanda, Moldova și Polonia au fost eliminate.

Calificate automat în finală sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia și Suedia (gazdă).

Calificările sunt decise 100% de televot.

Controversele ediției

Apariția reprezentantei Israelului la repetiția cu public pentru cea de-a doua semifinală a fost primită atât cu aplauze, cât și cu dezaprobare.

Eden Golan a interpretat pentru prima dată „Hurrycane” în fața spectatorilor, iar unii dintre aceștia au scandat “Palestina Liberă/ Free Palestine”.

Forțele de poliție prezente în incinta Arenei Malma au intervenit imediat.

Moldovagaz și Energocom cer trecerea unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră
Articolul anterior
Mașinile electrice din Moldova ar putea avea plăcuțe speciale de înmatriculare. Cum vor arăta
Articolul următor