Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei

Bilanţul cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a trecut de 10.000 de morţi şi 50.000 de răniţi. Este un bilanţ încă provizoriu, din păcate. OMS vine cu estimări înfiorătoare. În total ar putea fi vorba de 20.000 de morţi. Între timp, imagini sfâşietoare continuă să curgă din Turcia şi Siria. 

Povești și imagini incredibile continuă să apară în zonele devastate de cutremurele de luni din nordul Siriei și sudul Turciei. În Hatay un băiețel de opt ani a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite după 52 de ore. Yigit Cakmak a fost dus de salvatori de sub moloz direct în braţele mamei sale care îl aștepta disperată. Chipul copilului atunci când îşi îmbrăţişează mama i-a impresionat pe turci, unde astfel de poveşti au devenit un simbol al speranţei. 

Salvatorii continuă să lupte pentru a ajunge la cei prinși sub moloz. Tot azi a fost salvat un copil sirian de 2 ani care a stat sub beton timp de aproape 44 de ore în Hatay. Muhammed a primit apă dintr-un capac de sticlă înainte de a fi scos dintre ruine. „Bravo, Muhammed”, a scris primarul Istanbulului Ekrem İmamoglu pe rețelele de socializare, conform Ovservator.

Mărturia unui sinistrat: N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri îngheţaţi de frig

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaraş, epicentrul cutremurului. În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite. Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

Turcia a trimis aproximativ 60.000 de salvatori în zona afectată de seism, însă, din cauza proporţiilor dezastrului, multe victime aşteaptă în continuare ajutor. Unii turci şi-au exprimat chiar furia că răspunsul autorităţilor este lent. 

Mulţi sinistraţi din Turcia sunt nevoiţi să doarmă în maşini, în afara şi în interiorul unor adăposturi guvernamentale.”N-avem cort, n-avem sobă, n-avem nimic. Copii noştri nu sunt bine. Ne udă ploaia pe toţi, iar copiii noştri stau afară în frig”, a povestit pentru AP Aysan Kurt, în vârstă de 27 de ani. „N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri îngheţaţi de frig”, este mărturia cruntă a bărbatului. 

Zeci de copii, scoşi dintre ruine în Turcia

Marţi, la două zile de la cele două cutremure cu magnitudinea 7,8 şi 7,6,  salvatorii au scos de sub dărâmături un băiat în vârstă de trei ani, Arif Kaan, în Kahramanmaraş, aproape de epicentru. Partea de jos a corpului băiatului era prinsă între dale de beton şi  fier contorsionat. Salvatorii i-au acoperit partea superioară a corpului cu o pătură pentru a-l proteja de frig, şi au tăiat cu grijă molozul şi fierul pentru a nu provoca o nouă surpare.

Tatăl băiatului plângea în timp ce fiul său era scos dintre dărâmături şi transportat către o ambulanţă. „Acum numele speranţei în Kahramanmaraş este Arif Kaan”, a concluzionat un jurnalist turc care a transmis în direct operaţiunea de salvare.

Tot marţi, a fost salvată în Adıyaman, Betul Edis, o fată în vârstă de zece ani. Salvatorii şi martorii au izbucnit în aplauze iar bunicul ei a sărutat-o în timp ce era condusă către o ambulanţă. Luni seară, locuitorii unei localităţi din nord-vestul Siriei au găsit un nou-născut legat prin cordonul ombilical de mama sa moartă. Copilul este singurul supravieţuitor al familiei, care a murit în urma prăbuşirii unei clădiri la Jinderis, potrivit AP. 

Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei
Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au dus în braţele mamei

Moldova importă mai puţine legume turceşti. Autorităţile încurajează fermierii să crească legume autohtone: în ajutor le vin programele de subvenţionare

Republica Moldova importă mai puţine legume turceşti, unele dintre cele mai solicitate pe piaţa internă. Decizia aparţine Guvernului Turciei care a decis limitarea exporturilor în întreaga lume, până în 14 aprilie, pentru a-şi asigura securitatea alimentară. Pentru a nu simţi criza, autorităţile de la Chişinău încurajează fermierii să crească legume autohtone, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare, relatează TVR Moldova.

Cât vor costa legumele anul acesta la piață. Un producător rupe tăcerea:  „Sunt 30—35 lei/kg” - Playtech Știri

Turcia este cel mai mare furnizor de fructe şi legume pe piaţa Republicii Moldova. Din cauza cataclismelor de acum două luni, autorităţile turce au decis să reducă exporturile. Autorităţile de la Chişinău spun că nu au primit nicio notificare în acest sens, dar recunosc faptul că importurile de legume au scăzut.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: ” Desigur că aceasta se reflectă cumva negativ asupra pieţii interne. Avem o mai mică ofertă de legume pe piaţa internă, doi asta nemijlocit s-ar răsfrânge şi în preţurile de comercializare a produselor de legume. Dar, totodată noi cumva le dăm dreptate colegilor noştri din Turcia cu acţiunea de sistare a exporturilor de legume deoarece înţelegem că este o măsură pentru a asigura securitatea alimentară a ţării.

Scăderea importurilor de legume turceşti nu se simte, însă, în Piaţa Centrală din Chişinău. Cel puţin asta spun comercianţii.

„Piaţa e plină de fructe şi legume şi nu se vede nici un dificit. Acum a apărut castravetele nostru autohton. Preţurile vreau să vă spun că sunt foarte accesibile. Uitaţi-vă ce roşii frumoase cu 35 de lei.” 

„S-au ieftinit, au căzut preţul. Nu sunt vânzări şi oamneiii sunt nevoiţi să le dee mai ieftin. Nu a mai afectat nimic.”

Cumpărătorii spun, însă, că preţul legumelor este prea mare şi sunt cumpătaţi la ce şi cât cumpără.
„Ne mai reţinem. La unele produse care sunt mai scumpe, aşteptăm sezonul lor deja. – Acum ce aţi luat? – Am luat castraveţi, roşii, dar mai mult pentru poftă.”

„Exagerat de scumpe, cheltui o grămadă de bani nici nu ştiu pe ce. Eu am cheltuit acum o mie de lei pe nişte verdeţuri, legume, fructe şi cam asta.”

Reprezentanţii Ministerului Agrculturii încurajează fermierii să crească legume, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Din partea ministerului noi acum suntem în plină desfăşurare a lucrărilor pentru difinitivarea a regulamnetelor de subvenţionare pe diferite aspecte. La moment se află în ultima lectură legea cu privire la subvenţionarea în agricultură şi mediu rural, care este îndreptată spre dezvoltara inclusiv a producerii de legume pe teren protejat, sistemelor de irigare, tehnciă şi utilaj agricol.”

Turcia este al patrulea cel mai mare producător de tomate din lume, iar Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi România sunt printre cele mai importante pieţe de desfacere în perioada rece a anului.

Guvernul Republicii Moldova face apel la cetățeni să participe la Ora Pământului

Ora Planetei va fi sărbătorită pe 25 martie. În acest sens, autoritățile fac apel la cetățeni și instituții să oprească curentul pentru o jumătate de oră.

Ziua Pământului 2022, în România: evenimentul care te ajută să înțelegi mai  bine starea planetei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a îndemnat toată lumea să stingă luminile sâmbătă de la 20:30 la 21:00, relatează tv8.md.

„Prin această acțiune, mișcarea globală Ora Pământului își propune să arate că resursele naturale nu sunt inepuizabile, iar împreună putem contribui la conservarea acestor resurse prețioase”, a spus Daniel Vodă. 

Potrivit acestuia, instituțiile statului se vor alătura acestei acțiuni și vor stinge luminile din birouri și iluminatul stradal din jurul clădirilor.

Gemenele Aurei au împlinit 18 ani! Mesajul emoționant al artistei

Ziua de 23 martie este una specială pentru îndrăgita artistă Aura, mamă de gemene. În această zi, fiicele interpretei, Lori și Beti, își sărbătoresc ziua de naștere, iar anul acesta este unul special deoarece fetele împlinesc 18 ani și își sărbătoresc majoratul.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior

Aura a publicat un mesaj emoționant:

,,18 !

Atunci când sunt foarte emoționantă, nu găsesc cuvintele potrivite. Este și in acest caz.

Pur și simplu nu-mi vine să cred. Și bucurie și tristețe în același timp. Am așa o stare, de parcă am absolvit o universitate. De parcă s-a finalizatt o etapă în viața mea și începe una nouă. În altă postură, cu alte griji, cu alte responsabilități și scopuri.

La Mulți Ani, fetele mele! Bine-ați venit intr-o lume nouă, a celor maturi, o lume cu bune și cu rele. Intr-un ceas bun! Eu vă voi fi alături și mă voi ruga pentru voi! Vă iubesc! 💕”, a scris interpreta pe facebook.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare

Surorile s-au felicitat reciproc în mediul online. Beti a publicat un video în care este alaturi de Lori și a scris:

„Happy 18th birthday to us” (în traducere din engleza „La multi ani de 18 ani noua”).

Si Lori a publicat pe Instagram o imagine cu sora ei, din perioada copilariei.

Moldovagaz și Energocom cer trecerea unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră
Articolul anterior
Mașinile electrice din Moldova ar putea avea plăcuțe speciale de înmatriculare. Cum vor arăta
Articolul următor