Un fenomen astronomic rar va avea loc în această noapte!

Va fi spectacol pe cer din prima noapte din 2018. În noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2018, Luna plină se va afla la perigeu, adică în cea mai apropiată distanță de Pământ.

separator

În noaptea de 1 spre 2 ianuarie, va fi Lună Plină, dar pentru că este a doua dintr-o serie de trei consecutive, a fost supranumită SuperLuna. Va fi cea mai mare din anul 2018, spun astronomii. Seria a început cu Luna Plină din 3 decembrie și care se va încheia cu cea din 31 ianuarie, care va da și o eclipsă totală de Lună.

Asta înseamnă că satelitul natural al Pământului va ajunge la distanța cea mai mică de Terra (perigeu) la ora R. Moldova 4.24, când va fi la distanță de 356.565 km, față de o distanță medie de doar 384.000 km, potrivit Observatorului Astronomic ”Urseanu” din Capitală. Câteva ore mai târziu va ajunge la faza completă și  va apărea mai strălucitor și mai mare cu 10 -14 % decât de obicei. Dacă cerul este senin se poate vedea din locuri deschise, fără clădiri sau vegetație.

Apoi, vor fi și eclipse, Lună Albastră, Neagră și Însângerată, ploi de stele.

Calendarul fenomenelor astronomice 2018:

2 Ianuarie: SuperLuna. Satelitul natural al Pământului se află cel mai aproape de Terra și se vede cu 10 -14 % mai mare decât de obicei.

3 Ianuarie: La ora universală 5.34 (7.34 ora României), Pământul se va afla de punctul cel mai apropiat de orbita Soare (afeliu).

3 / 4 Ianuarie: Cvadrantidele, o ploaie de meteori foarte activă.

31 Ianuarie: Eclipsă totală de Lună sau Luna Însângerată. Va fi vizibilă în nord-estul Europei, parțial în SUA, în Rusia, Asia, Oceanul Indian, Pacific și Australia.

31 Ianuarie: Luna Albastră.

A doua oară Lună Plină din februarie, de aceea a fost numită Luna Albastră. Mai exact este vorba despre apariţia a două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Specialiştii spun că aşa-numita “Lună albastră” nu este deloc albastră, iar acest termen se asociază cu fenomenul rar caracterizat de faptul că Luna Plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.

Februarie. Luna Neagră. Satelitul Pământul a fost numit astfel pentru luna din an când nu există Lună plină.

15 februarie: Eclipsă parțială de Lună. Poate fi văzută din America de Sud, Oceanele Pacific și Atlantic.

20 Martie: Echinocțiul de primăvară, momentul când ziua și noaptea sunt egale oriunde pe Pământ.

22 / 23 Aprilie: Ploaie de meteori Lyrid.

10 mai: Ploaie de stele căzătoare.

21 Iunie: Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an.

28 Iunie: Luna Căpșunilor. Este Lună Plină denumită astfel pentru că în această perioadă sunt culese căpșunele.

6 Iulie: La ora universală 16.46 (ora României 18.46), Pământul se află în cel mai îndepărtat punct față de Soare.

13 Iulie: Eclipsă parțială de Soare.

Poate fi văzută din sudul Australiei, Tasmania, Oceanul Pacific și Oceanul Indian.

27 / 28 Iulie: Eclipsă Totală de Lună.

Este a doua din an, deci va fi Lună Neagră. Va fi vizibilă în Europa, Asia, Australia, Africa, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Antartica.

11 August: Eclipsă parțială de Soare. A treia eclipsă din 2018 și a doua din vară. Va fi vizibilă din nordul Europei, nord-vestul Asiei, nordul Canadei, Groenlanda, Oceanu Atlantic.

12 / 13 August: Perseidele. Ploaie de stele, cele mai luminoase.

23 Septembrie: Echinocțiul de toamnă.

24 / 25 Septembrie: Luna recoltei. Este Lună Plină în perioada când se culeg cerealele.

8 Octombrie: Draconidele, ploaie de stele.

21 / 22 Octombrie: Orionidele, ploaie de stele.

17 Noiembrie: Leonidele, ploaie de stele.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Inna a avut parte de un moment jenant pe scenă, de Revelion. Ce i s-a întâmplat artistei?
Articolul anterior
Fiica Madonnei nu s-a epilat la subraț nici de Revelion
Articolul următor