Un fermier culege 200 de kg de căpşune pe săptămână, în luna noiembrie: ,,Încă recoltăm”

Deși e luna noiembrie, avem norocul să mâncăm fructe şi legume pe care, în mod normal, le culegem în mijlocul verii.

Temperaturile înalte i-au ajutat pe producători să prelungească sezonul de cultivare, astfel că acum găsim la piaţă căpşune locale. Pe plantațiile din județul Iaşi se lucrează ca-n plină vară, transmite presa de peste Prut.

Numai în comuna Aroneanu sunt culese 200 de kilograme de căpşune pe săptămână.

„Până acum recoltam până la mijlocul lunii octombrie, acum văd că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie şi încă recoltăm”, spune Marius Lungu, producător local.

„Sunt de câmp, nestropite, bio şi, de aceea, clienţii noştri le preferă pentru copilaşi”, mai spune şi Ana Maria Ignat, administratorul unui aprozar.

În pieţe sau magazine, o caserolă de căpşune costă 15 lei ro.

În ciuda vremii calde, România nu poate acoperi consumul de fructe şi legume doar din producţia internă.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Memoria ta slăbește? Mănâncă mai multe ouă
Articolul anterior
WhatsApp pregătește o schimbare importantă. Utilizatorii sunt dezamăgiți: „Asta va degrada cu siguranță experiența”
Articolul următor