Un fost ofițer de securitate a descris munca într-unul dintre palatele de lux ale președintelui Vladimir Putin, unde personalul ultra-loial se luptă pentru putere și avansare.
Vitali Brizhati, care a părăsit Serviciul Federal de Protecție al Rusiei și a fugit din țară la începutul acestui an, a descris o atmosferă toxică în care toată lumea lucra pentru agenția de securitate și trebuia să ai grijă ce spui de teama represaliilor, scrie Business Insider, citat de adevarul.ro.
Insider, care a vorbit cu Brizhati prin intermediul unui interpret, a văzut documente care atestă fostul său rol în cadrul Serviciului Federal de Protecție, agenția guvernamentală care se ocupă cu paza oficialilor de rang înalt, inclusiv a lui Putin însuși.
Insider a văzut, de asemenea, scrisoarea de demisie a lui Brizhati, pe care acesta a scris-o la 24 februarie 2022, citând războiul din Ucraina ca motiv pentru care a dorit să părăsească serviciul.
Dar luxul din complexul palatului Olivie, în comparație cu viața obișnuită a rușilor, l-a dezgustat și pe Brizhati, spune el acum.
„Nu am putut înțelege niciodată de ce Rusia, o țară atât de bogată, trebuie să sufere – de ce rușii nu pot trăi bine și doar guvernul poate trăi atât de bine”.
Protecție pentru „Numărul Unu”
Brizhati, un instructor de câini, s-a alăturat FSO (Serviciul Federal de Protecție) în 2021. El a declarat pentru Insider că a fost detașat la palatul Olive, un complex de stat din epoca sovietică care a fost folosit de Putin de la anexarea Crimeei în 2014.
Se estimează că FSO are aproximativ 50.000 de persoane care îl protejează pe Putin și pe înalții săi oficiali.
Sarcina lui Brizhati era de a ajuta la realizarea angajamentelor de securitate pentru sosirea lui Putin la palat sau în jurul Crimeei.
Dacă Putin – cunoscut pe plan intern ca „Numărul Unu” – urma să viziteze o școală, de exemplu, „serviciul nostru ajungea cu nouă ore înainte de vizită și verifica temeinic întregul teritoriu„, a declarat el.
Sosirea lui „Number One” în Crimeea a demonstrat cât de puțină încredere avea Putin în propriul serviciu de securitate.
Acesta a fost gestionat în două moduri diferite, majoritatea ofițerilor lui Putin nefiind la curent cu traseul real. „Nouăzeci la sută dintre oameni nu știu cum ar fi ajuns el”, a declarat Brizhati.
Un „orășel” somptuos în spatele unor ziduri de 3 metri
Într-o investigație din 2019, publicația rusă independentă Proekt a relatat că palatul de la Olivie era un complex vast și includea un patinoar de hochei pe gheață la standarde de competiție, piscine, saune, un dormitor pentru personal cu 60 de paturi, cu pereți de marmură și un lift de marmură, precum și o grădină de iarnă.
Imaginile din satelit ale sitului păreau să arate, de asemenea, păduri, plaje, un mic port și un heliport.
„Este un loc de fantezie”, a declarat Brizhati într-un interviu acordat de acesta postului independent rusesc TV Rain. „Există săli de fitness, fântâni, parcuri frumoase, case de ceai, zone de grătar și plaje”.
Scafandri înarmați au cercetat, de asemenea, plaja în căutarea asasinilor, a declarat el pentru TV Rain.
Un aspect cheie al complexului era că, indiferent de slujba lor reală, fiecare membru al personalului de acolo era un ofițer de securitate, a declarat Brizhat pentru Insider.
„Toți cei care lucrează acolo – o persoană care taie iarba sau spală lenjeria – lucrează pentru FSO”, a spus el. Întregul loc era ca un „orășel”, a spus el.
În timp ce Brizhati susținea de mult timp, în liniște, opiniile militantului rus disident Alexei Navalnîi, el spune că, din câte știa el, toți ceilalți de acolo erau loiali.
„Unii oameni cred cu adevărat că fac o treabă importantă„, a spus el, adăugând: „Ei nu observă luxul sau cred că președintele are dreptul să aibă acest lux”.”
Brizhati a declarat că a câștigat 68.000 de ruble, adică aproximativ 700 de dolari, pe lună.
Forțat să protejeze un monstru pro-război
Această cultură a fost o problemă deosebită pentru Brizhati atunci când tancurile lui Putin au trecut granițele Ucrainei.
Brizhati, care nu-și făcea iluzii că n-ar fi vorba de o invazie la scară largă – în ciuda faptului că toți cei din jurul său o numeau „operațiune militară specială” – și-a prezentat demisia în aceeași zi.
Aceasta a fost ruptă și aruncată la gunoi, a spus el.
„Mi s-a spus că poziția mea anti-război ar putea duce la o arestare și că aș putea ajunge în închisoare pentru aproximativ opt ani”, a spus el.
A fost supus unei asemenea presiuni după aceea, încât chiar și psihologul la care a apelat a transmis informații din ședințele lor private direct superiorilor săi, a spus el.
În cele din urmă, Brizhati a găsit o portiță care să-i permită să plece: Soția sa a găsit un loc de muncă în străinătate, iar el a putut să o însoțească în Ecuador.
Dar, în săptămânile anterioare, a fost supus unei presiuni imense pentru a renunța la opiniile sale, a spus el, ceea ce l-a forțat să rămână tăcut în timp ce își forma un plan secret pentru a ieși.
Acum, în exil, Brizhati spune că gardul de 3 metri înălțime care înconjoară palatul din Olivie este un simbol puternic al divizării dintre Putin și poporul rus.
„El lucrează pentru popor și ar trebui să lucreze în interesul poporului”, a spus el. „Nu ar trebui să se protejeze împotriva propriului său popor”.