Un general rus acuză SUA că a înmulțit căpușe în Ucraina ca să-i infecteze pe ruși cu Boala Lyme

Ministerul rus al Apărării acuză Statele Unite că ar fi înmulțit căpușe în sud-estul Ucrainei cu scopul de a crește numărul de îmbolnăviri cu Boala Lyme a rușilor din zona de graniță.

Ce infectii pot rezulta de la intepatura de capusa? - Articole - Mcmedexpert

Într-o conferință de presă susținută ieri, șeful trupelor pentru protecția radiologică, biologică și chimică din Federația Rusă, general-locotenentul Igori Kirillov, a declarat că specialiștii americani au adunat și înmulțit căpușe în sud-estul Ucrainei, fapt ce a coincis cu o creștere puternică a numărului acestora în regiunile ruse de la granița cu Ucraina și a creșterii numărului de cazuri de borelioză (Boala Lyme).

Anterior, generalul a declarat că în timpul operațiunii speciale a armatei Federației Ruse a fost primit un raport despre activitatea agențiilor SUA privind limitarea amenințării războiului în Ucraina în anii 2005-2016. „Un proiect aparte a fost acela pentru studierea căpușelor ixodide, care pot fi purtătoare a unei întregi serii de infecții extrem de periculoase (tularemie, febra West Nile sau febra Crimeea-Congo), proiect realizat de sepcialiștii Universității din Texas, scrie presa rusă , conform Digi24.ro. Adunarea căpușelor se desfășura în special în zona de sud-est a Ucrainei, unde au fost localizate focarele naturale de infecție, specifice pentru teritoriile Federației Ruse”, a declarat Kirillov.

În acest context, potrivit generalului, desfășurarea studiilor cercetătorilor americani a coincis cu „o creștere accentuată a infectării populației ucrainene, dar și cu o creștere a numărului de căpușe într-o serie de raioane ruse aflate la graniță cu Ucraina.”

De la începutul invaziei în Ucraina, rușii au susținut în repetate rânduri că Statele Unite au creat laboratoare în Ucraina cu scopul de a dezvolta arme biologice. Tema a devenit una preponderent folosită de propaganda rusă.

Chiar președintele rus, Vladimir Putin, declara că în Ucraina au fost creaţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul „operaţiunii militare speciale” Rusia a obţinut „probe documentare” cu privire la astfel de activităţi desfăşurate pe teritoriul ucrainean cu sprijinul SUA.

sursa: www.jurnal.md

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Un moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia

Un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, a precizat MAE într-un comunicat.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane. Printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani, potrivit Europei Libere.

Moment impresionant! Natalia Barbu interpretează deosebit piesa „In the Middle”, acompaniată de Isaak, reprezentantul Germaniei la Eurovision

Deși au fost concurenți la ediția din acest an a concursului Eurovision, unii interpreți au reușit să lege prietenii și să-i unească talentele, spre bucuria fanilor.


Natalia Barbu, care a reprezentat R. Moldova la competiția muzicală care s-a desfășurat în Suedia, a făcut publică o înregistrare în care cântă altfel piesa „In the Middle”, fiind acompaniată la chitară de reprezentantul Germaniei la Eurovision, Isaac.

„O sesiunea live magică împreună cu artist și muzician extraordinar din Germania, Isaak. Frumoasă amintire! Mulțumesc, Isaak!”, a scris Natalia Barbu pe Facebook, potrivit ziarulnational.md.

„Este superbă versiunea asta!” sau „Minunată!!!”, i-au transmis fanii.

Topul liceelor cu cei mai mulți elevi cu 10 pe linie la Bacalaureat
Articolul anterior
O nouă lovitură pentru Kremlin. Kazahstanul s-a retras din acordul CSI privind Comitetul Monetar Interstatal
Articolul următor