Un grup de activiști a organizat o expediție de plimbări cu caiacul pe râul Bîc

Un grup de aventurieri, pasionați de caiac, au organizat o inedită expediție pe râul Bîc, de la intrare şi până la ieşirea din oraşul Chişinău. Ei au vrut să vadă cum ar putea transforma albia râului într-o atracţie turistică, cu alei pietonale, piste de biciclete și excursii cu caiacul, relatează TVR Moldova.

Группа активистов организовала сплав на байдарках по реке Бык.

Alex Guțaga, fondator kayakingtours: „Vrem să încercăm  să mergem, înţelegem că va fi un chelenge, va fi murdar, va fi poate miros neplăcut, dar să vedem poate unde va fi posibil de pus nişte baraje, să se acumuleze apă, să fie lebede, să nu avem râpă, dar să avem ceva cu ce ne mândrim.”

Printre cei care s-au aventurat pe râul Bîc au fost și activişti civici și chiar un consilier municipal.

Alex Buretz, activist civic: „Am fost de acord să vin, să aflu care este situaţia râului, să văd care-s problemele.”

Lindon Allen, jurist, originar din Washington: „Eu iubesc să merg cu kayak-ul şi bine că Nistrul nu-i departe şi putem să mergem să facem asta şi acolo, dar… şi în oraş noi putem să avem o zonă care ar fi de o plăcere pentru chişinăuieni.”

Aventura a pornit de pe lacul La Izvor. După traversarea lacului, s-a mers pe jos câţiva zeci de metri și s-a continuat drumeția pe râul Bîc. Planul era să se parcurgă 15 kilometri pe râu dar din cauza nivelului scăzut al apei o mare parte din traseu s-a făcut pe jos.

Organizatorii au vrut să atragă atenția autorităţilor asupra necesității amenajării albiei râului Bîc, pentru crearea unui traseu pentru pietonilor şi biciclişti şi atragerea turiştilor.

Alex Guțaga :„Sub pod este o trecere perfecta unde pot trece biciclişti sau pietoni. Adică, dacă ar fi un copil care ar dori să ajungă tocmai la Sculeni sau Petricani, partea aceea este  foarte uşor de amenjat un drum doar pentru biciclişti şi pietoni separat care ar merge şi ar primi plăcere din zona asta.”

Vladimit Pânzaru, arhitect: „Eu alerg, merg cu bicicleta, fac kayaking şi pentru mine ar fi interesant să parcurg tot oraşul fără intersecţii între străzi. El a fost navigabil mult timp şi asta se poate de restabilit. Este o variantă cum a fost făcută la Iaşi.”

Ruslan Verbițchi, consilier municipal: „Turismul pe râul Bîc noi l-am discutat în consiliul municipal vedem cum îl putem promova. Au fost dezbateri anul trecut, referitor la dezvoltarea r. Bîc, am văzut mai multe propuneri, sper că foarte cuvânt va ajunge pe masa de zi a consilierilor. Desigur bani se pot de alocat, dacă este dorinţă.”

În prezent, râul Bâc este unul dintre cele mai poluate din Republica Moldova și seamănă mai mult cu un canal de colectare a apelor reziduale. Autorităţile promit de mulţi ani reabilitarea albiei însă lucrările bat pasul pe loc. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

”Vrem să paralizăm toată Franța!” Peste 1,2 milioane de oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva legii pensiilor lui Macron
Articolul anterior
Colectivul de bărbați din cadrul Poliției de Frontieră și-au întâmpinat azi colegele cu flori și atenție deosebită
Articolul următor