”Vrem să paralizăm toată Franța!” Peste 1,2 milioane de oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva legii pensiilor lui Macron

Protestatarii vor să „paralizeze Franța”, președintele Macron vrea în continuare să mărească cu 2 ani vârsta de pensionare, scrie b1tv.ro.

Peste 1,2 milioane de protestatari au mărșăluit marți în Franța, în timp ce lucrătorii feroviari și personalul din rafinării sunt implicați în greve continue

Și sindicatele și-au intensificat campania pentru a încerca să oprească planul lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani.

Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au convocat o zi de greve și demonstrații la nivel național. Multe mitinguri de protest au atras mulțimi mai mari decât cele organizate anterior, la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari orașe din Franța, au declarat autoritățile și mass-media locale.

„Vrem să paralizăm toată Franța”, a declarat Fabrice Michaud, de la filiala lucrătorilor feroviari a sindicatului CGT.

Sindicatele feroviare au făcut apel la greve continue, pe termen nelimitat, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv Eurostar. Colectorii de gunoi și șoferii de camion s-au alăturat acțiunii.

Până la prânz, aproximativ 39% dintre lucrătorii operatorului feroviar de stat SNCF erau în grevă, a declarat o sursă sindicală pentru Agenția France-Presse – cel mai mare număr de la prima grevă împotriva modificărilor pensiilor, la 19 ianuarie.

Circulația autobuzelor urbane locale și trenurilor de metrou din marile orașe au fost afectate, la fel ca și zborurile companiile aeriene, cu până la 30% din zboruri anulate marți și miercuri, deoarece controlorii de trafic aerian au intrat în grevă.

Aproximativ 24% dintre lucrătorii din sectorul public au întrerupt munca, iar multe școli s-au închis, deoarece profesorii au organizat o grevă de o zi. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile în noaptea de luni spre marți.

Lucrătorii din rafinării și din sectorul energetic au participat, de asemenea, la greve. Sindicatul CGT a declarat că livrările de combustibil de la rafinăriile din Franța au fost blocate începând de marți dimineața, ceea ce ar putea duce la o criză de benzină în benzinării dacă protestele continuă.

„Guvernul trebuie să ia în considerare această [rezistență] când sunt atât de mulți oameni în stradă, când guvernul are atât de multe probleme în a le explica și a adoptareforma”, a declarat Laurent Berger, liderul sindicatului moderat CFDT, la o demonstrație din Paris.

Propunerile lui Macron de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și de majorare a numărului de ani de muncă necesari pentru a solicita o pensie completă sunt în dezbatere în Senatul francez.

Se preconizează că discuțiile se vor încheia până la sfârșitul lunii martie. Se preconizează că o comisie formată din legislatori din ambele camere ale parlamentului va căuta un potențial acord asupra unei versiuni comune a textului, care va fi prezentată în cele din urmă spre aprobare la adunarea națională și apoi la senat. Dar rămân tensiuni în ceea ce privește nivelul de sprijin.

Guvernul este hotărât să continue cu modificările la pensii, iar purtătorul său de cuvânt a declarat că există probleme mai importante cu care se confruntă țara decât grevele, cum ar fi criza costului vieții.

„Pot să înțeleg că nu mulți oameni vor să mai lucreze încă doi ani, dar este necesar pentru a asigura viabilitatea sistemului”, a declarat premierul Élisabeth Borne, la postul de televiziune France 5.

Un sondaj Ifop pentru ziarul de duminică Le Journal du Dimanche a arătat că doar 32% dintre francezi au susținut modificările aduse de Macron la sistemul de pensii. Un sondaj Elabe a constatat că 56% dintre francezi susțin grevele continue, iar 59% susțin apelul de a paraliza țara.

Un pacient a primit 150.000 de euro daune morale pentru că s-ar fi infectat cu stafilococ auriu în spital

Despăgubiri de 150.000 de euro pentru un fost pacient al spitalului județean din Neamț. Bărbatul a câștigat în instanță daune morale pentru că s-ar fi infectat cu stafilococ auriu în perioada în care a fost internat. Suma a fost plătită în 6 tranșe, din veniturile proprii ale spitalului, a declarat managerul unității medicale pentru Mesagerul de Neamț.

barbat pacient suparat pat de spital

Pacientul fusese internat pe secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în toamna anului 2015. S-ar fi infectat cu stafilococ auriu MRSA, fiind nevoit să se trateze la Târgu Mureș. Ulterior, fostul pacient a dat spitalul în judecată și a cerut daune morale de 150.000 de euro.

Instanța i-a dat dreptate și a dispus, prin hotărâre judecătorească executorie, că spitalul este bun de plată. La executarea silită, singura dispensă obținută în negocierile cu casa de avocatură care l-a reprezentat pe bărbat a fost plata în rate a daunelor morale.

„Am reușit să negociem plata în șase tranșe pentru a nu afecta foarte puternic cash flow-ul spitalului. Procesul a început în 2015, domnul respectiv a avut o infecție cu stafilococ auriu, posibilă din Spitalul Județean Neamț, nu e demonstrat categoric, dar justiția i-a dat acestuia aceste daune morale pentru suferința cauzată de către spital. Banii au fost plătiți din veniturile proprii ale spitalului”, a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, pentru sursa citată.

Ultima tranșă datorată pacientului a fost achitată luna aceasta.

Un pasager a fost electrocutat și târât de poliție afară din avion. De la ce ar fi pornit totul

Poliția australiană l-a electrocutat și târât afară din avion pe un bărbat, după o simplă discuție cu însoțitorul de bord.

Ilyushin IL-62 Specs, Jet Engine, Cockpit, and Price - Airplane Update

Bolic Bet Malou călătorea împreună cu soția sa și fiul său de un an într-un avion al companiei australiene Jetstar, de la Perth spre Melbourne, când a avut loc incidentul, pe 18 martie.

În timpul procedurii de îmbarcare, familiei i s-a spus că va călători cu un avion mai mic decât cel stabilit inițial, scrie The Independent.

Bărbatul susține că, după ce s-a așezat alături de soția și fiul său în timpul îmbarcării, un însoțitor de bord i-a spus că se află pe locul greșit.

După ce, inițial, a fost de acord că este în regulă ca Malou să rămână pe acel scaun, însoțitorul de bord a revenit ulterior și i-a cerut să se mute.

Pasagerii spun că l-au văzut pe bărbat când încerca să le explice situația membrilor echipajului, dar discuția a „escaladat” rapid. Ulterior, ofițeri ai Poliției Federale Australiene au urcat la bordul avionului și au folosit un pistol cu electroșoc asupra bărbatului, apoi l-au dat afară din avion.

Într-o înregistrare video obținută de 9 News, se aude cum ofițerii îi spun bărbatului ‘Nu mai opuneți rezistență’, apoi folosesc împotriva acestuia un pistol cu electroșoc și îl imobilizează chiar în fața soției și a fiului său.

„Nu v-ați conformat instrucțiunilor aeronavei. Vreau să veniți cu mine chiar acum”, se aude spunând unul dintre ofițerii AFP.

Ulterior, bărbatul a declarat pentru emisiunea Today de la 9 News că însoțitorul de bord nu i-ar fi spus care sunt politicile avionului și că, în cazul în care i-ar fi spus de acestea, el s-ar fi conformat.

„Am fost electrocutat și dat afară din avion”, a declarat el pentru Sydney Morning Herald. „M-am simțit ca un animal”, adăugând și faptul că întâmplarea a avut loc chiar în fața copilului său de un an.

Bărbatul este acum acuzat de agresarea unui ofițer de poliție și comportament violent într-un loc public, și riscă șapte ani de închisoare.

Microbuz cu cetățeni români, implicat într-un accident cumplit în Austria: un mort și 6 răniți

O tragedie a avut loc în orașul Stainz din Austria. Un microbuz înmatriculat în România a fost implicat într-un accident rutier cumplit, în urma căruia o persoană a murit, iar alte șase sunt în stare gravă.

accident austria

Un microbuz plin cu asistente medicale românce a fost implicat într-un accident complit la Stainz, pe 23 august anul trecut. Femeile se îndreptau spre Austria pentru a munci în cadrul serviciului de asistență medicală de acolo, potrivit 5min.at.

Microbuzul era condus de un cetățean român în vârstă de 51 de ani. Acesta a pierdut controlul volanului, s-a izbit de un terasament și s-a răsturnat.

Șase dintre româncele aflate în microbuz, cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, au suferit răni ușoare, fiind transportate la spitalele din Deutschlandsberg, Wagna și Graz. O femeie în vârstă de 63 de ani murit în urma unor răni la cap. 

Șoferul urmează să fie judecat în luna mai a acestui an, pentru omor din culpă și vătămare corporală.

Parchetul din Graz a dispus confiscarea vehiculului implicat în accident și efectuarea unei autopsii a cadavrului. 

O interpretă de la noi a lansat piesa ,,Departe de mama”
Articolul anterior
Un grup de activiști a organizat o expediție de plimbări cu caiacul pe râul Bîc
Articolul următor