Un IT-ist a creat un joc bazat pe evenimente reale. Acum, jocul finanțează o revoluție

Jocul de mobil creat de un IT-ist care și-a pus în cap să dea jos armata de la putere, a depășit orice așteptare. Acum, War of Heroes – The PDF Game, aplicația care se bazează pe evenimente reale, nu numai că înfurie junta militară din Myanmar, dar adună și bani pentru rezistența antimilitară, informează BBC citat de digi24.ro.

Când soldații din Myanmar l-au arestat pe prietenul lui Ko Toot și pe soția lui însărcinată după lovitura de stat din februarie 2021, din Myanmar, acesta a devenit atât de furios încât a decis să facă tot ce poate pentru a îndepărta armata de la putere, folosindu-se de abilitățile sale IT. Jocul de mobil pe care l-a dezvoltat se bazează pe „evenimente reale” din țară și s-a dovedit a fi un hit care pune pe jar dictatura și strânge fonduri pentru rezistența antimilitară. „Nu au făcut niciodată un singur lucru criminal în viața lor”, a spus Ko Toot despre prietenii săi, care au fost reținuți pentru sprijinirea mișcării pro-democrație. Nu știa ce s-a întâmplat cu ei.

BBC a stabilit recent că femeia a fost eliberată într-o zi, dar bărbatul a fost reținut timp de aproximativ un an și jumătate. „Imaginați-vă, ești un copil mic și crești într-o închisoare murdară, stresantă și sadică și habar nu ai ce se întâmplă! Mi-a făcut sângele să fiarbă.”, spune Toot cu indignare. Așa că Ko Toot, care lucrează în IT, a decis că trebuie să facă parte din mișcarea de a înlătura armata „crudă și periculoasă” de la putere și a început să lucreze la un joc. Ko Toot a vorbit cu BBC printr-un mesaj text transmis de pe o aplicație criptată și nu a dezvăluit locația sa. De asemenea, în articolul BBC se face precizarea că este folosit un pseudonim pentru siguranța lui. După lovitura de stat din 2021, Myanmar a intrat într-un război civil sângeros.

Peste 4.000 de oameni au fost uciși de către armată de atunci, potrivit grupului de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici. ONU spune că numărul morților este „probabil mult mai mare”. Evaluarea victimelor din rândul trupelor este greu de făcut, iar armata deși a recunoscut pierderile, nu a dat o cifră. Guvernul de Unitate Națională aflat în exil spune că rezistența a ucis 20.000 de soldați, dar BBC nu a verificat această cifră.

Scopul pentru care a creat acest joc a fost să strângă fonduri pentru arme și ajutor umanitar pentru PDF  „Am simțit că am avut ajutor internațional și o conștientizare a situației limitate”, a spus el, comparând acoperirea crizei din Myanmar cu cea a invaziei Ucrainei de către Rusia, ca fiind neechitabilă. Jocul său, PDF Game, lansat la începutul anului 2022 se poate descărca gratuit, dar are reclame in-game pentru a strânge bani, iar Ko Toot estimează că veniturile strânse până acum însumează cel puțin 508.000 USD. El estimează că acum câștigă între 70.000 și 80.000 de dolari pe lună și susține că cifra „crește în fiecare lună”.

Jucătorii iau rolul soldaților PDF care luptă împotriva trupelor militare din Myanmar Ko Toot a spus că a creat personaje bazate pe oameni reali care luptă cu armata, inclusiv medici, musulmani și membri ai comunității LGBTQ+. El a spus că este important să le documenteze acțiunile pentru că „luptă într-un război adevărat”. Jocul este disponibil atât pe magazinele de aplicații Google, cât și Apple, deși s-a confruntat cu probleme din cauza politicilor companiilor cu privire la evenimentele sensibile, a spus Ko Toot. Pe Google Play a fost redenumit „War of Heroes – The PDF Game”. Google a spus că nu permite aplicații care „valorifică sau sunt insensibile față de un eveniment sensibil”, dar acel conținut este în general permis dacă „intenționează să alerteze utilizatorii sau să sensibilizeze” despre eveniment.

Jocul a fost descărcat „de aproape” un milion de ori Google Play spune că a fost descărcat de peste 500.000 de ori, în timp ce Apple nu oferă informații despre numărul de descărcări, însă cifra furnizată de creatorul jocului pentru BBC este aproape un milion. El crede că suma strânsă ar putea fi mult mai mare decât estimarea sa pentru că, lucrând cu o echipă mică, i-a luat mult timp să primească o parte din bani.

Morţi în Coreea de Sud în urma unor ninsori-record

Ninsori-record s-au soldat cu trei morţi în regiunea Seul şi au perturbat peste o sută de zboruri şi legături cu feribotul, anunţă joi Ministerul sud-coreean de Interne, relatează AFP citat de news.ro.

Seulul, capitala Coreei de Sud, a fost acopeită miercuri cu un strat de zăpadă, după ce a înregistrat cele mai importante ninsori din luna noiembrie de la începutul înregistrării datelor, în urmă cu peste un secol, potrivit Agenţiei Mateorologice sud-coreene.

Ninsori continuau joi şi au antrenat anularea a 156 de zboruri, au perturbat 104 servicii de feribot şi au provocat 131 de întreruperi de elimentare cu electricitate în ţară, potrivit aceleiaşi surse.

Joi dimineaţa, stratul de zăpadă atingea până la 40 de centimetri în unele locuri în capitală.

O alertă de ninsori puternice a fost ridicată la Seul, însă rămâne în vigoare în alte regiuni din sudul ţării, potrivit Agenţiei Meteotologice.

Cele patru rachete ruseşti care au vizat hidrocentrală Novodnestrovsc din Ucraina au survolat nordul Republicii Moldova

Patru rachete rusești au traversat joi spaţiul aerian al Republicii Moldova, anunţă pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, un locuitor al saului Bârnova, în raionul Ocniţa (nord), relatează site-ul nordnews.md preluat de News.ro.

Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru nordnews.md că s-au auzit zgomote puternice. „S-au auzit nişte sunete şi bubuituri specifice”, a declarat el. NordNews a publicat și o înregistrare de pe camere de supraveghere care au surprins zgomotul produs de rachete.

Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona Hidrocentralei Novodnestrovsk, în Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova. Locuitorii din nordul Republicii Moldova au mai raportat incidente asemănătoare. La 17 noiembrie, locuitorii din satul Ruseni, în raionul Edineţ, au semnalat faptul că două rachete ruseşti au zburat la joasă altitudine deasupra localităţii. Un locuitor a surprins atunci momentul cu ajutorul unei camere de supraveghere video din curte.

Fără precedent! Curtea Constituțională din România cere renumărarea voturilor la primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința, scrie digi24.ro.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE 15.30: CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

ACTUALIZARE 14.25: Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi. Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora 16.00.

Organismul uman ar deţine „o armă secretă” împotriva COVID-19
Articolul anterior
Scandal în România după explozia de la Crevedia! Sindicatul Poliției, despre căștile pompierilor topite: ”Parcă erau echipați în hârtie igienică“
Articolul următor