Un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, cu origini basarabene, vine în Moldova

Savantul de renume mondial Randy Wayne Schekman, care are origini basarabene, vine în Republica Moldova. Acesta va vizita țara noastră pentru a participa la o conferință științifică. Totodată, laureatul Premiului Nobel va întreprinde o vizită în orașul Lipcani, acolo unde au locuit strămoșii săi.

Un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină vine în Moldova

Randy Schekman va participa la Conferința științifică internațională în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, ce se va desfășura la Chișinău în perioada 20 – 23 septembrie. În cadrul evenimentului, savantul va prezenta raportul științific plenar „Gene, celule și descoperiri în știința fundamentală și boli” și va ține prelegerea publică „Calea spre Premiul Nobel” destinată liceenilor, studenților și tinerilor cercetători, transmite newsmaker.md.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a anunțat că, în cadrul vizitei sale în Moldova, va conferi profesorului Randy Wayne Schekman, care activează în Departamentul de Biologie Moleculară și celulară la Universitatea California din Berkeley, titlul onorific Doctor Honoris Causa.

„Titlul onorific va fi acordat pentru activitatea științifică prodigioasă, descoperirile fundamentale în domeniul biologiei moleculare, ce constituie temelia tuturor proceselor biologice normale și patologice a organismelor vii, inclusiv a oamenilor, cu rezultate benefice pentru înțelegerea, profilaxia și tratamentul celor mai severe patologii, și cultivarea valorilor general umane la nivel internațional”, au comunicat reprezentanții USMF.

Ceremonia va avea loc în data de 19 septembrie 2023, cu începere de la ora 14:30, în Sala Senatului, etajul III, Blocul didactic central al Universității (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).

În acest context, USFM a invitat toți doritorii să participe la eveniment.

De menționat că în perioada aflării sale în Republica Moldova, celebrul savant Schekman va întreprinde o vizită în orășelul Lipcani, raionul Briceni, aceasta fiind „prima întoarcere la baștină a unui membru al familiei în ultimii 100 de ani”.

Randy Schekman

Profesorul Randy Schekman este bine-cunoscut pe arena științifică mondială pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei și contribuții substanțiale în domeniul cercetării fundamentale în citologie.

Începând cu anul 2019 a stabilit relații de colaborare cu cercetători din Republica Moldova, ce s-au intensificat în perioada pandemiei COVID-19. Profesorul Schekman a efectuat studii cu privire la pandemie, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor.

În anul 2013 a fost distins cu Premiul Nobel în domeniul medicinei pentru descoperirea mecanismului ce reglează traficul prin membrane celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul. În același an, Republica Moldova a fost menționată pe portalul Premiilor Nobel de către profesorul Randy Schekman, care în biografia sa a făcut referință la rădăcinile sale genealogice basarabene. Părinții mamei provin din orășelul Lipcani, raionul Briceni, unde-i sunt înmormântați bunicii protagonistului nostru, ceea ce îl determină să declare că este datoria lui sfântă să viziteze țara noastră.

Moldovenii, supărați pe rezultatele primei semifinale ale Eurovision 2024: Au apreciat ”demoni”! Ar fi bine să nu mai participăm

Aseară a avut loc prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024. Au evoluat reprezentanți din 15 țări, printre care și R. Moldova. Deși a avut o prestanță memorabilă, Moldova nu a acumulat suficiente voturi pentru calificarea în marea finală. Țara noastră a fost reprezentată de Natalia Barbu, cu piesa „In The Middle”.

Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Cu toate acestea, publicul din cele 15 țări nu i-au acordat votul pentru marea finală.

Internauții s-au supărat că publicul a dat preferințe unor evoluări controversate în scenă și au venit cu mesaje în susținerea Nataliei: Mai mult, aceștia spun că țara noastră ar trebui să se retragă din acest concurs:

”În situația, când la Eurovision nu primează calitatea interpretării, valoarea interpretului, cel mai indicat ar fi să urmăm exemplul României – să nu participăm! Eurovision nu e despre muzică și text de valoare, e doar un show al luminilor, vestimentației… Natalia Barbu este o interpretă valoroasă și talentată. Aplauze pentru curaj și profesionism!”

”Era clar că dracii ceia vor intra in finală. Ar fi bine sa fie juriu competent în muzică nu doar bazat pe televoting.”

”Încă o dovadă că prostia e la putere acum,lumea preferă întunericul și mizeria.Natalia chiar a fost superbă.”

”După părerea mea ,Natalia Barbu a evoluat foarte Bine dar asa e eurovizionul,ne pare rau dar pe viitor n-ar trebui de participat ei sunt aleși.”

”Sunt ferm convinsă ca la ziua de azi nu este apreciată calitatea interpretarii,valoarea interpretului.Natalia Barbu cu o voce uimitoare, superbă și nici în finală nu s-a clasificat. Din ceia ce am înțeles eu la bazã și susținuți am fost piesele și interpreții în stil demonesc (asta apreciază publicul cu părere de rău)Demonii sunt la putere îmi pare foarte rău.”

”La așa șou nu mai trebuie de participat ,mulți nu văd rostul, chiar tineretul,…si foarte scump ne costă pentru țara noastră!”

”Acest concurs sau cum s-o nu-mi el, NU mai este demult un eveniment muzical, bazat pe competente artistice ale interpretului. Cândva ,cine castiga Eurovisionul ,cântecul respectiv devenea șlagăr și era interpretat de mai toată Europa. Sunt alte interese acum. Bravo RO că nu mai participă!”

Cele 10 țări din prima semi-finală calificate pentru finala showului sunt următoarele: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda, Luxemburg.

Vezi, mai jos, momentul superb al Nataliei Barbu.

Strigăt de ajutor al unei mame pentru a-și salva micuțul de doar câteva luni. Viața lui Alex depinde de un aparat costisitor

La doar câteva luni, micuțul Alex luptă pentru viață, după ce a fost diagnosticat cu o boală cruntă. Cei de la caritate.md au venit cu un apel urgent la umanitate, întrucât, din păcate, micuțul nu are timp de asteptare. Acum orice zi contează.

Mămica lui Alex, care mai are doi copii, vă cere ajutorul pentru a-i putea procura micuțului un aparat respirator care acum este vital pentru puiul său.

”Sunt 4 luni de chin continuu si va rugam din inima sa ne unim bunatatea noastra si sa salvam acest sufletel chinuit, pentru ca sarmanii parinti sunt la pamant de greutati si neputinta. Au batut la multe usi insa toata speranta le-a mai ramas in noi, OAMENII. Viata puiului este in mainile lui Dumnezeu, ale noastre si ale medicilor, va rugam sa facem o minune pentru Alex, pentru puiul ce sta pe patul de spital si isi asteapta sansa la viata.”, se arată în apelul caritate.md.

Și mama lui Alex a venit cu un mesajul emoționant:

„Vă scriu cu disperare căci nu știu unde aș putea să mă mai adresez la ce ușă să mai bat… căci toate ușile mi se închid în nas. Mă numesc Svetlana sunt mămică a 3 copilași, băiatul meu de numai 2 lunișoare suferă de cea mai severă formă a bolii numite Amiotrofie Spinală Musculară (SMA1). Este o afecțiune degenerativă cu transmitere genetică autozomal recesivă care afectează neuronii din măduva spinării, adesea și pe cei din trunchiul cerebral, ducând la moartea acestora cu pierdere de masă musculară și scădere de forță.

Alex băiețelul meu are nevoie de o mulțime de aparate, pentru că nu poate respira singur, nu va mai putea tuși, ba chiar nu va mai putea nici înghiți din cauza deteriorării mușchilor. Forma de boală de care suferă, provoacă moartea micuților în lipsa tratamentului până la vârsta de 18 luni, prin insuficiență respiratorie. La moment suntem internați în spital stăm sub oxigen intubat la spitalul Centrul Mamei și a Copilului, cu ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul altor mămici cu copii speciali am reușit să fac ceea ce alții nu au putut, să lupt cu uși închise și cuvinte grele dar ca într-un final să reușim. Am cumpărat cu ajutorul altor mămici o sticlă de sirop ca să putem începe tratament aici în țară, este vorba de un sirop EVRYSDI ( RISDIPLAM) dar costurile sunt peste măsura puterilor noastre. O singură sticluță depășește 9000 euro. Acum cât este mic, o sticlă ne ajunge timp de 2 luni dar când crește dozele se măresc și avem nevoie de mai mult. Este tare dureros să știi  că viața copilului tau să coste așa sume de bani… Cum aș putea eu de una singură? Unde să strig? La ce ușă să bat? Dacă aș putea as vinde orice părticică din mine pentru mai salva copilul.

De aceea suntem nevoiți să cerem ajutor pentru a putea să-i oferim o șansă la viață copilului nostru. Îngenunchez în fața lui Dumnezeu și mă rog să îmi dea în cale oameni buni care să devină îngerii lui Alex și să-l ajute să poată duce durerea și suferința mai usor. Ajutați-mă să îmi salvez băiatul! Nu treceți cu vederea durerea noastră! Vă mulțumesc din inimă!”

Din orice tara, din orice colt al lumii se poate dona accesand acest link, prin orice tip de card bancar, paypal, transfer bancar, paynet, AICI!

PAYPAL PENTRU DONATII:

Paypal@caritate.md

Pentru transfer bancar:

C/f: 1010620001522 


IBAN MDL: MD47MO2224ASV35534787100 

IBAN EURO: MD06MO2224ASV05215347100 

IBAN USD: MD02MO2224ASV05215427100 

Expediați un SMS cu conținutul 1002 la:

2910 (abonatii Unite), 1 SMS – 45 MDL

2910 (abonatii Moldcell), 1 SMS – 45 MDL

Sună la numărul 090009002 (abonatii Moldtelecom), pentru a dona 45 lei.
(Donațiile parvenite în urma apelurilor telefonice, se împart echivalent la toate cazurile active)

Sute de patrupezi blănoși așteaptă să fie adoptați

Azilul Municipal de Animale găzduiește sute de prieteni blănoși, care sunt nerăbdători să meargă în familii.

”Dacă vă plac animalele de companie și vă doriți un prieten, Primăria Chișinău este gata să vă ofere informații și recomandări pentru a lua cea mai bună și responsabilă decizie în acest sens.

Mergeți la Azilul Municipal de Animale, str. Uzinelor 205/6, în orice zi de luni până vineri, intervalul orar 08:00 – 17:00.”, anunță municipalitatea într-un mesaj.

Adopțiile sunt gratuite.

Celebra actriță Kristin Davis a vizitat refugiații ucraineni din Moldova
Articolul anterior
Un videoclip din 1995, cu primul președinte al țării, Mircea Snegur. Imagini de mare valoare istorică
Articolul următor