Un magazin din Italia a anunțat că se închide pentru că nu are muncitori. „Nu găsim oameni cu un minim de poftă de muncă”

„Cu mare amărăciune ne vedem obligați să comunicăm că de la data de 2 ianuarie 2023 magazinul Cospalat din Valvasone va suspenda activitatea din cauza lipsei de personal care să aibă un minim de poftă de muncă”. Acesta este anunțul pe care administratorul delegat al unui magazin din localitatea italiană Valvasone Arzene, provincia Pordenone din Friuli-Venezia Giulia, a decis să-l afișeze pe ușa de la intrare, exasperat fiind de faptul că nu găsește lucrători disponibili să accepte un loc de muncă pe post de vânzător.

Potrivit ziarului La Repubblica, Renato Zampa, administratorul magazinului ce face parte dintr-un consorțiu agricol din nordul Italiei care deține în total șapte magazine alimentare, se plânge atât de faptul că oamenii care se prezintă la interviu pentru acest loc de muncă resping oferta, pentru niște motive greu de înțeles, dar și pentru că nu găsește candidați tineri.

„Pentru a menține activitatea deschisă, avem nevoie de două persoane, dar candidații vin mereu cu o serie întreagă de pretenții. Unii nu vor să lucreze sâmbăta, alții consideră că să începi munca la ora 8:00 dimineața e prea devreme, alții nu au chef să facă un drum prea lung de acasă până la serviciu”, a declarat Zampa.

„Cu toate acestea, noi oferim și locuri de muncă part-time, și în ture, pe post de vânzător, în spatele tejghelei și cu multă formare gratuită. La interviuri, în plus, se prezintă în special oameni cu vârsta de la 50 de ani în sus”, a mai adăugat italianul.

După ce a pus afișul cu anunțul de închidere a activității, administratorul Cospalat Valvasone a mai primit câteva telefoane de la persoane interesate de un loc de muncă. Cu toate acestea el spune că „din păcate, nimic nu s-a schimbat.”

„Imaginați-vă că au fost și persoane care, deși au făcut programare pentru interviu, nu s-au prezentat și nici măcar nu au anunțat că nu se vor prezenta”, a mai precizat Renato Zampa.

Pe rețelele de socializare însă, anunțul făcut de Zampa a creat o adevărată polemică. Unii localnici au scris că proprietarul nu găsește muncitori deoarece nu oferă condiții adecvate de muncă. „Așadar, înainte de a critica, să ne întrebăm ce anume se oferă și cât se plătește, în comparație cu ceea ce se cere”.

sursa

De ce sărbătoresc catolicii şi ortodocşii Paştele pe aceeași dată în acest an?

În 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc, de obicei, în zile diferite din cauza diferențelor dintre calendarele pe care le folosesc cele două Biserici și a modalităților de calcul ale datei Paștelui.

De ce ortodocșii și catolicii serbează Paștele la date diferite, în general

În timp ce Biserica Catolică folosește calendarul gregorian, introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, pentru a corecta erorile acumulate în calendarul iulian (folosit anterior), Biserica Ortodoxă se ghidează în continuare după calendarul iulian, mai bine spus după o variantă revizuită a acestuia, care este cu aproximativ 13 zile în urma calendarului gregorian.

Data Paștelui este stabilită în funcție de echinocțiul de primăvară ca fiind prima duminică după prima lună plină. În Biserica Catolică, echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie (conform calendarului gregorian). În Biserica Ortodoxă, echinocțiul de primăvară este calculat tot pe 21 martie, dar conform calendarului iulian, ceea ce corespunde cu data de 3 aprilie în calendarul gregorian.

O altă diferență este că, în tradiția ortodoxă, Paștele nu poate fi sărbătorit înainte sau în același timp cu Paștele evreiesc (Pesah), în timp ce Biserica Catolică nu ține cont de această regulă.

Aceste discrepanțe duc la date diferite pentru Paștele catolic și cel ortodox, deși uneori, cele două sărbători pot coincide. Așa cum se va întâmpla acest an, în 2025.

Halterofilul Danu Secrieru a devenit vicecampion european

Performanță uluitoare a halterofilului moldovean Danu Secrieru. Sportivul de numai 17 ani a cucerit 3 medalii la Campionatele Europene de seniori, competiție ce se desfășoară la „Chișinău Arena” din capitala Republicii Moldova.

Danu Secrieru a concurat în categoria de greutate de până la 55 de kilograme. Sportivul originar din Ungheni s-a clasat pe locul 3 în primul concurs, la stilul „smuls”, cucerind medalia de bronz. Cel mai bun rezultat al său a fost 110 kilograme. Medalia de aur i-a revenit turcului Harun Algul, iar cea de argint a fost adjudecată de românul Cristian Marian Luca.

Danu a făcut senzație și în cel de-al doilea exercițiu, stilul „aruncat”. Moldoveanul a fost în cărți pentru a cuceri medalia de aur, însă nu a putut ține pasul cu bulgarul Angel Rusev. Cel mai bun rezultat a lui Secrieru a fost 135 de kilograme, iar Rusev a ridicat deasupra capului 141 de kilograme.

Pe locul 3 la stilul „aruncat” s-a clasat georgianul Ramini Șamilișvili. Cu un total de 245 de kilograme, Danu Secrieru s-a clasat pe locul 2 în clasamentul general. Campion european absolut a devenit Angel Rusev, care a totalizat 246 de kilograme. Podiumul a fost completat de Ramini Șamilișvili. Cei 5 medaliați au fost premiați de legendarul Tudor Casapu, campion olimpic în 1992 la Barcelona.

Danu Secrieru a avut rezultate senzaționale la nivel de juniori, iar acum a impresionat și la seniori.

16.600 de lei adunați la atelierul de lumânări organizat de CCF

13 femei s-au reunit la atelierul de lumânări decorative, organizat de Elena Băncilă și prietenele sale. Evenimentul a avut loc la Kasandruta, un spațiu cald și plin de lumină, și a fost susținut cu generozitate de Inga Taran, fondatoarea NICALIN decor.

Participantele au învățat să creeze lumânări decorative unice, într-un atelier în care fiecare gest de dăruire a contat, iar din energia și solidaritatea lor s-au adunat 16 600 de lei, sumă care va fi direcționată integral către CCF Moldova, pentru sprijinirea copiilor din familii aflate în dificultate.

„Am visat la acest moment și iată că s-a întâmplat. Fiecare lumânare creată azi a fost mai mult decât un obiect – a fost o rază de speranță. Mă emoționează profund să văd câtă bunătate există în jurul nostru când ne unim pentru o cauză frumoasă”, a declarat Elena Băncilă, inițiatoarea evenimentului.

Participantele au plecat nu doar cu câte o lumânare realizată de ele, ci și cu un sentiment profund de împlinire și recunoștință. Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că atunci când femeile se unesc pentru o cauză, se pot aprinde adevărate flăcări de speranță.

Felicitări CCF pentru așa eveniment frumos!

Moldovenii sunt pe locul doi după numărul firmelor noi înființate în România
Articolul anterior
Natalia Gavrilița a donat, împreună cu fiul ei Teo, cărți pentru campania „Biblioteca de sub brad”
Articolul următor
Close menu