Un manuscris misterios de la Marea Moartă, cu numele lui Dumnezeu, care fusese pierdut în istorie, a fost redescoperit

Un papirus misterios, care face parte din Manuscrisele de la Marea Moartă, a fost pierdut în istorie, însă acum el a fost redescoperit la Ierusalim, în Israel. Fragmentul este unul dintre cele trei documente rare, care au supraviețuit perioadei Primului Templu și conține numele lui Dumnezeu, în ebraică, Ishmael.

Proprietarul manuscrisului antic este din America, din statul Montana, iar el a declarat că mama sa, care a murit între timp, l-a primit cadou în timp ce vizita Ierusalimul în 1965, potrivit Daily Mail.

Ulterior, documentul din Manuscrisele de la Marea Moartă, a ajuns din nou în Israel, la Ierusalim, unde este conservat de către Autoritatea pentru Antichități din această țară. Proprietarul avea acasă o copie a manuscrisului, o fotografie înrămată într-un tablou, dar nu mai știa nimic de original.

Acum, el a aflat că vechiul manuscris rar, un fragment care este unul dintre cele trei papirusuri care au supraviețuit din perioada Primului Templu de la Ierusalim, se găsește în Israel.

Invitat în Țara Sfântă, actualul proprietar a vizitat laboratorul Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), unde sunt păstrate Manuscrisele de la Marea Moartă și a convenit că vechiul papirus ar trebui să rămână acolo, pentru conservare.

”Spre sfârșitul perioadei Primului Templu, scrisul a fost larg răspândit. Cu toate astea, documentele din acea vreme scrise pe materiale organice, cum ar fi acest papirus, cu greu au supraviețuit.

Deși avem mii de fragmente de suluri care datează din perioada celui de-Al Doilea Templu, avem doar trei documente, inclusiv acesta, din perioada Primului Templu”, a spus Joe Uziel, directorul laboratorului IAA din Israel.

Fragmentul în sine este unul misterios deoarece este alcătuit din doar patru linii scrise, dar rupte, care încep cu cuvintele ”trimite la Ishmael…”, în limba ebraică veche. Se crede că mesajul complet a fost un set de instrucțiuni pentru destinatar.

Profesorul Shmuel Ahituv de la Universitatea Ben Gurion din Negev, Israel, a explicat: ”numele Ishmael menționat în papirus a fost un nume comun din perioada Bibliei, adică ”Dumnezeu va auzi”.

”Apare pentru prima dată în Biblie ca numele fiului lui Avraam și al Hagarei și, ulterior, este numele mai multor personaje din Evanghelie”, a spus expertul.

”Restituirea acestui document Israelului face parte din eforturile continue de a proteja și conserva moștenirea culturală a statului Israel. Este o moștenire care aparține tuturor cetățenilor săi, jucând un rol în povestea moștenirii istorice a țării și a locuitorilor ei de-a lungul secolelor”, a spus Eitan Klein, de la Serviciul de prevenire al furturilor din cadrul IAA.

sursa: www.ziare.com

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Șor o critică pe Maia Sandu pentru că a interzis zborurile spre Moscova: ”Își urăște proprii cetățeni”
Articolul anterior
Moldovenii ar putea vota și prin internet
Articolul următor