Un miliardar rus cere ,,atac nuclear total” asupra Ucrainei, pe care o considera vinovată pentru cele întâmplate în Rusia

Imediat după atacul terorist de vineri, de la Crocus City Hall din Krasnogorsk, un miliardar rus s-a grăbit să ceară un atac „total” asupra Ucrainei, pe care o considera vinovată pentru cele întâmplate, relatează The Mirror.

Înainte ca ISIS să revendice atentatul, miliardarul rus Konstantin Malofeev a amenințat cu represalii dure împotriva Ucrainei, făcând aluzie la folosirea forței nucleare, pentru „a pune capăt, în sfârșit, acestui război”, transmite adevarul.ro.

„Să dăm populației civile din Ucraina 48 de ore să părăsească orașele și să încheiem în sfârșit acest război, cu înfrângerea victorioasă a inamicului”, a postat Konstantin Malofeev pe Telegram. „Folosind toate forțele și mijloacele”, a accentuat el, pentru a nu exista îndoieli cu privire la ceea ce vrea să spună.

Konstantin Malofeev, în vârstă de 50 de ani, președintele grupului media Tsargrad, este cunoscut ca un adept al politicii lui Vladimir Putin. El este și președinte al organizației neguvernamentale și pro-monarhiste numite Societatea pentru Dezvoltarea Educației Istorice Ruse „Vulturul cu două capete”, despre care spune că susţine moștenirea imperialistă și ortodoxă a Rusiei.

Magnatul media se află sub sancțiuni occidentale din 2014 pentru rolul său în încurajarea revoltelor din anumite părți din sudul și estul Ucrainei și pentru facilitarea ocupării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea. El este, de asemenea, ținta unui mandat de arestare internațional, fiind suspectat de crearea și finanțarea unor formațiuni paramilitare ilegale.

Cu toate acestea, Konstantin Malofeev a continuat să finanțeze activități de susținere a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

De la invazia Ucrainei, oligarhul rus a distribuit premii și bonusuri trupelor care au participat la invazie. Fundația sa caritabilă „Sfântul Vasile cel Mare” a distribuit aproximativ 700 de milioane de ruble (8,3 milioane de dolari) în părțile controlate de Rusia în regiunea Donbas din Ucraina. În 2022, în orașul Donetsk, ocupat de Rusia, au fost înregistrate cinci companii care sunt conduse de Aleksei Terekhov, șeful firmei Kontur a lui Malofeyev. Una dintre aceste companii se numește Tsargrad Donetsk Holdings.

El nu este singurul care a considerat în primă instanţă guvernul de la Kiev responsabil de atacul terorist de vineri. Înainte ca ISIS să revendice exploziile de la Crocus City Hall, Rusia s-a grăbit să arate cu degetul spre Ucraina că ar fi pus la cale atacul. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a ţinut un discurs fulminant, cerând „moarte pentru moarte”.„Dacă se stabilește că acești teroriști sunt ai regimului de la Kiev, este imposibil să ne ocupăm diferit de ei și de aspiraţiile lor ideologice. Toți trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii statului care a comis o astfel de atrocitate”, a spus el înainte ca gruparea islamistă să confirme că ea este autoarea atacurilor.

S-au scumpit cu 30% ciocolatele de la „Bucuria”

Prețurile unor produse ale companiei „Bucuria”, cel mai mare producător de dulciuri din Moldova, au crescut semnificativ în ultima săptămână. Câteva tipuri de ciocolată de 100 de grame costă deja peste 39 de lei, cu 9 lei mai mult decât până acum, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 30%, transmite IPN, cu referire la MoldStreet.

Reprezentanții companiei susțin că nu au majorat încă prețurile la dulciuri și pun pe seama distribuitorilor și rețelelor de magazine creșterea prețurilor de pe rafturi. Totodată, aceștia încurajează consumatorii să cumpere produsele direct din magazinele de firmă, unde prețurile au rămas neschimbate.

Însă, o scumpire oficială a dulciurilor „Bucuria” pare inevitabilă. Conducerea companiei anunță că prețurile vor fi majorate cel mai probabil de la 1 martie 2025, fără a preciza procentul. Creșterea prețurilor la materii prime esențiale, precum zahărul și cacao, este principalul motiv invocat.

Directorul companiei a explicat că zahărul, un ingredient-cheie al dulciurilor, este de două ori mai scump în Moldova decât în Ucraina. Dacă în țara vecină o tonă de zahăr costă între 450 și 480 de dolari, la noi prețul ajunge la 930 de dolari.

Astfel, potrivit reprezentanților „Bucuria”, deși scumpirile recente din unele magazine nu sunt decise de producător, o creștere a prețurilor direct din fabrică este așteptată în curând, notează sursa citată.

În acest context, Uniunea Producatorilor de Zahar a venit cu precizări. Într-un mesaj expediat în adresa unica.md, instituția informează că zahărul, în Moldova, este singurul produs care s-a ieftinit în ultimele
12 luni, conform datelor Biroului Național de Statistică.

”Deși prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 9.1%, prețul la zahăr a scăzut cu 2% în ultimele 12 luni. Totodată, prețul de vânzare a zahărului de către producătorii de zahăr câtre producătorii industriali din Moldova a scăzut și mai mult. Dacă acum 2 ani prețul la zahăr pentru producătorii industriali era în medie de 20,5 lei/kg, acum este de 15,5 lei/kg, o scădere semnificativă de 24%!“, se arată în mesaj.

ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsurile întreprinse includ:

1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;

2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;

3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;

4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.

Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.

Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.

La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase. 

După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.

În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.

ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.

Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.

Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică. 

ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.

Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.

Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca

La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.

Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.

Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.

Rusia susține că a mai ”eliberat” o localitate din Ucraina. Victoria anunțată de armată
Articolul anterior
Cine e prima femeie care a terminat unul dintre cele mai grele maratoane
Articolul următor