Un Ministru al Justiției intervine în cazul fetiței luată cu mascați, pentru a fi adoptată în altă țară

Ministrul Justiţiei din România, Ana Birchall, a cerut o anchetă în cazul procurorului de caz, care a bruscat ieri o fetiţă de 8 ani în localitatea Baia de Aramă, județul Mehedinţi. Scopul acțiunii a fost acela de a o lua din casa asistentului maternal şi a o da spre adopţie unei familii de români din SUA, dar fetița s-a împotrivit și s-a apelat chiar și la mascați, aceasta fiind traumatizată moral.

separator

„Pe mine mă interesează să mă asigur că fetiţa este bine şi nu mai trece prin trauma prin care a trecut, de aceea am cerut o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat”, a declarat Ana Birchall, citată de Antena 3. ,,Regret şi îmi cer eu scuze public pentru că acea fetiţă a trebuit să îndure ce a îndurat şi sper să nu se mai întâmple. Au fost deja dispuse măsurile legale necesare. Mi-au dat lacrimile!”, a mai spus ea.

În urma acestei acțiuni, Procurorul general al României, Bogdan Licu, a dispus o anchetă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. De asemenea, se va ancheta modul în care a fost coordonată percheziția domiciliară. La fel a cerut și premierul Viorica Dăncilă, să fie anchetat acest caz, declarând că „nu trebuie să se joace nimeni cu sentimentele unui copil!”, scrie libertatea.ro.

Povestea fetiței: Sorina a fost dată spre adopție când avea 3 ani. 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. Anul trecut, un cuplu de români stabiliți în SUA și-a exprimat intenția să o adopte.

După un lung proces și multe ședințe de potrivire, instanța a decis definitiv ca Sorina să meargă în familia lui Gabriel și a Ramonei Săcărin. Mariana Șărămăt, fosta asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina de la vârsta de 3 ani, nu a mai vrut să o dea, acuzându-i pe părinții adoptivi că vor să facă trafic de organe.

Timp de mai bine de jumătate de an, două familii s-au luptat pentru fetiță prin instanțe. Vineri, Sorina a ajuns la soții Săcărin, după ce a fost luată de polițiști din casa familiei din Baia de Aramă, județul Mehedinți. Opinia publică s-a revoltat în urma apariției imaginilor în care se vede cum fetița este luată, în ciuda protestelor ei.

Între timp, fetița de opt ani care a fost luată pe sus, cu mascații, din casa din Baia de Aramă, unde a crescut, a ajuns la familia adoptivă din SUA. Cei doi se numesc Gabriel și Ramona Săcărin. Ambii au dublă cetățenie. Ea este manager în domeniul medical, iar el este inginer. Ramona Săcărin are chiar o clinică care acordă asistență copiilor cu nevoi speciale. Și, de patru ani de zile, se luptă să adopte un copil din România.

„În urmă cu patru ani, am hotărât să adoptăm un copil din România. Am urmat toţi paşii impuşi de lege, ceruţi de autorităţile americane, dar şi de cele române. Statul american nu-ţi permite să înfiezi un copil până când nu eşti verificat la sânge. Când am văzut că Sorina este de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează». Am venit în România, am mers la Baia de Aramă şi m-am întâlnit cu copilul de 16 ori, dar de fiecare dată angajata statului român care ar fi trebuit să mă susţină a pus familiei mele piedici de fiecare dată”, a explicat Gabriel Săcărin, pentru Adevărul.

Cei doi au mai precizat că Sorina este bine acum și că vor trece împreună peste această cumpănă. Soții Săcărin mai au doi copii: un băiețel și o fetiță.

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Un bărbat, înnămolit până la brâu într-un iaz de la Telenești, scos la mal de salvatori

Salvatorii au salvat un bărbat rămas blocat în nămol în preajma unui mal de iaz. În după amiaza zilei de 03 decembrie 2024, o persoană a rămas blocată în nămol, până la brâu, în iazul din satul Ghiliceni raionul Telenești. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:21. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri și salvatori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ajunși, la fața locului, pompierii au stabilit că un bărbat era blocat în nămol, până la brâu, la distanța de aproximativ 50 de metri de la mal și nu putea ieși de sine stătător. Astfel, angajații IGSU cu ajutorul echipamentului special în scurt timp au reușit să scoată bărbatul din nămol la malul lacului și predat Serviciului medical de Urgență, primind ajutorul necesar de rigoare. Bărbatul nu a fost transportat la spital, fiind înafara oricărui pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale lacurilor și râurilor din țară a formațiunilor de gheață. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. De asemenea, pescarii sunt rugați să evite pescuitul la copcă sau orice activități pe gheață, întrucât există riscul prăbușirii în apă. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze de la înec 347 de persoane dintre care 78 de copii.

Moldovenii cred că Spînu a demisionat, dar va rămâne implicat

Demisia lui Andrei Spînu din Guvernul Recean, dar și din PAS a fost o decizie corectă, consideră cea mai mare parte dintre moldoveni. Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, doar 14% dintre respondenți cred că fostul ministru a fost victima unei campanii de denigrare. Totodată, cea mai mare parte dintre cetățeni este sigură că Spînu nu s-a retras în totalitate și va continua să manevreze lucrurile în politica moldovenească, unimedia.info.

Astfel, 54% dintre moldoveni susțin plecarea lui Andrei Spînu din Guvern, dar și din PAS. 24% nu au avut un răspuns la subiect, iar 14% cred că Spînu a fost victima unei campanii de denigrare. 

Totodată, cea mai mare parte dintre respondenți (42%) crede că plecarea lui Adrei Spînu s-a decis doar pentru a arăta că Maia Sandu face schimbări, iar acesta va continua să se implice în politică, direct sau indirect, cred 60% dintre respondenți.

Ploi puternice și vijelie, în mai multe regiuni ale țării! Alerta emisă de meteorologi
Articolul anterior
Ce se întâmplă când un bărbat iubește cu adevărat?
Articolul următor