Un minor din Orhei este căutat de rude și poliție

Oamenii legii din Orhei sunt în alertă! Un minor în vârstă de 16 ani a plecat de acasă în urma cu câteva zile și nu s-a mai întors. Potrivit informațiilor, tânărul a ieșit din casă data de 07 noiembrie 2021 și a plecat într-o direcție necunoscută, iar până la moment nu se cunoaște locul aflării, scrie realitatea.md.

„Polițiștii desfășoară acțiuni pentru depistarea unui minor de 16 ani din raionul Orhei, satul Neculăieuca, care a plecat de acasă la data de 07 noiembrie 2021, într-o direcție necunoscută și până la moment nu se cunoaște locul aflării”, se arată în nota informativă a IP Orhei.

Semnalmente: înălțime 1.68 m, îmbrăcat în geacă neagră cu glugă, încălțat în adidași de culoare sură și avea asupra sa și o geantă violetă cu haine.

De menționat că minorul are dificultăți în vorbire, iar anterior a mai plecat de acasă.

Persoanele care deţin informaţii ce pot ajuta la găsirea băiatului sunt rugate să telefoneze la numerele de telefon : 112; 0 235 2-29-80, 078325001.

Orice informație este utilă!

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Aproape jumătate din localitățile din Moldova nu au canalizare

Aproximativ 40 la sută dintre localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.  Pentru a rezolva această problemă, autoritățile și-au fixat obiectivul ca până în 2030, toate localitățile din țară să aibă acces la aceste servicii, scrie stiripesurse.md.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că, în ultimii ani, s-a investit mult pentru conectarea la sistemul de apă și canalizare a populației, însă numărul de localități care au acces la aceste servicii încă rămâne mic. În același timp, Andrei Spînu, spune că se întreprind eforturi pentru a ameliora situația.

„Prin proiecte în cadrul Statului European, împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și nu doar, facem tot posibilul ca să construim cât mai repede rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Pe de altă parte, îmbunătățim legislația și elaborăm Planul Național de Amenajare a Teritoriului pe componenta de apă și canalizare. Cel mai important indicator de performanță pe care noi îl vom urmări este calitatea apei. Odată ce vom implementa acest pachet de modificări în legea pe pagina ANRE-ului, vom vedea toți operatorii care deservesc cetățenii din toată țara și în același timp vom putea vedea care este calitatea apei”, a declarat Andrei Spînu.

Cu o problemă acută în acest sens se confruntă și oamenii din Rădeni, raionul Călărași. Astfel, cei peste o mie de locuitori spun că se descurcă așa cum pot. Autoritățile locale au depus actele pentru noul apel din cadrul Programului Național „Satul European” pentru a fi conectați la rețelele publice de apă și canalizare, iar rezultatele vor fi anunțate în această vară.

„Am săpat și avem un burlan, astfel în 3-4 burlane încap, 3-4 cuburi de apă, oricum, o dată în jumătate de an se adună mai mulți oameni și aducem apă”.

„Eu am scos o țeavă și apa se scurge în grădină. Am văzut oameni care au canalizație și lângă fântână, am văzut așa lucruri. Ori de pildă, dacă au acces la canalul care se duce la iaz este trasă acolo țeava”.

Amintim că, în martie 2022 a fost lansat Programul Național „Satul European”, iar în 2023 – Satul European Expres. Prin intermediul celor două programe au fost implementate peste 700 de proiecte de modernizare a localităților din Republica Moldova. Cele mai multe țin de sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iluminat stradal, renovarea caselor de cultură, grădinițelor și terenurilor sportive.

Din anul 2022 până în prezent, prin intermediul Programului Național „Satul European” sute de primării au beneficiat de asemenea proiecte. Astfel, aproximativ 250 de mii de oameni au acces la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare. În total, în ultimii doi ani, s-au construit 750 de kilometri de apeduct.

Şocant! China s-a apucat să ucidă animalele de companie ale pacienților infectați cu Covid-19
Articolul anterior
Un şef de la „Poşta Moldovei” a fost reţinut într-un dosar de abuz de serviciu. Ar fi semnat contracte fictive de circa 230 de mii de lei
Articolul următor