Un moldovean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar! Vezi video

Dmitri Voloșin, un sportiv amator din Republica Moldova a trecut înot, duminică, strâmtoarea Gibraltar cu distanța de 18 km. Împreună cu el, au înfruntat strâmtoarea dintre Africa și Europa alți doi sportivi din SUA și Franța. În lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea (mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului).

separator

Timp de trei zile sportivii au așteptat ca vântul să bată din direcția potrivită și pe 10 septembrie, vântul a permis ca apele Gibraltarului să fie cucerite. Sub supravegherea medicilor și a echipei de salvatori, sportivii au petrecut în apă peste patru ore și au parcurs 18 kilometri.

Rezultatul a fost înregistrat de ACNEG (Asociaţia de Traversare a Strâmtorii Gibraltar)

Potrivit lui Voloșin, el a realizat ceea pentru ce s-a pregătit asiduu mult timp, desfășurând numeroase antrenamente. „Traversând înot strâmtoarea Gibraltar pot să spun un lucru – nu există nimic imposibil. După ce am finalizat și am desfăcut drapelul Moldovei deasupra capului, emoțiile m-au copleșit și voiam să cuprind tot Pământul”, și-a împărtășit impresiile Voloșin.

 

Strâmtoarea Gibraltar este recunoscută ca având condiții meteorologice nefavorabile, iar din această cauză, în momentul dat, în lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea (mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului). „Vântul a fost la limita admisibilă – 20 de noduri (35-40 km/oră), iar în punctul de start, înălțimea valurilor ajungea până la 2 metri. După 10 km parcurși, au obosit puternic umerii. Iată de ce a trebuit să-mi amintesc de vipassana și să detașez durerea de suferință. Asta m-a ajutat și am înotat până la urmă. Mai mult ca atât, în segmentul final am folosit valurile, care mi-au permis să mă odihnesc puțin. Împreună cu mine au înotat francezul Victor – salvamar profesionist, și Brian, antrenor care de mai bine de 20 de ani învață copiii să înoate”, a povestit Voloșin, potrivit unimedia.info.

Dmitrii Voloșin a depășit strâmtoarea cu distanța de 18 kilometri în 4 ore și 27 de minute. Anterior, în anul 2014, strâmtoarea a fost traversată și de moldoveanul Ion Lazarenco.

În timp ce Dmitrii Voloșin parcurgea distanța dintre cele două maluri, a fost susținut de un alt conațional de-al nostru, Iurii Scutaru. Acesta a realizat și majoritatea materialelor foto și video din timpul cursei de înot.

Strâmtoarea Gibraltar este o strâmtoare care leagă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană și separă Spania de Maroc. La sfârșitul lunii iunie, Dmitri Voloșin a participat la competiția de înot Le Défi de Monte-Cristo, una dintre cele mai așteptate competiții pentru înotători, unde acesta a parcurs înot 5 km. Menționăm că traversarea înot a strâmtorii Gibraltar este una dintre etapele pentru a intra în clubul „Șapte Oceane” (Oceans Seven). În prezent, în lume sunt doar 6 persoane care au reușit să înoate cele șapte strâmtori necesare: strâmtoarea Gibraltar, La Manche, Canalul de Nord, Canalul Catalina, strâmtoarea Molokai, strâmtoarea Tsugaru și strâmtoarea Cook.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Donald Trump a devenit bunic pentru a noua oară
Articolul anterior
Video! Imagini din Miami. Uraganul Irma a făcut un dezastru
Articolul următor