Tribunalul districtual Nikulinsky din Capitala rusă va examina luni, 5 iunie, procesul intentat de prim-procurorul general adjunct Anatoli Razinkin, care solicită confiscarea veniturilor pe care Marat Tambiev este suspectat că le-a dobândit prin acte de corupție.
Tambiev lucrează la Comitetul de Investigații al Rusiei din decembrie 2011, unde a ocupat mai multe funcții, ajungând până la cea de șef al Departamentului de anchetă din districtul Tverskoi din Moscova, conform Libertatea.
Kommersant notează că, oficial, ofițerul trăia dintr-un singur salariu și că el și familia sa nu aveau proprietăți scumpe și economii în ruble, în valută sau în criptomonede. Însă, în timpul cercetării dosarului deschis împotriva lui Tambiev în baza prevederilor din Codul Penal privind infracțiunea de luare de mită la scară deosebit de mare, anchetatorii au constatat că acesta deținea peste 1.000 de bitcoin, adică echivalentul a aproape 24 de milioane de dolari sau peste 1,6 miliarde de ruble, la cursul de schimb din ianuarie 2023, un record pentru anchetele ofițerilor de poliție ruși.
Conform anchetatorilor, Tambiev a primit criptomonedele pe 7 aprilie 2022 de la membrii grupului de hackeri Infraud Organization Mark, de la Konstantin Bergmanov și de la Kirill Samokutyaevsky, al căror dosar penal era investigat de el, pentru a nu le confisca bunurile.
Presupusa mită a fost descoperită în timpul unei percheziții în apartamentul lui Tambiev din Moscova. Acolo, investigatorii au găsit, printre altele și un laptop Apple MacBook Pro, care a fost spart câteva luni mai târziu, notează Kommersant. Pe dispozitivul electronic, anchetatorii au găsit un folder denumit „Pensie” care conținea fotografia unei hârtii cu coduri care îi permiteau lui Tambiev să acceseze 932,1 și 100 de bitcoin. Sumele au fost confiscate.
Justificând confiscarea, procurorul adjunct a subliniat că Tambiev a primit oficial puțin peste 11,7 milioane de ruble în perioada în care a lucrat în cadrul autorităților de anchetă, iar suma de 1,6 miliarde de ruble în bitcoin aflată în posesia sa „indică primirea de bunuri din surse neprevăzute de lege”, adică săvârșirea unei infracțiuni de corupție, precizează cotidianul citat.
Marat Tambiev a fost demis pe motiv că și-a încălcat jurământul și a comis un act care a discreditat onoarea unui ofițer de investigații. Potrivit Kommersant, el neagă acuzațiile și cere să fie repus în funcție.
Hackerii au primit pedepse cu suspendare
În ceea ce îi privește pe hackeri, urmărirea penală a acestora pentru infracțiunea de corupție a fost abandonată, iar pentru tranzacționarea ilegală a datelor unor carduri bancare cu un prejudiciu de peste un miliard de ruble au primit o pedeapsă cu suspendare.
Cazul lor a fost examinat de instanță într-o procedură specială ținând cont de recunoașterea vinovăției lor și încheierea unei înțelegeri cu procurorul, în cadrul căreia au vorbit despre corupția din rândul autorităților de anchetă. În același timp, Tribunalul districtual Tagansky a confiscat de la ei monedele bitcoin rămase după mita dată anchetatorului, estimate la aproape 700 de milioane de ruble.