Un Parc al Viitorului va fi proiectat și dezvoltat în R. Moldova

În Republica Moldova, în curând, va începe proiectarea și dezvoltarea Parcului Viitorului, iar garanțiile pentru parcul IT au fost prelungite până în anul 2035. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean la Moldova Digital Summit.

Parcul Viitorului va fi un orășel care va reuni companiile și instituțiile de învățământ din domeniul tehnologiilor avansate, nu doar în spațiul virtual, ci și într-un ecosistem fizic modern, competitiv și scalabil, transmite IPN.

Totodată, potrivit premierului, din 2025 va lansat fondul de investiții pentru start-upuri, prin care vor fi finanțați „viitorii unicorni” împreună cu investitorii privați.

„Guvernul va continua să arate toată deschiderea și susținerea pentru acest sector și contăm pe voi ca, atunci când aveți idei și capacități disponibile, să le dedicați țării și comunității”, a spus premierul Dorin Recean.

33 de localităţi din Republica Moldova au „surori” şi „fraţi” gemeni în România

Jurnaliști de la o publicație locală din Republica Moldova au descoperit o serie de localități cu denumiri omonime, situate în Basarabia și România. Numărătoarea a început cu centrele raionale: Ungheni – Ungheni, Călăraşi – Călăraşi, pe un mal și pe altul ale Prutului. „De la Sculeni, localitate din Basarabia – până la Oradea, există o serie de localităţi cu aceleaşi nume.

Am trecut pe lângă Sineşti… Nu, nu cel din raionul Ungheni, ci din judeţul Iaşi, iar la capătul celălalt al României, ne-am pomenit, la… Ungheni. La întoarcerea acasă, am numărat 33 de localităţi din raioanele Ungheni și Călăraşi, care au câte una sau mai multe „surori” sau „fraţi” gemeni peste Prut”, conform expresul.md.

Călăraşiul și Ungheniul din Republica Moldova au câte patru „fraţi” peste Prut

„Călăraşiul moldovenesc este bogat, are patru „fraţi”. Unul dintre ei i-a devenit foarte apropiat. Centrul Judeţean Călăraşi, cu ani în urmă, s-a înfrăţit cu centrul raional Călăraşi şi, de atunci, dezvoltă o colaborare frumoasă. Mai există, în România, localități cu numele Călăraşi, în judeţele Botoşani, Cluj şi Dolj.

Şi Ungheniul basarabean are patru „fraţi”. Cu unul dintre ei a constituit, cândva, o singură localitate. Prutul o străbătea, fără să despartă sătenii. Acum sunt despărţiţi. Ungheniul din stânga a devenit oraş, cu o populaţie de circa 40 de mii de locuitori. Ungheniul din dreapta Prutului a rămas un sătuc, în care locuiesc peste 1500 de oameni. În urmă cu cinci ani, s-a încercat o apropiere dintre localitățile respective întrăinate, dar fără prea mare succes. Celelalte localităţi cu numele Ungheni se află în judeţele Neamţ, Argeş, Mureş”,  informează jurnaliștii basarabeni.

18 localități din raionul Ungheni și tot atâtea cu denumiri omonime există în România

Dintre cele 74 de localităţi din raionul Ungheni 18 au fraţi şi surori gemene peste Prut, conform autorilor. „Sculeni – pe-un mal, Sculeni – pe altul. Costuleni – pe stânga, Costuleni – pe dreapta. Floreştiul din actuala Republică Moldova are 14 „fraţi” gemeni, în judeţele Bacău, Botoşani, Vaslui, Alba, Bistriţa-Nasăud, Buzău, Cluj, Gorj, Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Prahova, Sibiu și Tulcea. Nici Petreştiul nu se lasă. Există sate cu aceeași denumire la Iaşi, Bacău, Vrancea, Alba, Argeş, Cluj, Dimboviţa, Gorj, Hunedoara și Satu Mare.

Valea Mare o găsim nu doar în Republica  Moldova, ci şi în următoarele județe ale României: Olt, Vâlcea, Covasna, Bacău sau Dâmboviţa. Apoi, Stolniceni e situat și în Botoşani, şi Vâlcea. Sineşti – în Iaşi şi Vâlcea, Corneşti – în Cluj şi Timiş, Măcăreşti – în Iaşi şi Alba, Mânzăteşti – în Vaslui şi Iaşi,  iar Todireşti – în Iaşi, Suceava şi Vaslui. Blindeşti este şi în Botoşani, Buciumeni – în Dâmboviţa, Bumbăta – în Vaslui, Măgurele – în Prahova, Mănoileşti – în Botoşani, Moreni – în Iaşi, Neamţ, Dâmboviţa, Dolj, iar Negureni – la Constanţa.

Nouă localități călărășene, „surori”  gemene cu cele ale unor români  din Țară

Autorii micii investigații ne mai spun că „fraţi” şi „surori” gemene mai au nouă localităţi ale raionului Călăraşi. Lider la acest capitol este Buda. Sate cu acelaşi nume pot fi întâlnite în județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Giurgiu și Vâlcea. Iar Frumoasa codrilor din Călărași are „surori” gemene în Bacău, Suceava, Harghita,Teleorman, iar Horodişte – în Botoşani şi Iaşi. Mândra este mândră şi în Argeş, Braşov, Sibiu, iar Palanca  o regăsim în Bacău, Giurgiu şi Prahova. Rădeni avem şi în Botoşani, Neamţ, Iaşi. Dacă vrem să ajungem la Sadova, trebuie să precizăm la care anume: la cea din raionul Călărași sau din județele Suceava sau din Dolj. Săseni e situat și în Galaţi, Seliştea – și în Botoşani şi Arad,  potrivit expresul.md, citat de evz.ro.

Ce cred ucrainenii despre prelungirea fără alegeri a mandatului lui Zelenski

Cei mai mulți dintre ucraineni continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei declanşate de Rusia în februarie 2022, relatează DPA citat de stirileprotv.ro.

Conform unui sondaj publicat luni de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, 70% dintre cei 2.011 de intervievaţi consideră că Zelenski trebuie să rămână în funcţie până la sfârşitul războiului. Doar 22% s-au declarat împotrivă.

Rezultatele acestei anchete contrazic afirmaţia Moscovei potrivit căreia mandatul lui Zelenski a expirat de mult timp şi că acesta nu mai este preşedintele legitim al ţării.

Mandatul lui Zelenski s-ar fi încheiat oficial la 20 mai 2024. Cu toate acestea, aproape o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, ceea ce face imposibilă organizarea de alegeri. Legea marţială, impusă după invazie, împiedică, de asemenea, organizarea unor noi alegeri.

Potrivit sondajului, 56% dintre ucraineni s-au declarat mulţumiţi de prestaţia lui Zelenski în calitate de preşedinte, iar procentul celor nemulţumiţi de performanţele sale este 37%. Într-un sondaj realizat în septembrie anul trecut, prestaţia lui Zelenski era aprobată de 77% din ucraineni.

Un total de 58% dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru absenţa compromisurilor în negocierile cu Rusia, iar 30% au votat împotrivă.

În acelaşi timp, 65% dintre cei intervievaţi au fost de părere că obiectivele oricăror negocieri cu Rusia ar trebui să fie supuse unui referendum.

Au mai rămas zile numărate! Distracția verii va fi la Festivalului KALEIDOSCOP! Două zile de experiență fierbinte pe care nu trebuie să o ratezi

Au mai rămas zile numărate! Bucură-te de distracția verii la cea de-a 3-a ediție a Festivalului KALEIDOSCOP, desfășurat pe durata a 2 zile în 2024 – o experiență fierbinte pe care nu vrei să o ratezi!

Și pentru 2024 ne propunem să vă impresionăm cu show-ul artiștilor îndrăgiți. Aceștia vor aduce o explozie de culoare și energie festivalului. În curând, vom anunța treptat cine vor fi cei care vor face parte din line-up-ul acestei ediții.

Conceptul evenimentului se inspiră din filozofia că viața este o schimbare continuă, iar misiunea noastră este să descoperim farmecul ei și să apreciem culorile variate.

Program:

22 iunie
– Subcarpați
– KILLA FONIC
– Alternosfera
– Sickotoy
– Tosh
– Vescan

23 iunie
– Irina Rimes
– The Motans
– Smiley
– The URS
– Andia

Tipuri de bilete:

– Individual (o persoană)
– Family (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) *pentru acces la Festival se prezintă toți odată
– 6 Friends (6 persoane) *pentru acces la Festival se prezintă toți odată

#ziua1 înseamnă acces doar pe 22 iunie
#ziua2 înseamnă acces doar pe 23 iunie
*Abonament – acces la Festival ambele zile
**Copiii până la 5 ani au acces gratuit
***În caz de ploi, la Festival vor fi puse în vânzare pelerine de ploaie la preț de 20 lei/bucata
****Acces pe teritoriu cu mâncare și băutura proprie este interzis

Prețuri:


”preț redus”
: 15.04.2024 – 20.06.2024

Abonament ”Individual” – 799 lei
Abonament ”Family” – 1599 lei
Abonament ”6 friends” – 3999 lei
Ziua 1 sau 2 ”Individual” – 499 lei
Ziua 1 sau 2 ”Family” – 999 lei


”standard”
: 21.06.2024 – 23.06.2024Abonament ”Individual” – 900 lei
Abonament ”Family” – 1800 lei
Abonament ”6 friends” – 4500 lei
Ziua 1 sau 2 ”Individual” – 600 lei
Ziua 1 sau 2 ”Family” – 1200 lei

Organizator: iTicket

Partener General: MASTERCARD, FinComBank

Partener Principal: FINCH  

Partener: TYMBARK 

Parteneri Media: JurnalTV, TV8, HIT FM

Stai conectat pe rețelele de socializare pentru a fi printre primii care află noutățile despre festival.

Website: https://kaleidoscop.md/

Facebook: https://www.facebook.com/kaleidoscop.md

Instagram: https://www.instagram.com/kaleidoscop.md/

TikTok: https://www.tiktok.com/@kaleidoscop

Achită cu cardul Mastercard și primește cashback garantat de 10% în contul iTicket.
Perioada 30.05 – 16.06
Iar în perioada 17.06 – 22.06 achită cu Mastercard în sumă de 1000 lei și mai mult și primește garantat 10% cashback în contul iTicket.

Cumpără bilete AICI!

Tot mai mulți copii suferă de depresie și anxietate. Ce îi fac extrem de vulnerabili și de ce ascund problemele lor
Articolul anterior
Companiile japoneze, invitate să investească în Moldova
Articolul următor