Un parc modern va fi amenajat la Pănășești în locul unei gunoiști

Primul parc modern din satul Pănășești, raionul Strășeni, se află în prezent în construcție, pe un fost teren școlar de 70 de ari, care până mai ieri era o gunoiște stihinică. Oamenii din sat sunt entuziasmați de această inițiativă, subliniind că, în sfârșit, acest loc nu este lăsat de izbeliște, și că localnicii, în special tinerii și copiii, vor avea un spațiu de agrement și recreere, scrie moldova1.md.

Casa Ecaterinei Sălcuțan, o localnică în vârstă de 75 de ani, se află chiar lângă terenul pe care va fi construit noul parc și care până nu demult era acoperit de gunoaie. Femeia povestește că întreaga mahala a avut mari bătăi de cap din cauza gunoiștei apărute pe acest loc.

„Deodată a fost un turn de apă pentru grădiniță, dar cu timpul a ruginit, s-a defectat și nu a lucrat, după aceea a început: care și cum se îndreptau, aruncau gunoiul, cui nu îi era lene și am fost împotrivă, dar până acum nu au fost bani, nu s-a făcut. Noi singuri am fost de părerea ca să fie curat” a relatat Ecaterina Sălcuțan, locuitoare din Pănășești.

Lângă acest teren se află și grădinița din localitate. Directoarea instituției spune că acest proiect este binevenit pentru locuitori, dar mai ales pentru copiii.

„Având în vedere că aici era un teren transformat în gunoiște, dar creșteau mulți copaci, pomi neautorizați, acestea fiind în apropiere de grădiniță, era un pericol pentru foarte mulți copii care veneau spre grădiniță. Ceea ce urmează să se întâmple schimbă lucrurile, pe lângă faptul că vom avea și o siguranță, vom avea posibilitatea ca copiii să se dezvolte”, a menționat Viorica Istrati, directoarea grădiniței.

Și alți oameni din Pănășești cu care am stat de vorbă au spus că așteaptă cu nerăbdare construcția parcului în centrul satului.

„Este un proiect de amploare, doar beneficii pentru sat și copii, că o să aibă un teren de joacă, unde să se distreze”;

„Am o părere foarte bună, e o idee bună, copiii o să aibă unde să se joace, decât să fie mizerie prin împrejur, acolo locuiesc oameni, cred că e o idee bună”, au spus oamenii.

Potrivit primarului comunei, Valeriu Bujoreanu, noul parc va avea o scenă de vară, un teren multifuncțional de sport, un teren de sport pentru adulți și un loc de recreere pentru mămici.

„Acum se încep lucrările, o să fie în primul rând construit un perete de sprijin pentru parcare, intrarea o să fie amenajată, după care o să fie începute lucrările de construcție a scenei teatrului de vară și terenului multifuncțional sportiv. Lucrările sunt de lungă durată, timp de 17 luni”, a declarat Valeriu Bujoreanu, primarul comunei Pănășești.

Proiectul, cu o valoare estimată de aproximativ cinci milioane de lei, este finanțat din Fondul Național de Mediu și reprezintă un exemplu concret al angajamentului Guvernului de a revitaliza terenurile degradate și de a crea spații verzi funcționale pentru comunități.

Caz tragic la Cahul: O femeie a fost lovită mortal de un automobil, iar șoferul beat a fugit de la locul accidentului

O femeie de 50 de ani a fost lovită mortal de un automobil în localitatea Văleni din raionul Cahul. Nenorocirea a avut loc în seara zilei de 5 octombrie, scrie safenews.md.

Potrivit oamenilor legii, la fața locului a intervenit un echipaj al Poliției și ambulanța. Anchetatorii au stabilit că femeia a fost lovită mortal de un șofer de 65 de ani, în timp ce mergea pe trotuar.

În urma impactului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului, însă la scurt timp, automobilul a fost identificat, iar șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Bărbatul a fost testat alcooscopic, rezultatul fiind 0,81 mg/l.

Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un copac imens, prăbușit în Parcul ”Ștefan cel Mare” din Capitală

Un copac a căzut la pământ în Parcul Ștefan cel Mare, blocând complet un trotuar. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în incidentul petrecut. Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat astazi, 6 octombrie, scrie safenews.md.

Autoritățile nu au oferit încă o reacție sau informații suplimentare privind intervențiile necesare pentru îndepărtarea copacului doborât.

Precizăm că anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, ceea ce sugerează prudență în anumite zone.

Se recomandă cetățenilor să evite zona afectată și să fie atenți la condițiile meteorologice în următoarele zile.

Două zile de Hram, la Chișinău! Ce artiști vor evolua

Pe 13 și 14 octombrie, municipalitatea vă invită în inima capitalei să sărbătoriți Hramul Chișinăului, informează unica.md.

”Capitala se pregătește să reunească locuitorii și vizitatorii săi în două zile pline de activități care reflectă bogăția culturală și diversitatea orașului. Atmosfera festivă va cuprinde fiecare colț al orașului, oferind tuturor ocazia de a se reconecta cu tradițiile și de a celebra spiritul autentic al Chișinăului. Pe lângă concertele spectaculoase, programul include târguri, expoziții, activități culturale și de divertisment, care vor aduce bucurie și vor contribui la consolidarea sentimentului de comunitate. Fiecare zi va aduce ocazii de a ne conecta, de a ne bucura împreună și de a sărbători capitala noastră, într-un cadru special care va rămâne în amintiri pentru mult timp.

Ziua de 13 octombrie – un concert dedicat spiritului tineresc

Pe 13 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va umple de energia tinerilor, unde muzica fresh și ritmurile vibrante vor fi în centrul atenției. Artiștii Mark Stam, Sun Stroke Project, Misha Miller, Andro, Mira, Minelli, DJ Vanotek și Jador promit un spectacol care va aduce bucurie și emoție pe chipurile tuturor. Concertul începe la ora 18:00, iar accesul este gratuit pentru toți cei care vor să simtă energia tinereții în această seară specială.

Ziua de 14 octombrie – tradiție și cultură în inima capitalei

Pe 14 octombrie, sărbătoarea continuă cu momente dedicate tradiției și culturii. Ziua va începe cu liturghia de hram, urmată de târguri și expoziții, oferind o diversitate de activități pentru întreaga familie. În seara zilei, scena principală va găzdui cele mai mari orchestre ale Chișinăului conduse de dirijori iluștri :

• Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

• Orchestra Fraților Advahov

• Orchestra „Fluieraș”

• Camerata Chișinău

• Chisinau Jazz Orchestra

• Dorel Burlacu Band

Publicul va avea ocazia să asculte artiști îndrăgiți de toate generațiile: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Natalia Barbu, Satoshi, Magnat și Feoctist, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii, renumite interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Cele două zile de Hram sunt o ocazie de a fi împreună, de a ne bucura de orașul nostru și de a celebra tot ce ne unește. Muzica, tradițiile și atmosfera festivă vor crea momente care vor rămâne în sufletele noastre mult timp după ce luminile scenei se vor stinge.”, se arată în comunicatul Primăriei.

Caz tragic la Cahul: O femeie a fost lovită mortal de un automobil, iar șoferul beat a fugit de la locul accidentului
Articolul anterior