Un pasager a încercat să deschidă uşa unui avion în timpul unui zbor. Aeronava s-a întors pe aeroport

Un avion al companiei American Airlines cu destinaţia Chicago s-a întors pe aeroportul din New Mexico, după ce unul dintre pasageri a încercat să deschidă uşa în timpul zborului, a anunţat presa americană, preluată de news.ro.

O înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare arată cum alţi pasageri îl împiedică pe bărbat să deschidă uşa uneia dintre ieşiri.

Avionul, care a decolat din oraşul Albuquerque, ajunsese aproape de 8.000 de metri altitudine înainte de a se întoarce, potrivit datelor de urmărire a zborului. „Zborul 1219 al American Airlines s-a întors în siguranţă pe Aeroportul internaţional Sunport din Albuquerque, New Mexico, marţi, 20 februarie, în jurul orei locale 14.40 (21.40 GMT), după ce echipajul a raportat o tulburare a pasagerilor”, a precizat Agenţia americană de reglementare a aviaţiei civile, fără să ofere alte informaţii despre incident.

Unul dintre pasageri a declarat că bărbatul „coborâse deja mecanismul de siguranţă şi avea ambele mâini pe manetă. A fost o diferenţă de presiune, ca un şuierat”, a povestit el.

1 Iunie, Ziua Copilului. Cum a apărut sărbătoarea

Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, atât în Republica Moldova, cât și în alte 50 de țări de pe glob. 1 Iunie, Ziua Copilului este ziua în care se celebrează copiii, miracolul nașterii și-al purității și dreptul copiilor de a fi protejați.

Ziua Copilului: tot ce nu știai despre sărbătoarea liberă în România

Obiceiurile legate de Ziua Copilului sunt multe și variază de la un stat la altul și chiar de la familie la familie.

De Ziua Copilului sunt oferite copiilor de toate vârstele bomboane, jucării, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi alte lucruri pe care ei și le doresc. De asemenea, de Ziua Copilului sunt organizate, de obicei, petreceri-surpriză, evenimente artistice și ateliere dedicate copiilor, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.​ Însă, cel mai important lucru pentru un copil este jocul, atenția părinților și timpul petrecut împreună cu aceștia.

Așadar, Ziua Copilului este un prilej în plus pentru ca părinții să petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor și să le ofere dragostea și afecțiunea de care aceștia au nevoie pentru a fi sănătoși din punct de vedere emoțional.

Cum a apărut Ziua Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copiluluiîn România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

75 de cetățeni ucraineni au revenit acasă din captivitatea rusă

După o pauză de aproape cinci luni, încă 75 de cetățeni ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă. Cu un anunț în acest sens a venit cu puțin timp în urmă Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

După o pauză de circa cinci luni, Ucraina a întors încă 75 de prizonieriFoto: Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război / Telegram

Potrivit reprezentanților Centrului, 70 de bărbați și cinci femei au revenit la baștină, transmite ziar.md.

Printre prizonierii de război readuși în țară se numără militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și ai Gărzii Naționale a Ucrainei, grăniceri, precum și patru civili. Cel puțin o treime dintre aceștia sunt răniți, au dizabilități sau suferă de boli grave.

„În tot acest timp, nu am încetat să lucrăm pentru a întoarce acasă fiecare cetățean ucrainean din captivitatea rusă. Și astăzi avem un rezultat important: alți 75 dintre oamenii noștri s-au întors în Ucraina. Nu uităm de ceilalți. Depunem maxim efort pentru a găsi fiecare cetățean”, a notat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul său de Telegram.

Schimbul de prizonieri de astăzi este cel de-al 52-lea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și al doilea după cel de pe 8 februarie curent. Până acum, 3.210 de cetățeni ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă.

Condiții ca-n spitalele europene! La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat noul bloc de operații

În ajunul Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, a fost inaugurat blocul de operații din cadrul centrului perinatal nivelul III al Institutului Mamei și Copilului, după reparație capitală.

Blocul de operații din cadrul Institutului Mamei și Copilului, inaugurat

Blocul de operații constituit din șapte săli de operație destinate nașterilor, operațiilor cezariene, efectuării intervențiilor ginecologice și endoscopice a fostrenovat și dotat cu dispozitive medicale de ultimă generație.

La fel, a fost fortificat și serviciul anesteziologic și neonatal al secției.

„Acum micuții și mămicile lor vor beneficia de condiții mai sigure și mai calitative de îngrijire, la standarde europene”, menționează Institutul Mamei și Copilului într-un comunicat.

Reparația capitală a blocului de operație a fost efectuată din sursele Ministerului Sănătății, în sumă de circa 8,5 milioane de lei. Cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, subdiviziunea a fost dotată cu echipamente moderne, în valoare de circa șase milioane de lei, iar achiziționarea mobilierului medical a fost asigurată de organizația Salvați Copiii România, costul donației constituind circa 1,5 milioane de lei.

Astfel, valoarea totală a investițiilor pentru reparația capitală și modernizarea blocului de operație este de 16,2 milioane de lei.

De menționat, că anual, în sălile de operații ale centrului perinatal se efectuează peste 2.800 de intervenții chirurgicale, dintre care 70% constituie intervenții de urgență.

„Depunem eforturi continue pentru ca micuții pacienți și mămicile lor să se bucure de servicii medicale de înaltă calitate. Această inaugurare reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru mame și copii și demonstrează angajamentul nostru față de sănătatea populației R. Moldova. Ne bucurăm să oferim un mediu modern și sigur pentru intervențiile chirurgicale esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate. Noile dotări vor permite facilitarea și optimizarea condițiilor de muncă pentru personalul medical, creșterea siguranței pacienților și reducerea riscurilor asociate intervențiilor chirurgicale. Astfel se va aduce o contribuție pozitivă la îmbunătățirea sănătății mamelor și copiilor din Republica Moldova și pacienților refugiați din Ucraina”, comunică autoritățile Institutului Mamei și Copilului.

gallery images

Reacția Kremlinului după ce Biden l-a numit pe Putin un „ticălos nebun”
Articolul anterior
Cel mai înalt bărbat din lume s-a întâlnit să ia masa cu cea mai scundă femeie din lume. Ce diferență e între ei
Articolul următor