Un renumit actor moldovean s-a stins din viață!

Republica Moldova a mai pierdut un mare actor de teatru și film. Teatrul National Satiricus ,,Ion Luca Caragiale” anunță trecerea în neființă a actorului moldovean Valeriu Cazacu.

separator

Actorul de teatru și film din Republica Moldova, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 72 de ani.

Valeriu Cazacu s-a născut la 18 februarie 1948, Mateuti. Este unul dintre fondatorii Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, un actor emblematic al acestui teatru, iar anterior a evoluat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

Pe scenele ambelor teatre a creat personaje memorabile. Este, de asemenea, un actor foarte solicitat în cinematografie, jucând circa 40 de roluri în filme de producţie autohtonă şi străină.

De asemenea, este unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi”, unde a jucat în peste 100 de scheciuri şi scenete. A jucat, în zeci de spectacole televizate şi radiofonice, a dublat peste 40 de roluri în filme.

Dumnezeu să-l odihnească!

Elevii din regiunea transnistreană vor trece pe online, dacă se întrerupe livrarea de gaze

Elevii din instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană vor face lecții de acasă, în cazul întreruperii livrării de gaze naturale. Activitatea educațională suplimentară va fi organizată doar la cererea părinților elevilor, pe baza recomandărilor serviciilor de stat relevante – sport și cultură. Vor frecventa grădinița doar copiii ai căror ambii părinți merg la serviciu, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe extinse a consiliului de securitate, așa-numitul șef al guvernului de la Tiraspol, Alexander Rosenberg, a declarat că, dacă în regiunea transnistreană nu vor mai fi livrate gaze naturale, Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) este gata să treacă la cărbune.

Întreprinderilor de producție li se va recomanda să treacă la tura de noapte, iar serviciile de transport sunt îndemnate să ajute la transportarea angajaților acestor întreprinderi la locurile lor de muncă. Activitatea administrației de la Tiraspol va fi optimizată și ea, pentru a minimiza utilizarea resurselor energetice.

De luni, 23 decembrie, instituțiile medicale din stânga Nistrului vor înceta să efectueze examinări medicale de rutină. 54 de ambulanțe se vor deplasa la apelurile de urgență și vor asigura transportarea pacienților de la un centru medical la altul, care este asigurat cu energie termică.

Cetățenilor din regiunea transnistreană li se permite să colecteze manual lemnul căzut, fără permis, dar dacă există intenția de utilizare a mijloacelor tehnice, atunci este necesară permisiunea administrației locale. Este interzisă tăierea de pădure vie și așa-numitul export de lemn în afara regiunii.

Zboruri întârziate și anulate pe Aeroportul Chișinău din cauza ceții dense

Ceața densă de aseară a dat peste cap orarul zborurilor de pe aeroportul din Chișinău. Două avioane care zburau spre Capitală au fost redirecționate la Bacău și la Suceava, deoarece nu au putut ateriza pe Aeroportul din Chișinău, scrie breakingnews.md.

Este vorba de avioanele care veneau din Dubai și Istanbul.Cursa dinspre Istanbul a fost redirecționată către Suceava, iar cea din Dubai spre Bacău.

Tabelul zborurilor al Aeroportului Internațional Chișinău a arătat că mai multe alte zboruri au atestat întârzieri, iar unele chiar au fost anulate. În prezent, traficul aerian de pe aeroport se desfășoară în condiții normale.

Amenzi de peste 10 milioane de lei, aplicate pentru coruperea electorală

Centrul Național Anticorupție informează că, până pe data de 20 decembrie curent, a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47/1 Cod Contravențional – ”coruperea electorală pasivă”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Este vorba despre amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. 

În prezent, CNA continuă examinarea proceselor-verbale recepționate de la IGP, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

Articolul 47/1  a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

Jennifer Aniston a publicat o imagine șocantă pentru a demonstra că există noul coronavirus
Articolul anterior
Aproape zilnic, în jur de 5 mii de cetățeni moldoveni părăsesc țara
Articolul următor