Un robot creat de o echipă din România a făcut senzație în SUA

Echipa arădeană de robotică Delta Force, devenită campioană mondială în anul 2022, la Campionatul de robotică desfășurat în Houston, Statele Unite, se află din nou acolo, scrie adevarul.ro.

Astfel, robotul de la „Delta Force” a făcut senzație la „Texas Robotics Invitational” din SUA

Amintim că tinerii arădeni au câștigat pentru prima oară în istorie titlul mondial, acum arădeni s-au întors în America. De această dată fiind invitați  să participe la prestigioasa competiție Texas Robotics Invitational, un concurs destinat roboților de categorie grea, de peste 50 kg.  A fost singura echipă din Europa invitată la acest concurs. Meciurile câștigate de Delta Force în grupe i-au adus pe tineri în postura de căpitan de alianță.

Am avut plăcerea și bucuria de a fi prezenți în Statele Unite ale Americii, pentru a participa la prestigioasa competiție Texas Robotics Invitational, un concurs destinat roboților de categorie grea, de peste 50 kg. Am fost singura echipă din Europa invitată și acest lucru ne-a onorat în mod deosebit. Meciurile câștigate de noi în grupe ne-au adus în postura de căpitan de alianță. O responsabilitate maximă, de care ne-am achitat cu succes. A fost o performanță bună pentru echipa noastră, aflată în primul an de existență în FIRST Robotics Competition, al doilea succes după prezența în finala Campionatului European de la Istanbul”, este mesajul echipei arădene.

Aceștia au ținut să mulțumească mulțumească și sponsorilor pentru implicare, pentru ajutorul pe care l-am primit și susținerea financiară acordată, fără de care prezența echipei Delta Force în Texas nu ar fi fost posibilă.

Totodată au mulțumit Liceului Național de Informatică Arad. „Împreună punem România pe harta roboticii mondiale!”, mai transmit reprezentanții Delta Force.

O nouă competiție 

De asemenea, în mai 2023 aceștia au anunțat că au fost desemnați să reprezentăm România la cea mai prestigioasă competiție mondială de robotică din lume, FIRST Global, competiție care va avea loc în perioada 7-10 octombrie 2023, la Singapore.

Ne onorează încrederea ce ne-a fost acordată de Natie Prin Educatie și suntem pregătiți pentru a face față acestei noi provocări. Ne vom alătura celor 190 de țări care vor fi prezente în concurs, pentru a pune în valoare experiența acumulată, știința și tehnologia pe care ne bazăm în construcția robotului nostru. Venim după un parcurs competițional 2023 plin cu rezultate bune, dintre care menționăm titlul de Căpitan de Alianță Finalistă la Campionatul Național FIRST Tech Challenge Romania – 2023 și titlurile de Căpitan al Alianței Finaliste și Industrial Design Award sponsorizat de General Motors, la competiția internațională de robotică FIRST Robotics Competition (FRC) – Bosphorus Regional – Istanbul, Turcia – 2023”, afirmă cei din echipă.

FIRST Global Challenge este Olimpiada Globală de Robotică, competiție care promovează domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să devină generațiile următoare de oameni de știință care vor lucra pentru a rezolva câteva dintre cele mai stringente probleme ale lumii.

Tema de anul acesta va fi energia regenerabilă și rolul ei în societate. Statul Singapore, în calitate de gazdă a Olimpiadei de robotică, este un model în ceea ce privește țările ce promovează soluții alternative pentru obținerea energiei. Echipele participante sunt provocate să construiască un robot care, într-o lume virtuală, poate să producă hidrogen, pe care apoi să îl folosească pentru a stoca, transporta și converti energia.

„Noi am pornit deja motoarele, gândim soluții pentru a rezolva problemele și suntem încrezători în victorie”, era mesajul transmis în luna mai.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie

Anual, la 19 mai, marcăm Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie.

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Şapte persoane, între care şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei, potrivit news.ro.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate acolo, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor. „Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste.

Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie. Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de poliţia pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell

Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare, alături de o delegație din care face parte și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Oficialii moldoveni vor participa la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul se va întruni marți, 21 mai.  Conform Biroului Integrare Europeană, reuniunea va fi co-prezidată de șeful diplomației europene Josep Borell și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean, iar la întrunire va participa și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„La Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare”, informează Biroul pentru Integrare Europeană.

Agenda cuprinde discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Autoritățile de la Chișinău mai anunță că vor fi semnate Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

Autoritățile din Bălți au tăiat peste 20 de tei pentru a repara trotuarele
Articolul anterior
Încă o victorie frumoasă pentru Moldova! O trupă de tinere gimnaste de la noi a obținut locul I la un campionat internațional
Articolul următor